ЄУ оголошує війну проти міґрації

Міґраційна хвиля накриває Європу. Тому для Європейської Унії нема іншої ради, як оголосити нелеґальній міґрації повномасштабну війну. До неї будуть залучені військово-морські та військово-повітряні сили країн-членів ЄУ. Адже стало зрозуміло, що м'якими методами проблему вже не вирішити.

 

 

Авторитетному німецькому виданню Die Welt вдалося отримати інсайдерську інформацію з брюссельських кулуарів щодо намірів європейських лідерів почати воєнну операцію проти контрабандистів, які доправляють нелеґальних міґрантів морем з кризових реґіонів Північної Африки та Азії до Європи.

 

Країни Унії ще в червні ухвалювали рішення посилити боротьбу з бандами перемитників, розгорнувши операцію EUNAVFOR Med. Щоправда, серйозно взятися за її реалізацію так тоді ніхто й не наважився. Але настав критичний момент — і колись несміливо артикульовані плани про здійснення у Середземному морі воєнної операції в межах боротьби з нелеґальною міґрацією починають набувати конкретних обрисів.

 

Отже, що передбачають реалізацією EUNAVFOR Med? Це, згідно з ухваленими раніше документами, «воєнна операція, яка полягає у виявленні, захопленні й утилізації суден та інших засобів, що їх використовують перевізники міґрантів або контрабандисти». Вона поділена на кілька етапів.

 

На першому етапі операції відбуватиметься спостереження та оцінка мережі контрабанди й торгівлі людьми в південно-центральному Середземномор'ї. Другим етапом операції буде пошук і, за необхідності, захоплення підозрілих суден. Третій етап — утилізація суден та пов'язаних з ними засобів, бажано перед їх використанням, а також затримання торговців людьми і контрабандистів. Штаб операції EUNAVFOR Med дислокуватиметься у Римі. Командувачем призначено італійського контр-адмірала Енріко Кредентіно.

 

 

Поки що здійснення операції зависло на першому етапі. Хоча навіть спостереження й збирання інформації про перемитників та перевезення нелеґальних міґрантів, зі слів Енріко Кредентіно, дозволило врятувати життя щонайменше півтори тисячі осіб.

 

Як стало відомим виданню Die Welt, вже у жовтні цього року до операції EUNAVFOR Med будуть залучені військові кораблі, підводні човни, літаки і безпілотники, які стоятимуть на чатах передовсім поблизу територіальних вод Лівії.  

 

Конкретні дані про склад військово-морських сил, які візьмуть участь в операції, стануть відомими в середині вересня, коли відбудеться конференція вже за участю представників військових відомств країн-членів Європейської Унії.

 

Патрулювання акваторії Середземного моря певною мірою здійснюють і нині. Але, по-перше, до нього залучено критично мало прикордонних суден. По-друге, патрульні кораблі не підходять до африканського берега ближче за 25 кілометрів. Згідно з попередньою інформацію, бойові кораблі, котрі в жовтні візьмуть участь у воєнній операції проти контрабандистів і торговців людьми, підходитимуть до берегової смуги удвічі ближче — на 12 кілометрів. Це дасть можливість набагато ефективніше затримувати плавзасоби перемитників.  

 

 

Як запевняють фахівці морського права, це нововведення цілком корелюється з Договором ООН щодо морського права від 1982 року і з додатковим протоколом щодо боротьби з контрабандою 2000 року.

 

Однак щоб забирати судна в контрабандистів, а тим більше, щоб їх знищувати, об'єднаним європейським підрозділам потрібен або мандат Ради Безпеки ООН, або відповідна санкція лівійського уряду. Поки що Брюссель не отримав ні того, ні того.

 

Якщо отримати санкцію так і не вдасться, то Європейська Унія спробує обійти цю міжнародну правову пастку. Як це буде зроблено — поки що не повідомляють. Але що операція почнеться у жовтні, практично ніхто не має сумнівів. Надто серйозною проблемою стали нелеґальні міґранти в Європі.

 

Найбільше рішучості у цьому питанні виявляють такі країни-члени, як Франція, Велика Британія, Італія, Мальта. Стриманіше до вирішення проблеми підходять, наприклад, Німеччина чи Швеція. Хоча проти рішучих дій не висловився ніхто. 

03.09.2015