Ймовірність досягнення угоди з Іраном — 50%.

Таку песимістичну оцінку дав Президент США Барак Обама на закритому засіданні в Білому домі з сенаторами-демократами.

 

Зі слів сенатора Кріс Кунс Обама невпевнений, чи іранці погодяться деякими жорсткішими умовами, запропонованих США та їхніми європейськими союзниками.

 

Член сенатського комітету у закордонних справах Бен Кардін процитував Обаму, що  перш ніж угода буде підписана Іран має дозволити всі напрямки перевірок, у тому числі і військових об’єктів.

 

Про проблеми на переговорах повідомив і заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков 9 липня в кулуарах саміту БРІКС в Уфі, охарактеризувавши їх нинішній стан як "найважчий етап". За його словами, учасники переговорів працюють над новими пропозиціями, які були представлені Іраном 8 липня, щоб розв’язати суперечності в ядерних переговорах. Західні офіційні особи кажуть, що не почули від Тегерана нічого нового.

 

Переговори між шістьма світовими державами та Іраном з приводу ядерної програми Тегерана мали завершитися ще 30 червня. Згодом граничний термін був продовжений до 7 липня, тепер називають дату 10 липня.

 

Ринок нафти відреагував на ситуацію незначним — близько долара за барель brent — підвищенням ціни до $57.7, що, однак, є суттєво нижчим спостережуваного останні місяці рівня $63—$67.

 

 

 

09.07.2015