Скільки коштують польські краєвиди?

«Види. Пейзаж у польській фотографії» – тема 14-го аукціону «Колекційної Фотографії» («Fotografia kolekcjonerska») у Лодзі. «Колекційна Фотографія» – це єдиний в Польщі постійно діючий аукціон, де можна придбати твори найвидатніших польських фотомитців: і сучасних, і класиків, а також історичну фотографію. Він був заснований двома кураторками – Катаржиною Сагатовскою та Магой Сокальскою – в 2007 році, як мобільні торги, передусім, сучасної фотографії. Останній аукціон і традиційна передаукційна виставка світлин-лотів стали частиною програми лодзинського фотофестивалю «HIT THE ROAD: Фотографи в дорозі», на якому було продано 64% із запропонованих фото-творів. Загальна сума продажу склала більше 1 450 000 гривень (ціни тут і нижче переведені за офіційним курсом НБУ, який на 08.07.2015 склав 5,73 гривні за 1 злотий), і це доводить, що твори майстрів польської фотографії цінуються і охоче купуються колекціонерами.

 

На жаль, в Україні наразі до мистецтва фотографії ставлення ширшого загалу, «озброєного» айфонами\планшетами\професійними камерами, досить зверхнє «я теж так можу». Тож фотовиставка – рідкість, а аукціонів немає взагалі. Левова частка українського фото-ринку – це реклама і весілля. Продаж авторської фотографій скорше виключення, ніж правило, заслуга менеджерських талантів і зв’язків самого автора. Тому польський досвід в цій площині – які авторські фото цікавлять поляків настільки, що вони готові платити за це чималі гроші – цікавий і як прецедент, і як приклад.

 

 

Отже, сімка найкоштовніших та найбажаніших лотів аукціону «Види. Пейзаж у польській фотографії»

1. Віткаци – Станіслав Ігнатій Віткевич (1885-1939)

«Пейзаж», 1900-1902 рр., розмір: 20,2 x 15 см

 

 

Станіслав Игнатій Віткевич, також відомий, як Віткаци, народився у 1885 році в Варшаві, і закінчив життя самогубством у 1939 році в селі Великі Озера (тепер Рівненська область, а на той час – східна околиця Польщі). Близький колега авангардистів Бруно Шульца і Вітольда Гомбровича дуже рідко знімав пейзажі. Ця робота була зроблена приблизно в 1900-1902 роках, фотографій з того періоду збереглося дуже мало, і вони практично не зустрічаються в музейних колекціях. «Пейзаж» пов'язаний з раннім періодом творчості Віткаци, коли він захоплювався олійним живописом. Його батько, Віткевич-старший, також митець, звертає увагу сина на особливий духовний контакт людини з природою. Ера фотографії тільки розпочалась, і здебільшого технічні засоби використовувались Станіславом для вивчення секретів пейзажу. Хоча його фотографії вже тоді, крім сюжетів мальовничих краєвидів, часто містили елементи жаху і напруги. Фотографія «Пейзаж» має на звороті помітку автора «Вода біля Татарова під Губолувкою», і  є цінним  об'єктом фотомистецтва музейного рівня.

Початкова ціна: 114 600 гривень

Ціна продажу: 194 820 гривень

 

 

2. Каспер Ковальські (нар. 1977)

«Космос, композиція #8» з колекції «Потоп з Неба – Сандомир 2010» з циклу «Побічні Ефекти», 2010/2015, розмір: 78 x 117,5 см

 

 

Каспер Ковальскі прийшов до фотографії через своє інше захоплення – парапланеризмом. Він першокласний пілот та інструктор, саме спокій і рівновага під час повітряних прогулянок дозволяють йому робити високоякісні знімки в незвиклій перспективі. Колекція «Потоп з неба» повстала навесні 2010 року, коли південну Польщу затопила повінь. 19 травня Вісла досягла найвищої відмітки з 1860 року. Річка розірвала валові укріплення у Сандомирі, одному з найстаріших міст Польщі. Під водою опинилося більше 100 кв. км території, близько 5000 жителів були змушені залишити свої домівки. Два тижні потому наступна хвиля паводку спричинила ще більші руйнування. Ковальські документував пейзаж стихійного лиха притаманним йому шляхом – з повітря. Фотографія потрапила у фінал конкурсу Leica Oskar Barnack Award 2011. Українці мали нагоду побачити її на виставі переможців цьогорічного World Press Photo. Крім того, Ковальські отримав першу нагроду Grand Press Photo і другу нагороду BZ WBK Press Photo в категорії «Природа». «Космос, композиція #8» і загалом вся колекція «Потоп з Неба – Сандомир 2010» неодноразово з’являлися на сторінках польської преси. Фотографія виставляється по всьому світу. На аукціоні ціна купівлі в 4 рази перевищила стартову та майже на 2 000 доларів прогнозований максимум.

