Фонтарніт: новий мінерал

У Заходній Туреччини геологи відкрили новий мінерал. Дотепер невідома подвійна сіль бору й сульфату утворює маленькі коричневі кристали з натрієм і стронцієм, сполука має перламутровий блиск. Нещодавно мінерал офіційно визнала Міжнародна асоціація мінералогів, він отримав назву Фонтарніт (Fontarnauit).

 

 

 

Кристал Фонтарніту в породі.

 

 

Мінерал знайшли в відкладеннях бору в Західній Анатолії. Тут вже майже 10 млн років, з періоду міоцену, розмістилася територія з активними гідротермальними джерелами й широким, неглибоким басейном води. Через випаровування місцевих покладів, в першу чергу, боратів, солі бору, які зараз використовують як сировину для хімічних речовин, розщеплюються.
 

2009 року при борінні в одному з місць таких покладів Федеріко Орті і його команда з Університету Барселони наштовхнулися на незвичний коричнюватий кристал. Цей напівпрозорий з перламутровим блиском кристал, ймовірно, виник в отворах породи й маленьких каналах, в яких накопичувалися концентровані луги гідротермальних вод з високим вмістом калію та стронцію.

Хімічний аналіз засвідчив, що відповідні кристали фонтарніту відповідають дотепер невідомому восьмому варіантові борно-сульфатного мінералу. В ньому бор і сірка утворюють сполуку з натрієм та стронцієм, до цього додаються маленькі частинки калію й кальцію, розповідають учені. Попереднім варіантом формули цієї речовини є «Na2SrSO4[B4O6(OH)2]•3H2O».
 

Назвали новий мінерал на честь ученого хіміка Раймона Фонтарнау і Грієра, що в Університеті Барселони очолював відділення характеристики матеріалів і здійснив важливі розвідки в мінералогії.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de.

07.02.2015