Сильні почуття складно зрозуміти

 

Звук голосу розповідає про емоційний стан людини, але що саме він розповість, залежить від інтенсивності почуття. Чи правдиве таке твердження: що сильніша емоція, то простіше її інтерпретувати? Міжнародна команда з Інституту емпіричної естетики імені Макса Планка, Нью-Йоркського університету та Нью-Йоркського Центру дослідження мови, музики та емоцій імені Макса Планка виявила парадоксальний зв’язок між інтенсивністю почуття та його сприйняттям.




Вираз обличчя та звуки можуть сигналізувати про певні почуття. Але інтенсивні почуття складно визначити. Зображення: MPI für empirische Ästhetik.

 

 

Емоції мають різну інтенсивність. Людина, на яку накинувся домашній кіт, злякається. Але якщо на неї нападе хижак, вона вжахнеться. Тобто буде відрізнятися сила (інтенсивність) почуття, яке виникло.

 

Але наскільки добре нам вдається зрозуміти почуття інших? Досі припускали, що існує інтуїтивний зв’язок: що інтенсивніше виражають почуття, то краще вдається його зрозуміти. Але донедавна емпіричних доказів для цього припущення не було.

 

Дослідницька команда вчених з Франкфурта на Майні та Нью-Йорка вперше систематично дослідила роль емоційної інтенсивності. Вчені зібрали численні невербальні звуки: крики, сміх, зітхання, стогони та ахкання. Кожен звук виражав різні позитивні та негативні емоції, що за своєю інтенсивністю варіювалися від мінімальної до максимальної. Врешті вчені дослідили, як змінювалося сприйняття цих звуків залежно від їхньої емоційної інтенсивності серед тих, хто їх слухав.

 

Науковці дійшли неочікуваного висновку: спочатку, як й очікували, зі збільшенням емоційної інтенсивності покращувалося сприйняття емоції. Але за екстремально сильних емоцій сприйняття суттєво погіршувалося.

 

Провідна авторка дослідження Наталі Гольц (Natalie Holz) з Інституту емпіричної естетики імені Макса Планка пояснила: «Всупереч поширеному припущенню, найінтенсивніші почуття складно інтерпретувати однозначно. Вони найбільшою мірою збивають з пантелику».

 

У випадку екстремальних почуттів складно відрізнити окремі емоції, зокрема несподіванку й тріумф. Також складно визначити напевно, чи почуття позитивне, чи негативне.

 

Але сигнали не позбавлені сенсу: й інтенсивність, і стан збудження будуть постійно сприйматися ззовні. Гольц резюмує: «В екстремальних ситуаціях важливіше виразити нагальність і занепокоєння, а не виявити детальне емоційне значення».

 

Отриманий результат означає, що емоційна інтенсивність - це визначальний фактор у сприйнятті емоцій, і він складніший, ніж досі припускали. Це створює виклики для уже сформованих теорій у сфері емоційних досліджень.

 

На екстремально інтенсивні емоції потрібно звертати особливу увагу, оскільки вони надають свідчення, важливі для ґрунтовного розуміння емоційного та афективного досвіду.

 


Starke Gefühle - schwer zu verstehen 

mpg.de, 9/06/2021

Зреферувала С.К.

04.07.2021