Нова гілка генеалогічного дерева людини: в одній з печер Південної Африки науковці виявили 15 скелетів нового виду Homo. Точний вік скам’янілостей невідомий, але давня людина, яку назвали Homo naledi, ймовірно, була найранішим представником нашого виду. Делікатна, невисока істота мала на диво сучасні ступні, проте примітивні плечі та зуби. Науковці вважають, що розташування скелетів може вказувати на умисне поховання, до якого вдавалися вже 2 млн років тому.

 

 

 

Череп Homo naledi збоку.

 

 

Генеалогічне дерево людини стає все розгалуженішим. Нещодавно в ущелині Олдувай науковці натрапили на рештки кісток, що були колись пальцями руки дотепер невідомої ранньої людини, та нижню щелепу, яка, ймовірна, належала найстаршому представникові виду Homo. Й зараз палеонтологи на чолі з Лі Берґером (Lee Berger) з Вітватерсрандського університету (поблизу Йоганнесбурга, ПАР) повідомляють: учені відкрили дотепер невідомий вид людини.

 

Ще 2013 р. у південноафриканській печері Зірки, що сходить (англ. Rising Star Cave), науковці натрапили на рештки щонайменше 15 гомінідів. Скелети лежали в камері, віддаленій від входу печери десь на 90 м. До цієї камери можна було потрапити лише через вузький канал.

 

Точного датування кісток дотепер немає, але вони можуть мати понад 2 млн років, кажуть дослідники. Скелети маленьких дітей і дорослих належать до одного виду й збереглися відносно добре. «Майже всіх кісток ми отримали в кількох екземплярах, й цю людину ми вже знаємо краще, ніж усіх інших викопних представників нашого родоводу», – каже Берґер. Адже йдетсья про дотепер найбільшу цілісну знахідку викопних людських решток на африканскому континеті.   

 

Нововиявлену ранню людину вчені назвали Homo naledi й віднесли до витоків нашого виду. «Homo naledi подібні на найбільш ранніх представників виду Homo, проте мають деякі ознаки, що уподібнюють їх із сучасними людьми, з огляду на що вони могло б отримати місце посередині родоводу Homo», – каже Джон Гавкс (John Hawks) з Університету Вісконсина (Медісон).

 

 

 

 Homo naledi поєднує анатомічні ознаки примітивних і сучасних представників видів Homo.

 

 

Рання людина мала 1, 5 м росту й за життя важила близько 45 кг, розповідають учені. Мозок Homo naledi був завбільшки з апельсин. Їхні зуби та череп були подібними до тих, які мали Homo habilis й інші ранні представники виду Homo. Натомість, плечі цих невисоких істот були примітивнішими, подібними до мавпячих.

 

Незвичними вчені вважають руки викопних людей: «Незрозуміло чому, але пальці Homo naledi – більше вигнуті, ніж більшості інших давніх гомінідів. Це доводить те, що вони могли дертися по скелях і деревах», – розповідає Трейсі Ківел (Tracy Kivell) з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка. Також форма рук Homo naledi загалом засвідчує: ці люди вже могли користуватися знаряддями праці.

 

Надзвичайно сучасними виявилися ноги й стопи закам’янілостей: вони практично не відрізняються від тих, які властиві людям сьогодні, кажуть учені. «Поєднання анатомічних ознак Homo naledi відрізняється від властивих іншим відомим видам людини», – каже Берґер.  

 

Не менш цікавим є спосіб розташування скелетів. Те, що їх знайшли в практично недоступному місці, де не виявили жодних інших решток, може свідчити про те, що мертвих піддавали умисній ізоляції – свого роду похованню.

 

«Така ситуація з рештками людини – унікальна, – каже Джон Гавкс. – На кістках немає слідів ні некрофагів, ні хижаків». Ніщо не вказує на те, що тварини чи природні процеси, зокрема потоки води, занесли тіла до цієї камери. «Ми розглянули чимало сценаріїв: групова смерть, невідомий хижак, потрапляння до смертельної пастки або занесення трупів водою, – каже Берґер. – Відкинувши всі варіанти, найімовірнішим залишився той, згідно з яким Homo naledi умисне ізольовували мертвих».

 

На думку вчених, Печера Зірки, що сходить, може приховувати й інші відкриття. «Ця камера не зрадила ще всіх своїх таємниць, – каже Берґер. – Імовірно, там ще сотні, а може й тисячі решток тіл Homo naledi».

 

 

Homo naledi: Neue Menschenart entdeckt 

Scinexx.de, 10.09.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

06.09.2015