Початкова ціна: 45 840 гривень

Ціна продажу:  183 360 гривень

 

 

3. Здіслав Бексінський (1929-2005)

«Провінція», 1957-1958 рр., розмір: 15,1 x 20,8 см

 

 

В історію польської фотографії Здіслав Бексінський увійшов як ініціатор руху «Антифотографії». На однойменній виставці 1959 року Бексінський представив свою знамениту роботу «Корсет садиста» і ще 14 робіт без назви, які були результатом інспірації сюрреалістичною фотографією і теорією кінематографічного монтажу. У своїх проектах Бексінський використовує аматорські фотографії, репродукції з журналів,  знайдених на смітниках негативи і репродукцій зі словників, які він представляє у формі кінооповідання. Його твори шокують і вражають своїми назвами і темами. У 1958 році, в одинадцятому випуску періодичного видання «Фотографії», він опублікував статтю «Фотографія кризи та перспектива її подолання» – один з найважливіших теоретичних текстів, написаних у Польщі протягом ХХ-го століття. Найбільшою колекцією праць Бексінського може похвалитися Національний музей у Вроцлаві. Там знаходиться копія «Провінції», виставленої на торгах цього року. «Провінція» відноситься до періоду, коли художник рухався в сторону фотографічного документа. Однак похмурий настрій фотографії та її дивна композиція, де персонаж залишається лише елементом пейзажу, зберігають характерний для Бексінского стиль. Фотографія пішла з молотка одразу по стартовій ціні.

Початкова ціна: 45 840 гривень

Ціна продажу:  45 840 гривень

 

 

4. Ян Дзячковський  (1983-2011)

«Без назви» з циклу «Гори для Варшави», 2009 р., розмір: 14,7 см x 14,4 см

 

 

Ян Дзячковський – польський художник, фотограф, автор колажів та ілюстрацій до музичних, соціальних і культурних журналів, дизайнер обкладинок книг і дисків. Представлена робота «Гори для Варшави» входить до серії колажів, які вийшли окремою книгою в краківському видавництві «Ha!Art». Стах Шабловський, відомий польський куратор, написав в передмові до неї: «”Гори для Варшави” є єдиним проектом, в якому Ян Дзячковський дуже концептуально і структуралізовано підійшов до образу Варшави, коли пригадав її іконографічні види в більшому масштабі». Художник вміло комбінує міський пейзаж Варшави, в якій він жив і працював, з гірськими елементами. Сам Дзячковський, великий шанувальник гірського спорту, трагічно загинув 20 вересня 2011 року  в Татрах.

Початкова ціна:  51 570 гривень

Ціна продажу:  91 680 гривень

 

 

 

5. Ілона Шварц  (нар. 1984) 

Фотографія з циклу «Rodeo Girls», 2012 р., розмір: 48,3 см x 60 см

 

 

Ілона Шварц народилася і виросла у Варшаві, але тепер живе та творить в Нью-Йорку. Там вона закінчила School of Visual Arts і отримала диплом бакалавра в області фотографії. Мисткиня досліджує тему конструювання і зміни жіночої ідентичності в сучасній культурі Сполучених Штатів. Представлена робота – одна з циклу «Rodeo Girls», який є серією портретів техаських дівчаток. Автор звертає увагу на їх захоплення заняттями, які асоціюється виключно з чоловіками. Дівчата копіюють чоловічу позицію і поведінку, а також стиль одягу. Ілона Шварц ще під час навчання у середньої школі поїхала за обміном в маленьке техаське містечко Канадіан, там мала можливість спостерігати за родео і запам'ятала його, як типову «американську» розвагу. Коли Ілона потрапила до Канадіан знову, вже після переїзду до США, з подивом помітила, як багато дівчаток – доньок її друзів – брали участь у родео.

