Річниця з варягами

Жоден президент України не виконував обіцянок, які давав під час виборчих перегонів. Петро Порошенко не став винятком з цього правила, але вирізнився максимальною ориґінальністю.

 

Незважаючи на ситуацію в країні, Порошенко залишається найпопулярнішим політиком

 

Ювілей тижня

 

Лідер країни продемонстрував себе на телебаченні з нагоди першого року роботи на найголовнішій посаді. Крім того, Петро Порошенко взяв участь у Київському Форумі Безпеки, який організовує фонд Open Ukraine Арсенія Яценюка. В такий спосіб президент мав би закрити рота всім тим, хто каже, що у нього з прем'єр-міністром виникли глибокі непорозуміння.

 

Не зраджуючи іміджу «миротворця», з яким він йшов на вибори, Порошенко минулого тижня несподівано заявив, що злочином було в 2010 році обирати для України позаблоковий статус. Винні, на думку президента, мають бути покарані. Щоправда, про те, що позаблоковість держави була проголошена набагато раніше, ніж п'ять років тому, Петро Олексійович не згадав.

 

Радником президента України Михайло Ніколозович вже був, тепер спробує себе намісником

 

Намісник тижня

 

«Яка дурість, яка дурість, у мене немає жодних політичних амбіцій в Україні», — так емоційно відповів колишній президент Грузії, коли його питали про перспективи заволодіти портфелем прем'єр-міністра. Михайло (за останні дні було безліч інтерпретацій грузинського імені მიხეილ українською мовою, тому зупинимося на традиційному) Саакашвілі став головою обласної адміністрації на дуже непростій Одещині.

 

Призначення відбулося в стилі пізнього Леоніда Кучми, який полюбляв робити резонансні кроки «на вихідні». Саакашвілі був відплатою Порошенка в підкилимній боротьбі з Коломойським, який тримав на посаді голови Одеської ОДА свого приятеля Ігоря Палицю. Так кажуть всі експерти від політики і вони ж таки не беруться прогнозувати, як грузин почуватиметься в «перлині біля моря». Потім стало відомо, що Саакашвілі вже отримав українське громадянство.

 

А сам новопризначений дивиться в далеке майбутнє. Саакашвілі вже заявив: «Коли я завершу цей проект в Одесі... Ну, як завершу, його неможливо завершити... Коли ми розкрутимо його, я з великим задоволенням повернуся назад до Грузії, продовжуючи свою грузинську діяльність».

 

Щоправда, там на нього не чекають, бо президент Грузії Георгій Маргвелашвілі вже зреагував так: «Висловлюю своє неґативне ставлення. Колишній президент не повинен був відмовлятися від грузинського громадянства. Цим він образив країну й інститут президента. На мою думку, важливішими за кар'єру є цінності, і ці цінності — громадянство Грузії. Мені незрозумілий цей його вчинок». У таким спосіб офіційний Київ з офіційним Тбілісі трохи побив горшки.

 

Настрій у німця був добрий

 

Гість тижня

 

Німеччина таки бере Україну під своє крило, бо тільки так можна пояснити реґулярні зустрічі тамтешнього керівництва з українським. Тепер приїздив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр. Прес-служба Порошенка відзвітувалася, що співрозмовники обговорювали шляхи забезпечення реалізації Мінських домовленостей з мирного вреґулювання ситуації на Донбасі й те, як Німеччина допомагатиме впровадженню реформ в Україні. Крім того, вони бесідували про подальшу солідарність з Україною Європейського Союзу, а також скоординували позиції напередодні саміту «Великої сімки», який відбудеться в Німеччині у червні.

 

Порошенко традиційно виступив в ролі миротворця і сказав: «Немає альтернативи мирному плану, який включає припинення вогню, відведення важкої техніки та озброєння, звільнення заручників, доступ моніторинґової місії ОБСЄ, початок політичного процесу включно з проведенням чесних та вільних місцевих виборів».

 

Німецький дипломат відповів, як і личить дипломату: «Ми з великою повагою ставимося до Ваших дій щодо реформування країни».

 

З того, що можна «помацати руками», залишилася інформація про рішення уряду Німеччини відкрити кредитну лінію для України на суму 500 млн євро на додаток до 200 млн євро вже наданої допомоги. Ці кошти мають бути витрачені на підтримку фінансової стабільності України, а також на проекти підвищення енергоефективності, відновлення інфраструктури та будівництва житла.

 

Логотип МВФ загадковий, як його речники

 

Незрозумілість тижня

 

Голова місії Міжнародного валютного фонду Микола Георгієв може в одному спічі вишпортати мозок навіть людині, яка дружить з математикою. Перше цей пан каже: «Місія переглянула прогноз зростання в 2015 році у бік зниження до 9 відсотків і прогнозує інфляцію на кінець року в розмірі 46 відсотків. Інфляція в основному була зумовлена разовими наскрізними наслідками великої девальвації валютного курсу в лютому, а також необхідним підвищенням цін на енергоносії» (раніше ВВП прогнозували на рівні 5,5 відсотка).

 

Потім Георгієв заявляє: «Валютний ринок залишався загалом стабільним. Валові міжнародні резерви, хоча раніше досить низькі, на кінець квітня зросли до $9,6 мільярда. Депозити банків у національній валюті відновлюються. Виконання бюджету в перші місяці в 2015 році було краще очікуваного, частково через дії тимчасових факторів».

 

Простому смертному ніколи не зрозуміти, що все це має означати, бо навіть мудрий Віні-Пух, у якого в голові була тирса, зізнавався, що довгі слова його спантеличують. А тут на публіку вивалили і слова, і цифри.

 

01.06.2015