Остаточно долю Греції буде вирішено у неділю, 12 липня.

Тоді в Брюсселі відбудеться ще черговий саміт Європейської Унії. «Сувора реальність така, що у нас залишилося тільки п'ять днів... До цього моменту я уникав говорити про терміни, але сьогодні я повинен сказати, голосно і ясно, що остаточний термін закінчується цього тижня", - заявив президент Ради ЄУ Дональд Туск на прес-конференції за наслідками саміту Унії, який відбувся сьомого липня. Він був присвячений результатам референдуму в Греції та визначенню подальшої стратегії Брюсселя в питанні грецьких кредитів.

 

Канцлер ФРН Анґела Меркель зажадала від Атен подати вже до четверга, 9 липня, «дуже докладні пропозиції», щоб отримати шанс на надання подальшої фінансової допомоги. За її словами, у зв'язку з критичною економічною ситуацією в Греції мова більше не йде про короткочасну допомогу. Меркель підкреслила, що зараз необхідно вести з грецьким урядом перемовини про третю програму кредитування, яка триватиме кілька років. При цьому, за словами Меркель,  вона повинна містити більше зобов'язань з боку Греції. Водночас німецька канцлера відкинула виключила можливість списання частини грецького боргу. А її слово має найбільшу вагу у вирішенні цього питання, осткільки Берлін є одним з найбільших кредиторів Атен.

 

 

Хоча президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер дав Атенам на одну ніч більше для подання своїх пропозицій – до ранку п’ятниці. Водночас він повідомив, що Брюссель на крайній випадок вже розробив «план В». «Ми не «терористи», але останній шанс для Греції сказати чого вона хоче настане вранці 10 липня. Ми маємо детальний сценарій «Grexit» (виходу Греції з єврозони – Z). Комісія готова до всього», - запевнив Юнкер.

 

Водночас Дональд Туск вказав на те, що сценарій «Grexit» не принесе користі ні ЄУ, ні тим більше Греції. «Якщо не вдасться досягти домовленості з Атенами, Європі загрожує вкрай несприятливий сценарій, за якого в програші опиняться всі європейці. Банкрутства Греції і неплатоспроможність її банківської системи матиме наслідки в геополітичному сенсі для всієї Європи. Той, хто це заперечує, наївний», – заявив Туск.

 

08.07.2015