На сторінках «The Telegraph» Шварц розповідає про це наступним чином: «Будучи підлітком, я дивилася родео кілька разів, але запам'ятала їх як типово чоловічу справу. Тепер мої друзі мають дочок, які беруть у цьому участь. Я була зачарована: у порівнянні з дівчатками з мого іншого циклу портретів «American Girls»  у цих маленьких амазонок дуже різні уявлення про свою жіночність, зовсім інші пріоритети в житті. Вони поєднали чоловічий архетип ковбоя з відповідною для нього важкою роботою і дисципліною, та можливість поводити себе, як типова жінка».

Початкова ціна:  26 930 гривень

Ціна продажу: 48 700 гривень

 

 

6. Зоф’я  Ридет (1911 - 1997)

«Надія» з циклу «Світ почуттів та уяви», 1975-1979 рр., розмір: 18 x 23,7 см

 

 

За фотографії Зоф’ї  Ридет під час аукціону розпочалася боротьба ні на жарт. Ціна на «Надію» зросла майже в чотири рази від початкової ставки. Що не дивно, бо Ридет – одна з найвідоміших фотографів ХХ століття, передусім завдяки  «Соціологічному запису» – серії етнографічних документальних робот про бідні сільські громади Польщі. Над циклом «Світ почуттів та уяви» авторка працювала у 1975-1979 роках. Спочатку він був представлений у вигляді діаспорами, тобто, аудіовізуальної проекції слайдів, а потім, у 1979 році, був випущений альбомом з передмовою від відомого куратора і теоретика Урсули Чарториської. Серія складалася з 15 фотомонтажів: «Краєвиди», «Народження», «Материнство», «Очікування», «Розставання», «За гранню життя», «Закохані», «Сентиментальна балада», «Знищення», «Манекени», «Фантоми», «Небезпека», «Нав’язлива ідея», «Зміни», і власне, «Надія». Сама мисткиня пояснювала, що цикл «говорить про людину в небезпеці з самого моменту народження, про його депресивні думки, про його почуття самотності, бажання, тривогу, від якої рятує тільки любов, про страх перед смертю і знищенням».

«Надія» неодноразово виставляється на персональних та колективних виставках, в тому числі: «Зоф’я  Ридет. Фотографії», Національний Музей у Вроцлаві (2000); «Зоф’я  Ридет. Мистецтво реалізму», Photoireland Festival Centre for Creative Practices, Дублін, Ірландія (2011); «Зоф’я  Ридет. Інвентаризація образів», Місяць Фотографії, Софія, Болгарія (2012) і багатьох інших.

Початкова ціна: 11 460 гривень

Ціна продажу:  44 700 гривень

 

 

7. Зоф’я  Ридет (1911 - 1997)

«Безкінечність далеких доріг» з однойменного циклу, 1980 р., розмір: 23,7 x 17,8 cm

 

 

Ще одна фотографія Софії Ридет пішла з цьогорічного аукціону в Лодзі з великим підвищенням початкової суми. Сама Ридет народилася в Станіславові, тобто в теперішньому Івано-Франківську, вчилася спочатку у Школі сільського господарства в Снопкові біля Львова, а вже потім переїхала до Польщі і почала займатися фотографією. Цикл «Безкінечність далеких доріг» був реалізований під час подорожі вглиб Польщі, коли Ридет виконувала фотографії для відомого «Соціологічного запису». «Безкінечність далеких доріг» є документацію самої дороги, потрісканого асфальту, знаків дорожнього руху, а також придорожніх капличок або дороговказів.

Робота неодноразово виставляється на виставках, індивідуальних, а також колективних, зокрема, «Безкінечність далеких доріг», Познань, Галерея «Od Nowa» (1981); «Світ почуттів та уяви, Безкінечність далеких доріг», Люблін, BWA Dom, «Присутність і запис», Ювілейна виставка, Галерея ZPAF, Катовіце (1986); «Час і образ північно-східній Польщі», Глівіце (1986), тощо.

Початкова ціна: 11 460 гривень

Ціна продажу: 43 550 гривень

 

13.07.2015