У посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні відзначають, що тести на проведення конкурсу щодо заміщення посад прокурорів місцевих прокуратур відповідають міжнародним стандартам.

 

Про це йдеться у коментарі представника посольства США, повідомляє УНІАН.

 

Амбасада зауважує, що на прохання українського уряду Сполучені Штати та інші міжнародні донори надали фінансування Організації з економічного співробітництва і розвитку (OECD) для розробки таких тестів. "OECD є міжнародно визнаним авторитетом у реформах і боротьбі з корупцією. Наш внесок входив до суми у 200 тис. дол., які ми надали OECD для розробки цього іспиту та на інші антикорупційні ініціативи", – йдеться у коментарі.

 

Так, експерти OECD вибрали Харківський інститут прикладних гуманітарних досліджень як автора для змісту іспиту. Проект іспиту ще у квітні передали для оцінки і пропозицій Національної академії прокуратури України, підрозділу Генпрокуратури, що займається юридичною освітою. Пропозиції академії враховано у кінцевій редакції тестів. "Тести складені чесно і відповідають міжнародним стандартам. Дуже важливо, щоб українські прокурори вибиралися у ході об’єктивного процесу, заснованого на професійних якостях", – наголошують у амбасаді.

 

12 серпня в.о. генерального прокурора Юрій Севрук повідомив про завершення службового розслідування щодо можливих порушень вимог бюджетного та іншого законодавства України під час підготовки системи тестування для проведення конкурсу на заміщення посад прокурорів місцевих прокуратур, керівників місцевих прокуратур, їхніх перших заступників і заступників. Комісією встановила, що робота з підготовки тестування "практично зведена нанівець". Серед зауважень: виконавці підготовки тестових завдань відбиралися не прозоро, а на підставі лише "усних домовленостей". До розробки тестових завдань не залучався жоден провідний юридичний вищий навчальний заклад країни. Тестові завдання отримали низьку оцінку за результатами опрацювання в Національній академії прокуратури України (виникли зауваження до 1171 тестового завдання з 5235 наданих).

 

12.08.2015