Папа Франціск спростив католикам процедуру анулювання шлюбів.

Реформа дозволить більшій кількості католиків розлучатися і заново вступати в шлюб, не порушуючи церковних канонів.

 

 

У вівторок, 8 вересня, у Ватикані презентували реформу, яку Папа Римський здійснив щодо канонічних процесів визнання недійсності подружжя. Як повідомило Radio Vaticana, Франціск оприлюднив два документи: Mitis Iudex Dominus Iesus та Mitis et misericors Iesus, якими внесено відповідні зміни до Кодексу Канонічного Права та Кодексу Канонів Східних Церков і визначено процесуальні правила відповідних процесів.

 

Реформа запроваджує прискорену процедуру анулювання шлюбу, якщо чоловік і дружина не мають заперечень. Тож тепер це відбуватиметься без шлюбного трибуналу.

 

Раніше анулювання шлюбу було заплутаним, дорогим і довгим процесом, недоступним для багатьох католиків, зокрема в бідних країнах, де не було шлюбних трибуналів.

 

Минулого року Святіший Отець створив спеціальну комісію, яка вивчала це питання. Франціск заявив, що головною метою реформи є «порятунок душ».

 

Понтифік наголосив, що «подружжя є стержнем християнської родини», а завдання цієї реформи полягає у «сприянні не уневажненню шлюбів, а пришвидшенню процесів» — з огляду на те, що «величезна кількість вірних, навіть бажаючи вреґулювати справи свого сумління, надто часто зневірюється юридичними структурами Церкви задля фізичної чи моральної віддаленості».

 

Віднині розгляд справи скасування шлюбу не має тривати більше року. Задля пришвидшення процесу скасовано дотепер чинний принцип, що справа мусить отримати однозгідний вирок у двох інстанціях. Якщо зацікавлена сторона не подать апеляцію до вищої інстанції, то вирок набуває законної сили. У кожній дієцезії та єпархії єпископ може створити відповідний колеґіальний трибунал, а для випадків, коли це неможливо, передбачено норму про призначення для цих процесів одного судді. 

08.09.2015