Наскільки небезпечні мобільні телефони?

Головний біль, порушення сну, гнітюча втома – для деяких людей ці симптоми є очевидним свідченням того, що електромагнітне поле може спричиняти різні хвороби. Науковці приходять до різних висновків, досліджуючи наслідки випромінювання для здоров’я, проте часом дискусію складно втримати в науковому руслі.  

 

 

 

Кажуть, що електромагнітні поля шкодять здоров’ю. Експерти проаналізували понад 700 досліджень і не знайшли цьому жодних доказів. У той же час німецькі вчені виявили: електромагнітні поля сприяють розвитку пухлин, які вже утворилися.

 

 

Експерти з Європейської комісії нещодавно проаналізували понад 700 досліджень минулих років, аби навчитися адекватно оцінювати небезпеку, яку приховують електромагнітні поля. Дослідники сконцентрувалися на можливих наслідках для здоров’я у високочастотних електромагнітних полях, зокрема йдеться про мобільні телефони, безпровідникові мережі (WLAN) та радіостанції, і через низькочастотні джерела випромінювання – електропровідники, прилади домашнього та офісного призначення.

 

Результати наукової розвідки засвідчили, що жодних очевидних шкідливих ефектів немає, якщо сила поля залишається нижчою від показників, встановлених за норму. Так, кількість пухлин слухового нерва чи мозку з початку введення в експлуатацію мобільних телефонів не збільшилася. Також не підтвердили взаємозв’язок електромагнітних полів з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера. Європейська комісія обережніше формулює висновки про зв'язок лейкемії у дітей та низькочастотних магнітних полів, зокрема повітряних ліній електропередач.

 

«Такий взаємозв’язок неможливо ні підтвердити, ні пояснити за допомогою тваринних або клітинних досліджень», – розповідають експерти з Європейської комісії. Механізм, який міг би розкрити залежність, дотепер не винайшли Наступні розвідки будуть необхідними, вони або підтвердять, або спростують закономірність.

 

Навіть на державному рівні влада не сприяє поширенню жодного нового винаходу, який може спричинити посилення електричних полів. Ймовірно, їх сила може навіть зменшуватися, адже нові прилади випромінюють менше радіації. Для експертів загалом очевидно, що «загальна електромагнітна екологічна сумісність залежить від стилю життя й від місця проживання особи». Від наступних досліджень сподіваються отримати розуміння того, як електромагнітні поля впливають на здоров’я, коли хтось упродовж тривалого часу підпадає під їхню дію й за умови активності багатьох джерел.

 

В той же день, коли експерти опублікували таке припущення про вплив випромінювання на здоров’я, німецькі вчені оприлюднили інше дослідження: в журналі Biochemical and Biophysical Research Communications вони констатували, що електромагнітні поля посилюють ріст пухлин у мишей. Науковці з Бременського університету Якобса та Вуппертальського університету за дорученням Федеральної служби радіаційного захисту досліджували, чи можна підтвердити дані експерименту 2010 року. Тоді вчені з Інституту токсикології та експериментальної медицини імені Фраунгофера помітили: електромагнітні поля впливають на пухлини печінки та легень.

 

Науковці на чолі з професором Александром Лєрхлєм (Alexander Lerchl) тепер знають, що індекс захворювань на рак відверто вищий, якщо миші впродовж життя піддаються впливу електромагнітного поля, принаймні тоді, коли у них вже є пухлини, спричинені канцерогенними речовинами. Результати, які отримали 2010 року, «підтвердили повністю», каже Лєрхль.  «Крім того, ми виявили на диво високий коефіцієнт розвиту лімфом», – розповідають учені про нові результати. Вони зауважують: деякі негативні ефекти на здоров’я проявлялися в полях, сила яких була меншою від встановлених меж.

 

Згідно зі словами Лєрхля, сучасні результати не можна вважати доказом того, що користування мобільними телефонами спричиняє розвиток раку. «Наші дослідження демонструють, що мобільні поля є причиною розвитку пухлин, які вже виникли, – каже Лєрхль. – Аби стверджувати, що вони викликають рак, не достатньо доказів», – наголошує біолог.

 

Він також зауважує: зараз мусимо продовжувати дослідження, щоби виявити основи отриманих результатів.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.welt.de.

10.03.2015