Об'єднання і занурення

Восени в Україні почнеться традиційна політична руханка, і стабільна в своїй неадекватності Росія знову задасться питанням «Ну чо там у хохлов?»

 

Анонс тижня

 

 

Президент Петро Порошенко вирішив пригадати справи п'ятнадцятирічної давнини і взятися до об'єднавчих процесів. Навряд чи згадки будуть приємними для Петра Олексійовича, але констатуємо, що за часів міленіуму Порошенко долучився до створення Партії реґіонів. У 2000 році Партія реґіонального відродження України, Партія солідарності України, Партія праці, Всеукраїнська партія пенсіонерів і партія «За красиву Україну» об'єдналися в Партію реґіонального відродження «Трудова солідарність України», співголовами якої стали лідери об'єднаних партій: Володимир Рибак, Валентин Ландик, Петро Порошенко. Микола Азаров, Юхим Звягільський і Леонід Черновецький увійшли в президію новоствореної об'єднаної партії. Вимовити повністю назву нової політичної формації міг мало який тверезий громадянин, і в 2001 році на позачерговому з'їзді партія змінила назву на «Партію реґіонів», головою якої обрали Миколу Азарова.

 

Минули роки, Порошенко має партію, в назві якої є слово «солідарність», і тепер об'єднавчі процеси, на його думку, варто було б відновити. З партією УДАР Віталія Кличка вже домовилися, на черзі «Народний фронт» Арсенія Яценюка, який у своїй популярності досягнув критичного дна. Про залучення в нову партію соратників з парламентської коаліції, тобто «Батьківщину» і радикалів, подейкують, але обережно. Страшно подумати, як називатиметься це політичне «ірландське рагу».

 

Спікер тижня

 

 

Голова парламентської фракції БПП Юрій Луценко має багато іпостасей, у яких завжди виступає якщо не ефективно, то ефектно. Юрій Віталійович був ідеальним опозиціонером, дотепним нардепом, цікавим міністром внутрішніх справ, навіть дебош в німецькому аеропорту вдався йому на славу. Тепер Луценко стає трошки оракулом і своєрідним політичним гуру, який все в тому житті бачив і всіх може навчити.

 

На цьому тижні Луценко давав майстер-клас Кабінету Міністрів і його керівнику. «Поки Арсеній Петрович відчуває свою здатність керувати урядом — він ним буде керувати», — констатував депутат. На його думку, треба не міняти голову уряду, а посилити контроль над Кабміном. «Я вважаю, що сьогодні альтернативна кандидатура на посаду прем'єр-міністра ще не визріла. Посилити контроль над виконавчою владою — так, міняти прем'єра — ні», — розмірковував Луценко. І зробив висновок: «Я поки не бачу людини, яка може змінити його на цій посаді з користю для справи».

 

Про переформатування Уряду говорять від березня, але «команда камікадзе» на чолі з Яценюком й далі з різними результатами пхає біду поперед себе. 

 

Батискаф тижня

 

 

Стерхів, тигрів, собак президент Російської Федерації Володимир Путін вже добряче втомив, але доводити, хто головний мужчина в «руском мірє» і далі треба. Цим разом утамовувати свої комплекси Путін вирішив за допомогою бездушного батискафа голландського виробництва, й у череві того апарата занурився на дно Чорного моря в окупованому Криму.

 

Українське МЗС перше доволі нудно нагадало, що поведінка російського президента не вписується в цивілізовані канони, а потім Путіна почали відверто тролити. Гарно вийшло в посла України у Латвії Євгена Перебийноса, який констатував: «Важко знайти більш вдалий образ для сучасної Росії, ніж батискаф: герметична, надійно ізольована від зовнішнього світу капсула, яка йде на дно».

 

Сам Путін для стимуляції насмішок заявив, що на дні морському бачив візантійські галеони та іншу чудасію. Навряд чи російський президент подружиться з історією Середньовіччя чи історією взагалі, бо, як писали Ільф і Петров про мадам Пєтухову, вона була дурна і поважний вік не давав підстав сподіватися на те, що колись порозумнішає. Путін з батискафом підтвердив, що він мачо, а «Крим — наш». Росіяни, які палять і чавлять тракторами імпортні продукти, мають президента на якого заслуговують.

 

Поліція тижня

 

 

Львів став другим містом після Києва, де почала працювати патрульна поліція. У цю силову структуру дібрали 410 правохоронців. Патрульних забезпечили 30 машинами. Присягу полісмени складали на площі Ринок. На заході був присутній прем'єр Яценюк. Очевидно, Арсеній Петрович хотів показати, що ніяк не менше цікавиться діяльністю силовиків, ніж президент Порошенко, який напередодні їздив на Харківщину передавати воякам нову бойову техніку.

 

Патрульним видали карт-бланш на те, щоб вони переконали законослухняних громадян у тому, що внутрішні органи реформуються і скоро ті самі громадяни не боятимуться перебувати в безпосередній близькості до людини з козирком.

 

Щоправда, в поліції вже встигла статися халепа. Шеф правоохоронців, 26-річний Юрій Зозуля, позбувся наплічника з ноутбуком, який поцупили з автівки полісмена. Зозуля у першому офіційному виході до преси заявив, що ця крадіжка стане останньою крадіжкою у місті. Амбітна обіцянка.

 

24.08.2015