Пхеньян і Сеул відновили перемовини щодо врегулювання кризи.

Про це повідомило інформаційна агенція Yonhap News з посиланням на прес-центр президентської адміністраціє Південної Кореї.

 

 

Представники сторін зустрілися в неділю, 23 серпня, в прикордонному пункті Пханмунджом. У мирних переговорах з південнокорейської сторони беруть участь міністр з питань об'єднання Хон Ен Пьо і радник з питань національної безпеки президента Південної Кореї Кім Кван Чжин. З північнокорейської сторони – віце-маршал Корейської народної армії Хван Бен Со, котрий вважається другою людиною в КНДР після Кім Чен Ина, а також високопоставлений представник Трудової партії Кореї Кім Ян Гон.

 

Переговори розпочалися через півтори години після того, як закінчився термін ультиматуму Пхеньяну, який загрожував розпочати військову операцію, якщо Сеул не відключить пропагандистські гучномовці на кордоні. Незважаючи на те, що ні про які конкретні результати не повідомлялося, проведення консультацій дозволило уникнути повномасштабних військових дій. Відомостей про відключення гучномовців поки що не надходило.

 

Нагадаємо, що новий конфлікт між Північною і Південною Кореями розгорівся на початку місяця, після того як двоє південнокорейських військових службовців підірвалися на протипіхотних мінах, що їх у нейтральній зоні заклали військовики КНДР.

 

Відповідальність за інцидент Сеул поклав на Пхеньян і почав транслювати пропаґандистські повідомлення через встановлені на кордоні з Північною Кореєю гучномовці. До цієї тактики психологічної боротьби сторони не вдавалися від 2004 року.

 

Ситуація ускладнилася ще й тим, що від 17 серпня в реґіоні тривають спільні американсько-південнокорейські військові навчання. Пхеньян розцінив маневри як підготування Сеула до початку бойових дій і вимагав від США і Південної Кореї не починати навчань.

 

Окрім того, Північна Корея попередила про можливий початок воєнних дій у разі, якщо Південна Корея не припинить транслювати пропаґандистські повідомлення за допомогою гучномовців, і дала Сеулу 48 годин на демонтаж динаміків.

 

Президент Південної Кореї скликав раду національної безпеки у зв'язку із загостренням ситуації.

 

Нагадаємо, що КНДР і Південна Корея формально досі перебувають у стані війни, оскільки після збройного конфлікту на початку 1950-х років між ними було підписано тільки перемир'я, а не повноцінний мирний договір. Сторони періодично обстрілюють позиції одна одної поруч з демаркаційною лінією.

23.08.2015