Глави МЗС п'яти країн закликали створити міжнародний трибунал щодо трагедії MH17.

Міністри закордонних справ Павло Клімкін (Україна), Берт Кундерс (Нідерланди), Джулі Бішоп (Австралія), Дідьє Рейндерс (Бельгія) та Аніф Аман (Малайзія) заявляють, що міжнародний кримінальний трибунал для розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 може забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності.

 

Про це йдеться у статті п'яти міністрів, опублікованій у Financial Times.

 

"Наші країни звернулися до Ради безпеки ООН з закликом невідкладно заснувати Міжнародний кримінальний трибунал згідно з главою VII Статуту ООН, аби притягнути до відповідальності винних у цьому злочині. Такий орган міг би забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності. Він здійснюватиме правосуддя для сімей усіх жертв МН17, що дозволить забезпечити широку міжнародну підтримку, а також посилити потенціал для міжнародного співробітництва", – вважають міністри.

 

На думку дипломатів, створення трибуналу іще до оприлюднення висновків двох розслідувань (технічного та кримінального) зможе гарантувати, що він "служитиме правосуддю у спосіб, який виходить за межі міжнародної чи внутрішньої політики". "Усі інші спеціальні кримінальні суди і трибунали були створені ще до завершення відповідних кримінальних розслідувань", – наголошують глави МЗС.

 

24.07.2015