Як землетрус у Непалі змінив географію?

8 мільйонів людей постраждали від землетрусу, що відбувся 25 квітня 2015 р. в південноазійській країні Непал. Щонайменше 4 300 людей загинули під завалами зруйнованих будинків, земляними зсувами й лавинами. Багато сіл дотепер не отримали допомоги, тож число загиблих може зростати. Трагедія примусила почати дослідження геологічних та географічних змін у країнах Гімалаїв – вони важливі для виявлення майбутніх ризиків.

 

 

Поштовхи силою 7,8 бала за шкалою Ріхтера спричинили найсильніший за останні роки землетрус у світі. Їх гіпоцентр міститься на глибині 15 км приблизно за 100 км північно-західніше від непальської столиці Катманду, звідти землетрус прокотився на 150 км

 

 

Поштовхи силою 7,8 бала за шкалою Ріхтера спричинили найсильніший за останні роки землетрус у світі. Їх гіпоцентр міститься на глибині 15 км приблизно за 100 км північно-західніше від непальської столиці Катманду, звідти землетрус прокотився на 150 км на південний схід.

 

Перші сейсмологічні дослідження ґрунтуються на аналізі даних про звукові хвилі, що пройшли крізь всю Землю після землетрусу. Геолог Джеймс Джексон (James Jackson) з Кембриджського університету визначив, що надра під Катманду змістилися в південний бік на 3 м. Шари породи над зміщенням зіслизнули в напрямку Індії.

 

Поки що незрозуміло, чи таке зміщення дасть про себе знати на поверхні метрополії, резюмує Марк Аллен (Mark Allen) з Даремського університету (Велика Британія): «Зсув, найімовірніше, відбувся в гіпоцентрі на глибині 15 км, звідти в усіх напрямах він послаблюється». Лише високоточні вимірювання поверхні можуть визнати, чи змінилася географія точних топографічних карт.   

 

Деякі спекуляції стосуються й до питання про те, чи збільшилася висота гори Еверест. Свою висоту гора завдячує геологічним процесам, що також призводили до землетрусів: зіткнення Індостанської та Азійської тектонічних плит спричинило стискання й підіймання породи – у випадку Евересту до 8 848 м над рівнем моря.

 

Але гора стоїть східніше від зони зміщення і, отже, основного руху породи. «До того ж лінія зміщення проходить плоско: горизонтально змістилася порода на 3 метри, вертикально – практично не зазнала змін», – каже Санді Стісі (Sandy Steacy) з Університету Аделаїди (Австралія).

 

Еверест якщо піднявся, то на кілька міліметрів, зауважують геологи. Саме тут можна здійснити точні вимірювання у великих масштабах. Перший аналіз даних Геологічної служби США ґрунтується на показниках радарів супутника Sentinel-1. Він дає підстави припустити, що гора могла навіть зменшитися на 2,5 см, адже вся територія опустилася як форма зустрічного руху.  

 

Можливо, певний вплив відіграли величезні лавини, які зійшли з гори й позбавили життя багатьох альпіністів і представників народу Шерпа. Вага льоду та снігу тисне на гірський масив, а він – на мантію Землі. Зменшення тиску могло спричинити те, що гора виросла. Цей процес називають ізостазією. Та через неї Еверест може піднятися також мінімально.

 

Крім повторних поштовхів, які знову й знову стрясають реґіон, геологів занепокоює те, що через удар 25 квітня збільшилося навантаження на віддалені ділянки зони розламу на околицях Гімалаїв: невдовзі суміжні ділянки зрушення можуть так само спалахнути сильними землетрусами. Так було 2010 р., коли на індонезійських островах Ментавай порода сильно посунулася – південніше від зони спалаху трагічного різдвяного землетрусу та цунамі 2004 р., через які загинули сотні тисяч людей.

 

Деякі відтинки Гімалайської лінії розламу протягом десятиліть не знали сильних землетрусів, тут висока напруга накопичується в надрах. Сильні поштовхи у 8 балів і вище відбуваються реґулярно: 1897 р. стався землетрус силою 8,1 бала в індійському штаті Ассам, 1950 р. знову в Ассамі й Тибеті – із силою 8,6 бала. 1934 р. Непал та індійський штат Бігар спустошив землетрус силою 8,2 бала.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.spektrum.de.

 

 

01.05.2015