ВР уможливила місцеві вибори у об'єднаних громадах.

Верховна Рада ухвалила зміни до низки законодавчих актів, котрі стосуються "перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Ідеться про організацію виборів у об'єднаних громадах, котрі відбули всі належні формальності для того, щоб уже після 25 жовтня отримати додаткові повноваження та фінансові ресурси.

 

Закон виправляє низку недоліків, котрі проявилися вже в процесі підготовки до місцевих виборів. Низка обласних рад саботували ухвалення формальних рішень для об'єднання громад і проведення виборів на їхній території. Таким чином, перспективи волевиявлення саме для цих громад виявилися загроженими. Відтак, Верховна Рада делегувала Кабміну та Центрвиборчкому право "пускати на вибори" ці громади, якщо обласні ради не спромоглися дати належний дозвіл.

 

Окрім того, депутати виправили недоліки закону у стосунку Донецької та Луганської областей: обласні ради цих регіонів паралізовані, тож вони не могли надати санкцію на проведення виборів.

 

Також ВР скоригувала механізм, котрий дозволив іти на вибори тим громадам, котрі охоплюють територію кількох нинішніх районів. Адже, за чинним законодавством, вибори мали відбуватися лише в рамках відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

 

"За" проголосувало 227 народних депутатів. У складі коаліції не голосувала "Батьківщина".

 

04.09.2015