Перемоги, поразки і Шкіряк

Бувають дні, коли хочеться, споглядаючи те, що коїться довкола, сміятися, плакати, напитися до чортиків, взятися до йоги, побити когось ногами, і все це одночасно.

 

Ювілей тижня

 

Сімдесята річниця перемоги над нацистською Німеччиною пройшла в Україні без кривавих провокацій, якими напередодні лякали громадян деякі офіційні особи.

 

Офіційний Київ постарався відбути урочистості без зайвого пафосу та майже по-сімейному, і це йому вдалося й виглядало цілком пристойно. Особливо позитивно виглядав Київ на тлі Москви, де імперські амбіції переступили через нові больові пороги, а президент РФ Володимир Путін ділив Перемогу з лідерами країн, які до Другої світової війни мають дуже опосередкований стосунок, як-от Монголія, Зімбабве чи Буркіна-Фасо.

 

Провокацій вдалося уникнути в столиці, незважаючи на вихід під сонячне світло якихось суб'єктів з портретами Сталіна. У Львові облили кефіром найвідомішого місцевого «червоного» Олександра Калинюка і натовкли писок гостю з Кривого Рогу, який обв'язав себе георгіївською стрічкою, махав червоним прапором і вигукував різні непристойності. Гість потрапив до лікарні з травмами і, як кажуть міліціянти, «в стані клінічного алкогольного сп'яніння».

 

Зовсім «клінічно» було в Донецьку, де сепаратисти покаталися центром міста на танках, які кілька годин тому обстрілювали позиції бійців АТО й населені пункти з мирними мешканцями. Самі мирні мешканці кричали «Ура!» і «в воздух чєпчікі бросалі». Все в найкращих традиціях совка. Ориґінальним традиційно був місцевий фюрер Олександр Захарченко, який приймав все те дійство на трибуні, перебуваючи у стані, в якому криворіжця у Львові вже шпиталізували. Ввечері святкового дня в окупованому Сніжному сепаратисти розстріляли двох дівчат. Нові звичаї для старого свята.

 

Цей персонаж мав би казати класичне «я на колчаковскіх фронтах ранєний»

 

Розстріл тижня

 

Нічна стрілянина на київській Троєщині, де під кулі потрапили колишні бійці «Беркуту», а авторами прицільних автоматних черг були малолітні добровольці, що повернулися із зони Антитерористичної операції. Сценарій для вестерна за участю Калашникова, Біллі Кід в камуфляжі, Пат Гаррет з погонами.

 

Колись бойовик з цього приводу обов'язково знімуть, а поки що добровольці затримані, міліціянти поховані, а правоохоронні органи сушать голову над тим, що ж насправді сталося в депресивному «спальному» районі. Версія помсти за дії колишніх «беркутівців» під час Революції Гідності розглядається.

 

Проте в радника міністра внутрішніх справ, нардепа Антона Геращенка, все зрозуміло вже тепер. «Розповіді про те, що група патріотично налаштованих хлопців приїхала в Київ мститися непокараним за розстріл співробітникам міліції, або про те, що співробітники міліції спровокували конфлікт з хлопцями, які мирно сиділи в парку, які потім розстріляли співробітників міліції з АК-74, — відверта брехня і марення, розраховані на легковірних ультрапатріотичних співгромадян», — заявив всезнаючий радник.

 

Його версія така: «Вночі 4 травня, о 1:30, на АЗС WOG, що на Броварському проспекті, було скоєно збройний розбійний напад. Двоє молодиків у масках з АК-74 попрямували до входу в приміщення АЗС. По дорозі їм зустрівся працівник заправки, який від несподіванки і переляку різко підняв руки, що нападниками було, можливо, розцінено як загрозу. І вони зробили постріл у працівника заправки, простреливши йому кисть правої руки. Після чого він сховався від нападників».

