Верховний Суд Польщі відхилив скаргу родичів жертв Смоленської катастрофи.

Як повідомило видання wPolityce, судді визнали, що Окружна військова прокуратура не затягує слідство у цій справі.

 

 

Своє рішення Верховний Суд ухвалював на закритому засіданні 23 липня, розглянувши скаргу вісьмох родичів жертв Смоленської катастрофи на предмет затягування слідства аварії літака ТУ-154М, яке веде Окружна військова прокуратура Польщі.

 

Суддя Марек Петрушинський, зачитуючи рішення суду, зазначив, що жодне зі звинувачень, вказане в скарзі, не було підтверджено тими актами, які були надані на розгляд суду. Суддя, зокрема, послався на скаргу щодо того, що прокуратура з початку слідства виявляла «дуже низьку інтенсивність процесуальних дій».

 

Адвокат, який представляє інтереси позивачів, Перт Пшчулковський повідомив, що дії прокуратури призводять до затягування слідства. Він навів як приклад ситуацію, в якій брат одного із загиблих в Смоленській катастрофі протягом трьох років домагався ексгумації решток родича, а в результаті його прохання відхилили.

 

Марек Петрушинський сказав, що з самого початку слідства прокурори оформляли звернення до Росії з проханням надати правову допомогу. Йшлося, зокрема, про передачу уламків літака ТУ-154М, а також «чорних скриньок» «борту №1». «Ці звернення в ході слідства множаться, а російська сторона допитується про їхню реалізацію», - сказав він. Суддя також додав, що справа про Смоленську катастрофу є надзвичайно складною, про що свідчить час проведення слідства.

 

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в катастрофі польського президентського літака ТУ-154М під Смоленськом загинули 96 осіб. Серед жертв цієї катастрофи був президент Польщі Лех Качиньський і його дружина, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

 
24.07.2015