У Тернопільській області утворення об'єднаних громад і призначення виборів до них відбудеться без участі облради.

Місцеві прибічники децентралізації та об'єднання громад готуються відзначати перемогу, адже закон, прийнятий Верховною Радою, передбачає проведення виборів 25 жовтня відразу у 35 з 50 об'єднаних територіальних громад області.

 

Як випливає з тексту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", прийнятого в цілому нині, 4 вересня, Верховною Радою, у Тернопільській області таки відбудуться місцеві вибори в об'єднаних територіальних громадах. Закон оперативно підписав президент Петро Порошенко. Ініціаторами закону виявилися власне тернопільські нардепи - Тарас Юрик і Роман Заставний. ЦВК повинна буде призначити місцеві вибори у цих громадах на 25 жовтня цього року. 

 

У Тернопільській області, як відомо, обласна рада так і не змогла ухвалити перспективного плану формування територій громад, через що формальне утворення навіть тих громад, які виявилися готовими до цього, і призначення у них виборів, виявилося неможливим. Додамо, що голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець висловив своє задоволення прийнятим законом.

 

У тексті закону удеться про 35 об'єднаних територіальних громад, рішення про добровільне об'єднання у які прийняли відповідні сільські, селищні та міські ради. Це, зокрема, Скалатська, Гусятинська, Васильковецька, Скала-Подільська, Іванівська, Мельнице-Подільська, Теребовлянська, Великогаївська, Підволочиська, Товстенська, Заліщицька, Шумська, Козлівська, Дружбівська, Золотниківська, Скориківська, Вишнівецька, Новосільська, Колиндянська, Коропецька, Озерянська, Золотопотіцька, Улашківська, Лопушненська, Почаївська, Чортківська, Заводська, Хоростківська, Озернянська, Микулинецька, Великодедеркальська, Колодненська, Чернихівецька, Білобожницька, Байковецька об'єднані територіальні громади. Нагадаємо, що проектом перспективного плану формування територій громад в області передбачено утворення 50 об'єднаних територіальних громад.

 

Як вже інформував "Z" сьогодні, 4 вересня, Верховна Рада згаданим Законом уможливила організацію перших місцевих виборів у об'єднаних громадах, котрі відбули всі належні формальності, для того, щоб уже після 25 жовтня отримати додаткові повноваження та фінансові ресурси. Закон виправляє низку недоліків, що проявилися вже в процесі підготовки до місцевих виборів. Низка обласних рад, зокрема Тернопільська, саботували ухвалення формальних рішень для об'єднання громад і проведення виборів на їхній території. Відтак, Верховна Рада делегувала Кабміну та Центрвиборчкому право "пускати на вибори" ці громади, якщо обласні ради не спромоглися дати належний дозвіл.

 

Нагадаємо також, що представники 35 згаданих поки що формально неутворених громад Тернопільської області ще 19 серпня просили у Верховної Ради та уряду виключити обласні ради з процесу об'єднання громад.

 

04.09.2015