У світі науки стало забагато досліджень

З року в рік обсяг наукових знань зростає. Фінський Університет Альто поставив за мету дослідити, чи вчені ще можуть брати до уваги їх усіх. Результати викликають занепокоєння.

 

Наукові дослідження – як гроші: коли їх забагато, вони втрачають свою цінність. Валютою науки є праці й розвідки. Проблема полягає в тому, що вже зараз їх забагато.

 

До такого висновку нещодавно дійшли шість науковців з фінського Університету Альто. В дослідженні під назвою «Науковці втрачають увагу» вони дали відповідь на питання: чи сьогодні можуть вчені опрацьовувати всі результати опублікованих досліджень?

 

Загалом зараз вчені публікують значно більше розвідок, ніж навіть у 70-их рр. ХХ ст. Кожні 9 років об’єм наукових знань подвоюється.

 

Італійський вчений Бріотта Пароло  (Briotta Parolo) разом зі своїми колегами  проаналізував, через який проміжком часу нові публікації починають цитувати в наступних статтях. Адже цитування наукових праць є хорошим індикатором того, наскільки важливими виявилися ці наукові розвідки для певної фахової галузі.

 

Базою дослідження стали 23 млн наукових праць з чотирьох різних наукових сфер, зокрема з хімії, фізики, клінічної медицини та молекулярної біології. Джерелом матеріалів став сайт Web of Science, який розробляла фірма Thomson Reuters. Наскільки масштабним був аналіз, настільки й однозначними виявилися його результати – для вчених навіть дещо лиховісними.

 

Незважаючи на те, що квота цитування різко зростає незадовго після публікування нової праці, вона швидко досягає свого піку, а через короткий час, здебільшого лише після першого року, цей показник падає так само раптово, як і зростав, розповідають у дослідженні.

 

Отже, нові статті та дослідження з наукового дискурсу зникають значно швидше, ніж ще 40 років тому. Особливо непокоїть те, що передусім в останні роки крива коефіцієнта цитування падає все стрімкіше. Висновок: хоча знання збільшуються все швидше, зникають вони з такою ж швидкістю. Науковці більше не можуть встежити за ними всіма.  

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.sueddeutsche.de.

15.03.2015