Нова планета, напрочуд схожа на Землю

Чергова знахідка орбітального телескопу «Кеплер» – кам’яниста планета зі схожими до Землі параметрами, що обертається навколо зорі, подібної до Сонця, у «зоні, придатній для життя» (тобто на відстані від зорі, де вода може існувати у рідкому стані). Можливо, це «джек-пот».

 

 

Астрономи виявили екзопланету, яка дуже подібна на Землю. «Сестра Землі» обертається навколо зорі Кеплер-452 на відстані, у межах якої на її поверхні може існувати рідка вода. Як пояснює астроном з Інституту SETI (Search for extraterrestrial intelligence – «Пощук позаземного розуму») у м. Маунтін-В’ю Дуґлас Калдвел, «це перша кам’яниста планета у зоні, придатній до життя, яка обертається навколо зірки, що дуже подібна на Сонце».

 

Відкрита щойно планета на 60% більша за Землю, однак її відстань до зорі майже така сама як відстань від Землі до Сонця. Зоря Кеплер-452 віддалена від нас на 430 парсек (1 парсек = 3,26 світлових років) й знаходиться в сузір’ї Лебедя. За яскравістю вона майже така сама, як Сонце, що робить її планету кращим аналогом Землі, ніж екзопланети, відкриті в січні минулого року, які обертаються довкола тьмяних, холодних зірок.  

 

Про відкриття екзопланети, названої Кеплер-452b, у НАСА повідомили 23 липня. Вона – чергова знахідка із цілого урожаю екзопланет, який вдалося зібрати за допомогою орбітального телескопу «Кеплер». Протягом чотирьох років – з 2009 до 2013 рр. – «Кеплер» розглядав невелику ділянку неба, стежачи за коливаннями зоряних велечин, які виникають, коли між зорею і спостерігачем проходить планета. За цими коливанням і вдається визначити її основні параметри. Всього Кеплеру належить відкриття понад 1,000 планет за межами Сонячної системи. Ще 4,660 кандидатур чекають підтвердження статусу планети, – розповідає Наталія Баталья, астроном із Дослідницького центру Амеса у м. Моффер-Філд (Каліфорнія), яка працює з телескопом «Кеплер».

 

У науковців немає способу безпосередньо визначити масу планети, однак моделювання вказує, що вона має бути у 5 разів масивніша за Землю. Це стовідсотково дозволяє віднести її до категорії кам’янистих планет, а не газових гігантів, як, скажімо, Нептун. Кеплер-452b обертається навколо своєї зірки кожних 385 днів, що неймовірно близько до земного 365-денного року.

 

Зоря Кеплер-452 на 1,5 млрд. років старша за Сонце, чий вік складає 4,5 млрд. років, а вік планети майже такий самий, як вік зорі. Протягом перших 5 млрд. років своєї історії вона отримувала набагато менше тепла від зірки, ніж тепер. Оскільки Кеплер-452 стає делалі більшою і гарячішою в процесі своєї еволюції, вона є гарним показником того, що очікуватиме Землю в майбутньому. Гіпотетичні мешканці планети, можливо, є свідками того, як вона поступово перетворюється на гарячу й суху пустелю.

 

Використовуючи Антенну решітку Аллена у північній Каліфорнії, астрономи з Інституту SETI прослуховують, чи не надходять із екзопланет сигнали, які можуть посилати розумні цивілізації. А втім, нічого подібного поки не виявили, – каже астроном з Інституту SETI Сет Шостак.

 

Екзопланету виявили під час ретроспективного аналізу накопичених «Кеплером» даних протягом його чотирирічної місії, яка достроково закінчилась через технічну несправність. Науковці проекту ідентифікують усе нові екзопланети, зменшуючи коефіцієнт сигналу до шуму. Опрацювання зібраної інформації триватиме ще, як мінімум, рік. «Уявіть, що ви шукаєте цінні камені в полі бур’янів. Ми пробираємось через бур’яни за допомогою газонокосилки»,– пояснює принципи роботи команди Н. Баталья.

 

Окрім «Кеплера» вже стартують нові проекти, які полюватимуть за екзопланетами. Це, зокрема, Європейська південна обсерваторія, а також орбітальний телескоп НАСА TESS, який буде запущений у 2017 р. Їх принцип дії ґрунтуватиметься на аналогічному транзитному методі. 

 

Alexandra Witze

NASA spies Earth-sized exoplanet orbiting Sun-like star

Nature, 23/07/2015

Зреферував Євген Ланюк

26.07.2015