Антикандидат Дональд Трамп

Американський мільярдер Дональд Трамп, який претендує на номінацію від Республіканської партії, щоб взяти участь у президентських виборах, вдався до погроз тій-таки партії. Мовляв, «не будете поводитися добре», тобто не номінуєте мене – піду як незалежний кандидат. То наскільки ж поважні шанси Трампа потрапити в Білий дім?

 

 

Наразі шанси Трамп Дональда Трампа виграти номінацію від республіканців — невеликі. Партійні колеґи не шанують його і не сприймають його кандидатуру поважно. Він сам це добре знає, проте не має ані найменшого наміру складати зброю.

 

А зброя його потужна — рейтинґ електоральної підтримки. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, що їх перепровадили аґенція Reuters і компанія Ipsos, мільярдер здобуває 25% голосів потенційних виборців республіканців. На фаворита республіканської номінації — губернатора Флориди і брата екс-президента Джеба Буша — ставлять лише 12 відсотків прихильників «партії слона». Третім у рейтинґу йде син кубинських еміґрантів Марко Рубіо, набираючи заледве десять відсотків підтримки.

 

Але Дональд Трамп має і відчутне слабке демоскопічне місце. Серед усіх ймовірних кандидатів (а під цей момент їх вже назбиралося понад десяток) він має найвищий рейтинґ антипатії: більш як 50 відсотків американських виборців заявляють, що не проголосують за цього мільярдера за жодних умов.

 

То ж з яких конопель вискочив цей Дональд? Його статок журнал Forbes оцінює в 4,1 млрд доларів. Він є президентом 457 компаній та членом 234 організацій, які в своїх назвах мають його прізвище. Трамп відкрито хизується своїм багатством і прагне до найвищого державного поста, не маючи за спиною жодного політичного досвіду.

 

Хоча Трамп вже й раніше світився серед претендентів на посаду найвладнішої людини світу, балотувався на президентських виборах 1988, 2000, 2004 і 2012 років. Звісно, ніхто його не сприймав серйозно. Зрештою, і він сам використовував виборчу кампанію радше як можливість заявити про себе. Та й у партії Трампа сприймали хіба що як спонсора кампаній багатьох політиків.

 

Водночас треба визнати, що Дональд Трамп — особистість по-своєму яскрава. Він відомий не лише як успішний бізнесмен, а також як ведучий реаліті-шоу на телеканалі Fox News з назвою «Кандидат». Суть шоу полягає в тому, що його переможцеві Трамп видає приз у вигляді робочого місця на одному зі своїх підприємств з річною зарплатнею 250 тисяч доларів.  

 

Стриманість не в його стилі, через це його полюбляють американські мас-медії. Зрозуміло, що і зі свого висунення в президенти Трамп влаштував ціле феєричне шоу. Все те відбувалося у його фешенебельному 58-поверховому Трамп-тауер на П'ятій авеню в Нью-Йорку. На  сцену він піднявся на ескалаторі.

 

Під час тієї акції він не стримався, аби не покепкувати з кандидата у президенти від Республіканської партії на виборах 2012 року Мітт Ромні. Хоча сам Трамп й підтримував фінансово його кампанію. Мільярдер пожартував, що лише магазин Gucci, який міститься в Трамп-тауері, володіє більшим статком, ніж Ромні.

 

Ще дошкульніше Трамп покепкував з чи не найшанованішого політка-республіканця, друга України сенатора Джона Маккейна.  Він посміявся з того, що ветеран В'єтнаму Маккейн потрапив у полон: «Ніякий він не герой. Він став героєм тому, що потрапив у полон. Але мені до душі ті, хто в полон не потрапляє».

 

Тоді за Маккейна вступилися навіть його політичні супротивники. Ліберальна The Washington Post, що радше симпатизує демократам, зажадала від Трампа вибачень. Проте він заявив, що готовий повторити свої слова. Лише пізніше, коли його присоромили навіть консерватори в ефірі його рідного Fox News, Трамп вкрай неохоче сказав, що «може взяти свої слова назад».

 

Хоча набагато потужніший резонанс мали не кепкування Трампа з Ромні й Маккейна, а його так звана «мексиканська частина» спічу. Він звинуватив уряд Мексики, що нібито той навмисно змушує «найбільш небажаних осіб» зі своєї країни переїжджати до США. «У багатьох випадках це злочинці, наркоторгівці, ґвалтівники. Сполучені Штати перетворилися на звалище для Мексики», — так запросто він образив своїх співвітчизників мексиканського походження. І це тоді, коли республіканці зі шкіри лізуть, аби лише перетягнути на свій бік латиноамериканського виборця.

 

А все, що нам треба знати про Трампа, це його заяву під час подорожі Шотландією. «Думаю, я зміг би дуже добре порозумітися з Володимиром Путіним. Я так вважаю», — заявив тоді Трамп у інтерв'ю, фраґмент з якого показав телеканал CNN.

 

То ж якщо на Республіканську партію таки вплине шантаж Трампа і вона виведе його в президентський фінал, то Україні тоді треба буде чітко підтримувати демократичного кандидата. А ним найпевніше буде добре нам відома Гілларі Клінтон. Якій ексцентричні витівки мільярдера Трампа — лише на користь.

 

 
05.08.2015