 

За інформацією нардепа, один з патрулів виявив мікроавтобус злочинців через 20 хвилин після того, як за тривогою було піднято всі оперативні та патрульні служби міліції Києва. Почалося переслідування. Підлеглим Авакова Геращенко зробив майже комплімент: «Міліціонери, незважаючи на те, що знали, що злочинці озброєні, не стали розстрілювати мікроавтобус на вулицях сплячого Києва. Вони спробували зупинити його шляхом притиснення до узбіччя. Це і була їхня фатальна помилка. Коли водій міліцейської машини порівнявся з мікроавтобусом пліч-о-пліч, у бічних дверей мікроавтобуса відкрилося віконце і один з підозрюваних випустив кілька черг у працівників міліції. Результат цього був жахливим — один співробітник міліції загинув на місці. Другий у лікарні. Двоє отримали важкі поранення».

 

Що ж до добровольців, то і тут для Радника все ясно. «Мета нападників була проста і банальна — потрібні були гроші на проживання в Києві. Просто нападники не врахували, що ввечері проводиться інкасація, а після 00 годин таких, хто заправляється на АЗС, в наш кризовий час, нехай навіть в Києві, не так багато», — констатував Геращенко.

 

Громадські активісти озвучують версію про помсту за Майдан, і один з них, Євген Карась, прокоментував те, що сталося так: «Вони явно збиралися когось застрелити. Вони були дуже розчаровані (подіями в країні після Майдану). І на війні почали дуже песимістично все оцінювати. Вони пройшли "Айдар", "Металіст", всі ці перемир'я, котли. Вони все це переживали, у них реально планку зірвало, і вони були в кроці від насильства».

 

В Україні багато депресивних «спальників» на кшталт Троєщини, тому мешканцям харківської Салтовки, запорізької Бабурки чи тернопільського Бама можна рекомендувати ввечері на АЗС не заходити
 

Призначення тижня

 

Колишня Податкова, а тепер Фіскальна служба отримала нарешті свого керівника. Процес призначення був тривалий, як собача пісня, і мав символізувати відкритість дій сучасної виконавчої влади. Новим шефом митарів став народний депутат від Блоку Петра Порошенка Роман Насиров, який в парламенті очолює комітет з питань митної та податкової політики.

 

В «минулому житті» Насиров був успішним інвестиційним банкіром, у соціальних мережах згадали, що в 2012 році саме він виглядав профаном під час зустрічі з грузинським реформатором Кахою Бендукідзе, бо не знав азів податкової системи країни. Тепер за три місяці Насиров Фіскальну службу мусить реформувати, звільнивши старі кадри і набравши кришталево чесних борців з корупцією.

 

Цей чиновник про «кровосісів» говорити не буде

 

Комедія тижня

 

Від часів Нестора Шуфрича керівник структури, що бореться з надзвичайними ситуаціями, має бути особою комедійною. Навіть поважні Віктор Балога і Давид Жванія, коли одягали відповідний спецодяг, виглядали, делікатно кажучи, неприродно. Чинний шеф Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк довів, що абсурд не має меж.

 

Високопоставлений чиновник сам особисто полетів рятувати потерпілий від землетрусу Непал. З собою взяв майже взвод журналістів і кохану жінку. Вояж був запізнілий, тож українські рятувальники в Катманду могли витягувати з руїн тільки трупи, але й до того не дійшло, бо літак з бравим Зоряном Несторовичем застряг у Делі, де довелося чекати на необхідну для ремонту судна деталь з батьківщини.

 

В Гімалаї таки дісталися, всіх, кого планували, врятували і вже без поломів, зі зупинкою в Баку, повернулися додому.

 

Шість десятків українських громадяни і пару іноземців завдяки Шкіряку заощадили на перельоті. Вже в Києві до теми додалися зоологічні мотиви, бо головний надзвичайник сказав, що не буде цапом-відбувайлом, а його безпосередній шеф, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, закликав не вішати всіх собак на одну людину.

 

На операцію з порятунку виділили 7 мільйонів гривень державних коштів. Шіряк каже, що заощадили.

 

На передньому плані головний український Чіп&Дейл

 

12.05.2015