Кадри вирішують все

Часом виконання особистістю своєї ролі в історії дає такий резонанс, що оточення починає аґресивно сумувати за тишею.

 

Відставка тижня

 

Здавалося, що фарс, в якому головну роль геніально виконав Зорян Шкіряк, важко переплюнути. Але межі для досконалості таки нема, і ще одна відставка в «уряді камікадзе» мала ефект пачки дріжджів, кинутих до сільської вбиральні.

 

Широка громадськість не дуже була в курсі, що серед людей, які приїхали з-за кордону робити реформи в Україні, є такий собі Саша Боровик. Гурмани від політики, щоправда, смакували біографію львів'янина, який в 1990 році втік за кордон, був знайомий з Вацлавом Гавелом і доробився до дуже поважних і високооплачуваних посад в мегасолідних корпораціях. І тут Боровик повертається на історичну батьківщину, щоб допомогти їй стати цивілізованою країною. Для цього спеціаліст пропонує свої послуги на посаді заступника міністра економічного розвитку і торгівлі. Від березня його на посаді офіційно так і не оформили, і працював Боровик своєрідним волонтером. Чорна кицька між «хлопцем з коледжу» і прем'єром Арсенієм Яценюком, очевидно, бігала давно, й апофеозом такої біганини стало підвищення голосу, яке собі дозволив керівник уряду в сторону свого квазіпідлеглого. Боровик траснув дверима і на прощання з кабінетом зробив рейвах про звичаї, які панують в уряді, і про реформи, які той уряд обіцяв. Тобто про те, що немає жодних реформ. Варто зауважити, що PR-машина Кабміну іноді працює дуже ефективно, бо на ренеґата відразу виляли балію інформаційних помиїв у вигляді повідомлень, що і в Гарварді він не вчився, і в українських процесах ні вухом, ні рилом не петрає.  

 

Йому є над чим задуматися. Наприклад: «Що я робив останні три місяці?»

 

Візити тижня

 

Поїздку президента України Петра Порошенка в Німеччину висвітлювали дуже делікатно, бо злі язики казали, що Петро Олексійович поїхав до Анґели Меркель «на килим». Тобто отримати настанови щодо того, що держава, якою Порошенко керує, рухається хоч куди, але не в Європу. До речі, після переговорів до преси вийшов лише наш президент, німецька канцлер у брифінґу участі не брала. Але не через неповагу до медій — то був узвичаєний в дипломатії хід: винний віддувається на самоті.

 

Приїзду в Україну помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд чекали трохи з напругою, бо ця жінка відома в ролі «поганого поліціянта» у міжнародній політиці. А склалося все дуже позитивно. Нуланд зустрічалася з президентом України Петром Порошенко, прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, міністром фінансів Наталією Яресько, депутатами Верховної Ради і головою парламенту Володимиром Гройсманом, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, мером Києва Віталієм Кличком, лідерами опозиції і представниками ОБСЄ в Україні. Крім того, американка спілкувалася з майбутніми українськими поліціянтами, які відбувають навчання під керівництвом американських колеґ. З офіційними особами американка говорила про конституційну реформу та децентралізацію України. Для широких мас перед поверненням додому Нуланд зробила оптимістичну заяву: «Народ США стоїть поряд з народом України в його прагненні створити демократичну стабільну, процвітаючу європейську державу. Я відлітаю з Києва з почуттям оптимізму, оскільки бачу, що ви наполегливо працюєте в цей важкий час, незважаючи на болючість реформ, ви працюєте над створенням нової демократичної європейської України».

 

Наставниця з-за океану показала, як треба здійснювати реформи

 

Полонені тижня

 

Кремль має можливість пригадати, який прекрасний у Росії фольклор, бо тільки мова міжнаціонального спілкування могла подарувати світові ідіому «Плюнь дураку в глаза, а он утрьотся і скажет: божья роса». Тепер говорючим головам з Москви треба буде позичити в сірка очей, згадати про «Божу росу» і придумати щось, що бодай віддалено пояснювало б факт перебування російських військовиків на території України, в зоні Антитерористичної операції.

 

Бійці добровольчого батальйону територіальної оборони «Айдар» затримали у Щасті двох росіян — працівників ГРУ Росії. Єрофєєв Євген Володимирович і Александров Олександр Анатолійович за всіма законами є найманцями і мали би бути засуджені за законами воєнного часу. Але в нас війни ніби нема, тож російських спецпризначенців поки що лікують і допитують. «Відмазувати» їх взялися терористи з ЛНР, які назвали росіян народною міліцією. А начальник прес-служби Генштабу Владислав Селезньов розповів таке: «Після того, як бойовики зрозуміли, що бійці спецназу РФ потрапили в полон, вони відкрили вогонь з так званих кочівних мінометів, встановлених на машинах, по них же. Бойовики цілилися саме туди, де знаходилися спецназівці. Було очевидно, що вони намагалися не допустити потрапляння в полон живими».

 

Тепер українським компетентним органам треба буде зробити «роботу над помилками». За рік війни російських військовиків наші воїни «пакували» десятками, але потім сліди переважної більшості тих полонених зникали. Поки що перспективи нових воєнних злочинців окреслив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Нардеп пообіцяв публічний суд, куди запросять міжнародну телевізію, щоб та донесла до найглухіших районів Мангеттена і Сохо правду про «російський слід». Щоправда, Геращенко пропонує Путіну до суду справу не доводити, а мирно поміняти вояків на Надію Савченко і ще 400 полонених українців.

 

В Середні віки таких називали «дикі гуси»

 

Міліція тижня

 

Новий клопіт має зі своїми підлеглими міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Ще обговорюються в масах пікантності поїздки згаданого вже Зоряна Шкіряка в Катманду, а на Арсена Борисовича наскочили халепи не меншого масштабу. Довго і нудно заступник Авакова Сергій Чеботар переконував українців, що елітна хата, яку знайшли журналісти проекту «Наші гроші» в мальовничому лісі під Києвом, не його. Журналістів позбавили техніки, якою вони фільмували статки Чеботаря, журналісти зчинили галас, Чеботар пішов у відставку і став радником Авакова, так само як Шкіряк.

 

А журналісти «Радіо свобода» виявили брехню в декларації за попередній рік в.о. керівника Державної автоінспекції України Олександра Єршова. Начальник тих, хто заробляє на життя смугастими палицями, приховав, що є власником елітного триповерхового будинку в Києві. Декларацію про доходи не подавав, але всі люстраційні та майнові перевірки пройшов. Боротьба з корупцією в нас перетворюється на національний вид спорту.

 

Напевно, одним радником в Авакова стане більше

 

18.05.2015