Директор ФБР про Голокост і поляків

У Польщі виникла прикра історико-дипломатична колізія з її пріоритетним стратегічним партнером — США. Спричинилося до цього суперечливе висловлювання директора ФБР Джеймса Комі про Голокост і поляків. Свого обурення словами головного ефбеерівця не стримав навіть президент Польщі Броніслав Коморовський.

 

 

В неділю до Міністерства закордонних справ у Варшаві викликано американського амбасадора Стівена Малла через заяву директора ФБР. Дипломат отримав ноту протесту і вимогу, щоб Вашинґтон офіційно вибачився за слова Джеймса Комі.

 

Що ж такого страшного сказав очільник ФБР? В опублікованій у четвер в газеті Washington Post статті Джеймс Комі, зокрема, припустив, що до злочинів проти євреїв, вчинених у роки нацизму, були причетні деякі поляки.

 

«Багато добрих людей, які любили свої родини, підтримували сусідів і ходили до костелу, допомагали нацистам вбивати мільйони людей. Вбивці та їхні спільники в Німеччині, Польщі та Угорщини і в багатьох інших країнах не вважали в глибині душі, що скоюють злочини. Вони переконали себе в тому, що роблять правильну справу, необхідну справу», — висловив він таку думку в своїй статті.

 

               Джеймс Комі

 

Зайве казати, що ці слова директора ФБР збудили бурю протестів серед поляків, які після викриття правди про трагедію в Єдвабному дуже болісно ставляться до теми Голокосту.

 

Президент Польщі Броніслав Коморовський відразу ж заявив, виступаючи на телебаченні, що такі висловлювання є образою тисяч поляків, які допомагали євреям. «Ці слова вимагають реакції польської держави, і реакція вже є. Це невігластво, незнання історії та наслідки особистої неприязні. Це вимагає від нас трудомісткої праці над руйнуванням поганих стереотипів, які ображають поляків і якими досі спекулюють такі люди», — зазначив Коморовський.

 

Не змовчала й прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, яка теж звинуватила Комі в невігластві: «Тим, хто не здатен уявити історичну правду чесно, я хочу сказати, що Польща була не винуватицею, а жертвою Другої світової війни. Хотілося б, щоб офіційні особи, які висловлюються з цього питання, володіли знаннями історії».

 

Обурливі дописи з'явилися й у багатьох польських виданнях. Так, наприклад, публіцист Gazety Wyborczej Павел Вроньскі ставить у своїй колонці такі запитання: «Хіба Польща була союзником Німеччини й Гітлера? Чи її громадяни з власної волі реалізовували сценарій Голокосту? Чому ніхто не згадує Францію, колаборантська влада якої вивозила конвої євреїв до Аушвіца? Чи, приміром, Італію, де на євреїв полювали "чорносорочечники"? Чому пан директор ФБР ставиться до цих країн з більшою делікатністю?».

 

Американська дипломатія тепер докладає зусиль, щоб залагодити несподіваний конфлікт. Вже згаданий амбасадор Стівен Малл, який у неділю був присутній на церемонії вшанування пам'яті повстання у Варшавському ґетто (відтоді минуло вже 72 роки), повідомив присутнім, що він звернувся до Джеймса Комі з листом. У ньому Малл, як він запевнив, «висловив протест проти фальсифікації історії, зокрема проти звинувачень поляків у скоєнні злочинів, яких вони не тільки не вчиняли, а й самі були їхніми жертвами».

 

Водночас американський дипломат спробував трохи вигородити директора ФБР. Як він сказав, головна думка, висловлена в статті Комі, полягала в тому, що занадто багато людей в різних країнах або сприяли нацистам, або не протистояли в належний спосіб тим злочинам, які нацистський режим чинив щодо євреїв.

 

Зрештою сама Washington Post опублікувала в неділю редакційний коментар, в якому висловлено незгоду з деякими тезами директора ФБР.

 

У цьому контексті хотілося б пригадати подібну суперечку поляків зі ще одним своїм стратегічним партнером — Німеччиною. Конфлікт на ґрунті трактування історичних подій виник після трансляції на німецькому каналі ZDF стрічки-трилогії режисера Ніко Гофмана «Наші матері, наші батьки» («Unsere Mütter, unsere Väter»). Там теж поляків, а передовсім вояків Армії крайової, змальовано затятими антисемітами.

 

Ці факти наводять на думку, що у західному суспільстві (принаймні на побутовому рівні) поляків (принаймні часів Другої світової війни) інакше й не сприймають. Саме цим і можна пояснити те, що директор ФБР Джеймс Комі так легко закинув полякам співучасть у Голокості.

20.04.2015