Чи вдасться Дуді змінити «нормандський формат»?

Президент Польщі Анджей Дуда у п’ятницю, 28 серпня, приїхав з офіційним візитом до Берліна. Одне з питань, яке він обговорює з німецьким керівництвом – зміна формату мирних перемовин щодо України. Дуда відстоює думку про необхідність відійти від «норманського формату», який довів свою неефективність, про право Варшави й Вашингтона брати участь у розмовах.

 

 

Свої пропозиції щодо зміни формату перемовин Анджей Дуда висловив ще наприкінці минулого тижня. І зразу наразився на критику і з боку Берліна, і з боку Києва. Засудили його слова навіть польські урядовці. Проте це не змусило польського президента відмовитися від своєї ідеї.

 

Що конкретно сказав польський президент? «Сьогодні є потреба у створенні чогось повністю нового, нової ініціативи з тим, щоб досягти мирного врегулювання конфлікту. Це має бути значно ширший формат, за участі потужних держав ЄУ з одного боку, але також і США та, якщо буде таке бажання, сусідів України», – заявив Дуда в інтерв’ю польському виданню Politiko.

 

Він також висловив жаль, що раніше польський уряд не доклав достатньо зусиль, щоб забезпечити собі участь у мирних переговорах щодо Донбасу. «Я також не бачив якогось інтересу з боку польського уряду, щоб взяти участь в "нормандських" переговорах і я вважаю, що це не була хороша політика. Ми повинні вести більш активну політику. Я сказав нещодавно, що польська зовнішня політика не потребує жодної революції, тому що революції вона не любить. Але потребує деякої корекції», - зазначив Дуда.

 

Зрозуміло, що плани Дуди «розмити» акції Берліна і Парижа в перемовинах і допустити за стіл переговорів США повністю поміняли б нинішню формулу вирішення українського питання. Німецька канцлерка Анґела Меркель, котра впевнено виконувала роль «диспетчера мирного процесу» цілковито б втратила контроль за ситуацією.

 

І тут варто пояснити, що Німеччина є тією західною країною, яка зазнає найбільших збитків від економічної ізоляції Росії. Пані Меркель щоразу доводиться викручуватися як вужеві на пательні, щоб не втратити політичних рейтингів усередині країни й виконати міжнародні зобов’язання. Зайве казати, що участь Вашингтона в перемовинах цілковито сплутало б карти Берліну. Тому критика німецькою канцлеркою Дудиної ініціативи була цілком очікуваною.

 

Але чому слова польського президента зазнали остракізму й усередині країни? Тут передовсім не слід забувати, що Польща перебуває на порозі парламентських виборів, а також, що Анджей Дуда є представником консервативної партії "Право і Справедливість", а чинний уряд сформовано головним її конкурентом – "Громадянською платформою".

 

Міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина заявив, що пропозиція президента була «помилковою і невдалою», а процес врегулювання в Мінську є занадто «цінним і тендітним предметом, важливим для всієї Європи, щоб ставити його під удар необережними ініціативами». «Ми повинні підтримувати та посилювати нормандський формат так, як це роблять країни Європейської Унії. Можливо, цей формат – неідеальний. Можливо, переговори йдуть не так швидко, якби нам це хотілось. Але альтернативи йому немає», – підкреслив шеф польської дипломатії.

 

Тож з Польщею все зрозуміло, але значно дивніше, що ініціативу Дуди скритикував Петро Порошенко, причому у спосіб дещо образливий для польського президента. «Що стосується нових форматів, я переконаний, що ми не потребуємо нових форматів. У нас є «формат Мінська», формат «нормандський». Упевнений в тому, що в рамках цих форматів ми можемо вирішити всі необхідні питання», – сказав Порошенко у понеділок увечері, 24 серпня, за підсумками його зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом в Берліні. Порошенко теж запевнив, що «нормандський формат» довів свою ефективність.

 

От як прокоментував «конфлікт заяв» між Порошенком і Дудою голова "Майдану закордонних справ", досвідчений дипломат Богдан Яременко: «Загалом слід визнати, що Дуда сам підставився під цей удар, намагаючись створити враження своїм зовнішньополітичним дебютом. Щоб уникнути першої прикрої поразки чи конфузу треба було лише знайти час поспілкуватися особисто з лукавим українським президентом. Не захотів.

Але ж і Порошенко запросто міг сказати щось обтічне, на кшталт, що наразі обставини так складаються, що можливість змінити формат переговорів це радше бажана непевна перспектива. Ну, якось так, щоб ініціативи польського президента не виглядали настільки мертвими ще до їх народження. Не захотів».

 

Але чи був конфлікт? Чи був конфуз? Якщо сприйняти заяву Порошенка за чисту моменту, то так, безумовно. Але чи можна щиро сприймати слова про «ефективність нормандського формату»? Навряд чи. Радше як іронію або натяк. Тому не все так однозначно.

 

А згодом з’ясувалося, що Порошенко й Дуда таки узгоджували свої позиції щодо формату перемовин. У певний момент внутрішньопольських дебатів Дуда послався на свою телефонну розмову з Петром Порошенком, яка відбулася ще 14 серпня. Двоє глав держав спілкувалися англійською, аби не вдаватися до послуг перекладача. Так от, тоді Порошенко, за словами Дуди, висловив зацікавленість у розширенні формули діалогу.

 

А що тепер Петро Олексійович: змінив свою думку, дався переконати Меркель і Олланду? Сумнівно. Радше він вирішив зіграти вар'ята. А, можливо, вдатися до італійського страйку в міжнародній політиці. Нагадаємо, що італійський страйк — це різновид протесту, коли його учасники стрімко знижають темп праці або навіть цілком її припиняють, посилаючись на бажання суворо дотримуватися службових інструкцій.

 

Про що мова? Всім відомо, що ні Росія, ні маріонеткове керівництво так званих «ДНР» і «ЛНР» не має найменшого наміру виконувати всі пункти «Мінської угоди». А це значить, що Київ навіть за скрупульозного дотримання всіх взятих на себе зобов’язань, завжди може вказати на те, що домовленості не виконуються. І такий статус-кво треба дотягнути до кінця поточного року, коли «Мінська угода» фактично втратить свою чинність. Після цього Петро Порошенко може з чистим сумлінням звинуватити у зриві мирного плану протилежну сторону й відкрити шлях новим форматам перемовин.

 

І що ці нові формати вже готуються можна зрозуміти з певних ініціатив Адміністрації президента України. Стало, зокрема, відомо, що на початку вересня до України приїде представник польського президента Кшиштоф Щерський. Про це повідомив заступник голови АП зі зовнішньополітичних питань Костянтин Єлісеєв. За його словами, з польським колегою з-поміж іншого буде обговорюватися евентуальне долучення Польщі до врегулювання ситуації на Донбасі.

 

Сам же Єлісеєв зізнався,що в АП не вважають безальтернативним збереження нинішнього складу «нормандської четвірки» (Україна, Росія, Німеччина, Франція). «Мені байдуже, яким буде формат. І для народу на Донбасі так само – головне, щоби встановився мир та спокій на Донбасі. Байдуже – женевський при цьому буде формат, нормандський чи інший. Головне – зрушити з місця мінський процес. Яким чином це зробити – це вже відповідальність нас, дипломатів», – заявив він.

 

 

28.08.2015