Прихильники децентралізації просять Верховну Раду виключити обласні ради з процесу об'єднання громад.

Представники поки що неутворених об'єднаних громад сподіваються на внесення змін до законодавства, завдяки яким повноваження обласних рад перейдуть до облдержадміністрацій, уряду та ЦВК. На Тернопільщині обласна рада заблокувала процес об'єднання громад.

 

Як повідомляє прес-служба Офісу реформ у Тернопільській області, представники 35 поки що формально неутворених об'єднаних територіальних громад і самого Офісу реформ підписали звернення до голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, голови комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та голови Тернопільської ОДА. У ньому вони просять внести зміни до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", які виключать обласні ради з процесу об'єднання громад. Повноваження, які мають нині обласні ради у питанні формування територій нових громад, на їхню думку, повинні перейти до обласних державних адміністрацій, уряду та профільного міністерства.

 

Представники майбутніх об'єднаних громад просять у зверненні прийняти законопроект № 2373а від 15.07.2015, внесений народними депутатами Денисенком В.І., Федоруком М.Т., Ледовських О.В., Бойком О.П., Амельченком В.В. Цей законопроект передбачає внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", які дадуть змогу облдержадміністраціям самостійно підтверджувати рішення громад про об'єднання (без участі облрад) з передачею висновку в уряд, що ініціюватиме перші вибори представницьких органів об'єднаних громад. Рішення про призначення перших виборів має отримати замість обласних рад ЦВК - за ініціативи уряду. Повноваження щодо схвалення перспективних планів формування територій громад областей замість обласних рад має отримати міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

Скалатський міський голова Наталія Становська, яку цитує видання "Реально"  і яка підписала звернення, наполягає на тому, що остаточне рішення про об'єднання громад має приймати уряд. Об'єднана територіальна громада з центром у Скалаті (Підволочиський район) завершила усі необхідні процедури і скерувала подання про власне утворення до Тернопільської обласної ради всередині липня. На думку Становської, перед місцевими виборами обласна рада є занадто заполітизованою, а тому не здатна прийняти рішення про схвалення перспективного плану формування територій громад області. Через це її слід виключити з процесу об'єднання.

 

"Сьогодні сотні людей із сусідніх 16 сіл їздять фактично не перекладних в районний центр, вистоюють довжелезні черги, щоб отримати субсидії, соціальну допомогу, вирішити пенсійні, земельні, будівельні питання, питання зайнятості, оформити паспорт і таке інше. ... Вони мали надію, що незабаром усі послуги будуть в Скалаті, що буде спрощено систему, що цим буде займатися староста, що громада зможе допомагати у вирішенні більшості питань жителів, і не доведеться чекати наказів і розпоряджень згори. ... Уявляєте, яким розчаруванням для людей є несхвалення облрадою перспективного плану?" – висловлює своє обурення діями обласної ради Наталія Становська.

 

Нагадаємо, як повідомляв "Z" минулого тижня, на своєму засіданні 13 серпня Тернопільська обласна рада вирішила не розглядати проект Перспективного плану формування територій громад Тернопільської області. Через це вибори до представницьких органів нових об'єднаних громад в області 25 жовтня, найімовірніше, не відбудуться, оскільки громади вже не встигають створити через спротив обласної ради.

 

19.08.2015