Тепер такі часи суть

 

Перелом почався тоді, коли було створено перших кілька тисяч фільмів. Після цього вже ніхто, хто бачив хоча би кількадесят фільмів із тих перших кількох тисяч, не міг не опинитися під впливом побаченого. Остаточного довершення вся ця візуальна революція досягла аж тепер. Коли фотографування і фільмування стали невід'ємною функцією кожного, хто має при собі телефон, який є майже у кожного. Здатність робити правдоподібні зображення і рухомі картинки будь-де і будь-коли – це та точка неповернення, яка цілковито перевернула світ. Нарешті гуманізм, який дозрівав кілька століть, вибухнув вповні, загрожуючи таким чином відчутному існуванню Бога.

 

Тепер уже важко говорити про поняття добра і зла, доброго і поганого. На  місці етики запанувала естетика. Все, що гарно виглядає є добрим. Оскільки десятки тисяч попередніх фільмів, книжок і речей спричинилися до того, що естетичним може бути будь-що, якщо воно укладається у якусь із безлічі естетик, то, виявляється,  і нічого негарного не може бути. А відповідно – нічого поганого.

 

Відколи люди – несвідомі речі Божого задуму – перестали орієнтуватися на цей задум і план, відколи вони самі стали творцями несвідомих речей і зображень, тоді почала відбуватися еволюція – спочатку повільна і непомітна, а з часом все торнадівськіша – повстання речей і зображень. Гуманізм протестував і бунтував супроти того, хто привів його у буття. А тим часом вже те, що створили люди, протестує і бунтує супроти людини. Так само, як людина крок за кроком долає Бога, відмовляючись від його контролю, так само речі і зображення вже вийшли з під контролю людини. Вони вже тепер керують людиною, диктуючи їй форму, перетворюючись у її сутність.

 

Дизайн  – це етика нашого часу. Різноманітність і мінливість дизайну забезпечують враження повноцінного тривання часу. Дизайнером може і мусить бути кожен, бо усі люди прекрасні,  і кожен може і мусить зробити цей світ кращим, відповідно до свого розуміння краси, яка теж є красою тільки тому, що є виявом творчості кожної людини, яка є прекрасною просто тому, що вона людина, і вона щось творить, і це прекрасно.  У тому сенсі, що гарно. Бо гарно все. А тому і добре, бо не може бути злим щось таке гарне.

 

Мільйони і мільярди гарних фотографій і фраз у різних стилях і естетиках створили нову реальність, яка стає все більше і більше творінням людським.  Спрямованим на те, щоби якомога більше спотворити і понищити той світ, який був створений одночасно і паралельно із самими людьми.

 

Цією новою реальністю можна захоплюватися. Здається, що у ній легше. Там нема ні болю, ні сумнівів, ні тугого перебування у часі, який триває так виснажливо, що фізично важко його витримати.  Там нема того, що ніколи не закінчується.

 

Про цю нову реальність треба пам'ятати усім тим, хто збирається когось кудись вести, щось комусь пропонувати, щось із кимось перетворювати і чогось разом досягати. Треба пам'ятати, що не етика, а естетика. Так власне пам'ятати: не етика, а естетика.

 

Але. Усім, хто хоче думати трохи наперед, варто знати, що естетична епоха невдовзі закінчиться. Зрозуміло, що закінчиться дуже негарно. Бо гуманізм приводить у такі закапелки, де не допомагає жодний дизайн.  І тоді найвищою цінністю і радістю стане те, що було створено не людиною. 

16.07.2015