Чи кожне покоління розумніше за попереднє

Очевидно, людство стає все розумнішим. Принаймні результати IQ-тесту з кожним поколінням стають кращими. Але що ховається за ефектом Флінна?

 

 

 

 

1984 р. американський психолог Джеймс Р. Флінн (James R. Flynn) помітив: результати IQ-тесту систематично стають кращими кожне десятиліття. Вивчити цей ефект детальніше захотіли також Якоб Пічніг (Jakob Pietschnig) і Мартін Ворацек (Martin Voracek) з Віденського університету. Загалом у пошуках «розумового вдосконалення» вони проаналізували інформацію про 4 млн людей з 31 країни.

 

Згідно з їхніми дослідженнями, з початку ХХ ст. IQ росте в середньому на 3 пункти кожного десятиліття. Покращення помітні в категорії «умовиводи» й, дещо в меншій мірі, в сфері «наука».

 

Зростання не можна вивести без аналізу всіх чинників виключно на підставі тесту, адже з часом його результати приходять в норму, і в середньому населення все одно досягає коефіцієнту 100. Аби визначити зміни, потрібно постфактум вирахувати ці узгодження.

 

Але що є причинною кращих результатів? Чи насправді люди стають все розумнішими?

 

На думку Пічінга та Ворацека, результати IQ-тесту 1915 р. та 2015 р. не можна буквально зіставляти. «Одна людина з середньостатистичним коефіцієнтом інтелекту 100 на початку ХХ ст., ймовірно, мала інші когнітивні навички, ніж особа зі, здавалося б, еквівалентним результатом 70 сьогодні», – пояснюють учені.

 

Ефект Флінна ґрунтується, передусім, на тому, що учасники освоїли спеціальні вимоги тесту. Також вигідні умови розвитку тих, хто не досягнув 21 року, сприяють постійному зростанню середньостатистичного коефіцієнта інтелекту в населення.

 

Найближчим часом рівень IQ може досягнути межі, яку більше не перетне. Принаймні так можна інтерпретувати той факт, що приріст показника останнім часом втратив свою систематичність.  Тобто, в певний момент коефіцієнт інтелекту може залишитися на одній позначці або навіть знижуватися, вважають обидва науковці.  

 

 

Immer weiter, immer schlauer?

Spektrum.de, 02.06.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

05.06.2015