Ціна нафти на світових ринках оновила піврічний мінімум.

В Лондоні барель brent-нафти коштує $53.17.

 

Це найменша ціна від 30 січня ц.р. Спадний тренд продовжується від травня, максимальна ціна тоді сягала $67.68. Але особливо різке падіння почалося з початком липня, за неповний місяць ціна впала майже на $9. Відповідно впав і російський рубль — до нинішніх 59.6 RUB/USD.

 

 

З травня продовжується спадний тренд і акцій Газпрому — від $6.2 до нинішніх $4.5.

 

Підвищення цін на нафту в лютому — квітні ц.р. дозволило Росії стабілізувати свої міжнародні валютні резерви, що були зменшились за рік від $427.9 млрд в травні м.р. до $307.7 млрд в травні ц.р., а на початок липня підросли до $313.3: Росія підкорегувала свій бюджет, виходячи з ціни $60 за барель.

 

 

Але минулого тижня Morgan Stanley оприлюднив прогноз, що попереднє падіння цін на нафту і наступне за ним скорочення інвестицій в нафтовидобуток поки не привели до скорочення поставок нафти на світовий ринок. Більше того, йдеться у звіті, за останні півроку обсяги видобутку нафти в країнах ОПЕК виросли приблизно на 1.5 млн бар. на добу.

 

На підставі цього експерти Morgan Stanley зробили висновок, що світ чекає найглибше (до $30) і найдовше за останні 30 років падіння цін на нафту. У разі зняття санкцій з Ірану та поліпшення ситуації у фактично охопленої громадянською війною Лівії приплив нової нафти на світовий ринок може перешкодити підвищенню котирувань. У такому випадку, на думку експертів, спад затягнеться як мінімум на три роки — «значно гірше [для експортерів нафти], ніж у 1986-му».

 

До цих факторів додається ще актуальний обвал на китайському фондовому ринку, що охолоджує тамтешню економіку і, відповідно, запотребування нафти.

 

 

28.07.2015