Де темно – не завжди приємно

Коли відключають світло, то можна сидіти при свічках і уявляти, що ти в 90-х роках минулого століття, коли на голові було більше волосся, а попереду — підкорення Всесвіту. Так і в інших проблемах треба шукати якийсь позитив, щоб скорше їх вирішити.

 

Відключення тижня

 

Сталося те, за що Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв карати аж до криміналу: в Україні знову виключають електрику саме тоді, коли її найбільше треба. В нас традиційно раптово почалася зима, до якої наша патріархальна і консервативна (як виявилося) держава не готова. Атомні станції синхронно почали з невідомих причин виходити з ладу, а купувати вугілля в сепаратистів, які окупували шахти, може тільки Андрій Клюєв, достеменне місце перебування якого зараз невідоме. Вугілля, з якого потім буде світло, купили в Південній Африці, везли його через півсвіту, але воно виявилося не тієї кондиції. Якогось бізнесменочиновника за таку імпровізацію вже знайомлять з Фемідою.


В тих, хто сидить при свічках, виникає підозра, що влада у нас геть не кваліфікована або все, що відбувається зі світлом, — гігантська провокація. Ті, хто застрягають на пару годин в ліфті, згадують Кармелюка, Махна і Майдан.

 

За таку романтику хтось має таки відповідати

 

Варяги тижня

 

Литовець Айварас Абромавичус, колишня  американка Наталія Яресько і грузин Олександр Квіташвілі отримали посади міністрів відповідно економіки, фінансів та охорони здоров'я в українському уряді. На цьому наполягав Президент Порошенко, і він буде «відповідати за тих, кого приручив».

 

Поки що на них дивляться як на цікаві експонати в паноптикумі, але грузин вже двічі став «зіркою». По-перше, через те, що він не володіє українською, але англійською говорить, і Яценюк запропонував вести засідання уряду мовою Шекспіра. Решта міністрів цього не зрозуміли. По-друге, Квіташвілі анонсував, що боротиметься з хабарами у своєму відомстві через засилання «провокаційного хабара». Страшно уявити, що вигадають литовець та укроамериканка.

 

Тисячоліття з гаком тому на наші терени також запрошували варягів. Їм тут сподобалось, і вони стали князями

 

Реанімація тижня

 

У швейцарському Базелі відбулося засідання Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ. Її створили 1997 року Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова. Від 1999-го доо 2005-го у цю структуру входив також Узбекистан і називалася вона ГУУАМ. Створювали з допомогою Сполучених Штатів. Український міністр іноземних справ Клімкін вирізнився тим, що мовою засідання була англійська, а не російська, як раніше. Всі чотири країни-члени мають з Росією дуже серйозні проблеми: Молдові РФ зробила ПМР, Грузії — Південну Осетію і Абхазію, в Азербайджані Нагорний Карабах пішов в сторону Вірменії теж з допомогою Росії. Про українсько-російські справи відомо всім. Тепер треба чекати, що країни, яким неоімперія зробила велике зло, «віддячать» їй, як зможуть.

 

Потім Росія може зацікавитися цим ГУАМом
 

Колотнеча тижня

 

Свій «майдан» зібрала мала батьківщина президента — Вінниця. «Народне віче» проголосувало за відставку намісника, Анатолія Олійника, та за обрання «народним губернатором» голови вінницького осередку ВО «Свобода» Олексія Фурмана. Кажуть, найбільше воду каламутили люди з прапорами «Свободи», але дуже неприємне словосполучення «народний мер» ще більше муляє, бо таким самими «народними» були злочинці в Донецьку і Луганську.

 

Влітку у Вінниці фонтани бувають, а взимку… таке

 

08.12.2014