NASA подовжила контракт з Росією на польоти астронавтів на космічну станцію

Американська космічна аґенція NASA поінформувала, що подовжила на 2017 рік контракт з Росією на транспортування американських астронавтів на Міжнародну Космічну Станцію (ISS). Через урізання бюджету NASA запізнюється альтернативна американська програма польотів.

 

 

Продовження контракту означає, що ще два роки Сполучені Штати й далі цілком залежатимуть від Росії у справі польотів астронавтів на ISS. Контракт оцінюють у $490 млн.

 

NASA поінформувала в середу, що ненадання Конґресом достатніх ресурсів на розвиток комерційної американської космічної програми відтермінувало можливість польотів з території США. NASA розраховувала на дофінансування фірм Boeing і SpaceX, які могли б реалізовувати екіпажні польоти.

 

ISS — пілотована космічна станція на орбіті Землі, створена за участю 15 країн для наукових досліджень у космосі, — функціонує від 1998 року. За той час до станції здійснено 80 польотів з екіпажем на борту. В липні 2011 року США відмовилися від використання усіх космічних кораблів багаторазового використання Space Shuttle й відтоді польоти з екіпажем на космічну станцію відбувалися тільки в російських «Союзах» у складі міжнародних екіпажів. Нині на станції перебувають шестеро осіб, серед них двоє американських астронавтів, які плановано мають бути там до вересня і грудня.

 

22 травня 2012 року з космодрому на мисі Канаверал запущено ракету-носій Falcon 9 з приватним космічним вантажним кораблем Dragon — перший в історії пробний політ до ISS приватного космічного корабля. 18 вересня 2013-го зі станцією пристикувався приватний автоматичний вантажний космічний корабель постачання Cygnus. Загальні видатки NASA на міжнародну космічну станцію — близько $50 млрд, видатки за останні роки — близько $2 млрд річно.

 

У листі до Конґресу шеф NASA Чарльз Бодден уточнив, що за шість місць в «Союзах» американське аґентство муситиме заплатити Росії $490 млн доларів, тобто майже $82 млн (понад $10 млн більше, ніж дотепер) за місце.

 

Як зазначив Бодден, NASA сподівалася на початок незалежних від Росії польотів наприкінці 2017 року, але бюджетні пропозиції Палати Представників і Сенату на податковий рік, що починається від 1 жовтня, загрожують реалізації програми; як наслідок, попередив він, варто чекати нових спізнень і вищих коштів. Проект ISS у США найбільше критикують через його вартість в сенсі непріоритетності досліджень на станції порівняно з іншими космічними проектами.

 

Продовження угоди з Росією на польоти до ISS припадає на загострення відносин між країнами і накладається на американські санкції щодо Москви.

 

Stream з ISS (наживо)

06.08.2015