Російсько-абхазький альянс

Попри протести Грузії, президент Росії Володимир Путін і голова Абхазії Рауль Хаджимба таки уклали договір про союзництво і стратегічне партнерство між РФ та Абхазією. Документом не просто заповідають «поглиблену співпрацю», ним передбачено провадження Москвою й Сухумі узгодженої зовнішньої політики, створення єдиного соціально-економічного простору, а головне — спільного простору оборони та безпеки, у тім і об'єднаного військового угруповання.

 

 

Напередодні зустрічі Путіна і Хаджимби в Сочі президент Грузії Георгій Маргвелашвілі виступив з критичною, але доволі м'якою заявою, назвавши майбутній російсько-абхазький договір «нелогічним кроком». «Тільки в складі єдиної Грузії Абхазія та Південна Осетія мають майбутнє», — заявив він. Водночас у заяві грузинського президента тамтешні журналісти прочитали нотки розчарування й безпорадності: мовляв, як же так, ми ж не про таке домовлялися.

 

Адже зовсім недавно прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі нахвалявся перед співвітчизниками своїми здобутками у відновленні співпраці з Росією. Розповідав, що після налагодження торговельних контактів з РФ експорт грузинського вина зріс на 250%.

 

А тепер, на тлі російсько-абхазького альянсу, ці нахваляння виглядають доволі смішно. Тому соратники екс-президента країни Міхеїла Саакашвілі з опозиційної партії «Єдиний національний рух» запропонували владущій коаліції «Грузинська мрія» приєднатися до санкцій Заходу проти Росії. Доречно було б також після цього зухвалого кроку Москви перервати перемовини з нею.

 

Проте Гарібашвілі не бажав виявляти відповідної твердості, ймовірно, вважаючи, що Росія, як сказав би тамтешній шеф дипломатії Сергій Лавров, «бере Грузію на понт». Грузинський прем'єр заявив, що уряд не має наміру виступати на підтримку санкцій Заходу проти Росії, «оскільки це може завдати удару по грузинсько-російських торговельних відносинах, які вдалося відновити зовсім недавно». «Якщо ми зараз розірвемо цей зв'язок, потім доведеться починати все спочатку», — бідкався спецпредставник грузинського прем'єра з питань відносин з Росією Зураб Абашидзе.

 

Цікавою виявилася позиція екс-спікера парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, яка так прокоментувала російсько-абхазький договір: «Це реакція Москви на безвідповідальні заяви з розміщення в Грузії тренувального центру НАТО». Вона закликала грузинське керівництво «оцінити величезні зміни, що відбулися у світі після Криму», і відмовитися від «контрпродуктивної риторики щодо вступу до НАТО». Так колишня соратниця Саакашвілі, одна з провідниць Революції троянд — Ніно Бурджанадзе — остаточно продемонструвала свій перехід у табір прокремлівських політиків, тобто свою політичну смерть для Грузії.

 

Проте Путін, як з'ясувалося в понеділок, нікого «на понт не брав». А він взяв і зробив, тобто підписав договір.

 

Тоді вже реакція Тбілісі стала гострішою. Іраклій Гарібашвілі виступив на телебаченні з такою різкою промовою:

 

«Ця політика Російської Федерації суперечить конституції Грузії, міжнародним зобов'язанням Росії, в тому й угоді про припинення вогню від 12 серпня 2008 року. Вона грубо порушує принципи міжнародного права. Вона створює серйозну загрозу безпеці реґіону і загалом європейській безпеці. Цей крок Москви зроблений тоді, коли представники російської влади часто висловлюють бажання нормалізувати відносини з Грузією, а з боку Грузії був зроблений не один практичний крок для деескалації напруженості між двома країнами.

 

Уряд Грузії ніколи не відмовиться від свого суверенітету і принципу територіальної цілісності, ми не маємо наміру йти на компроміс у цьому питанні. А якість нормалізації грузинсько-російських відносин визначається повагою цього принципу з боку Росії.

 

Суть вищевказаного т.зв. договору свідчить про виклик, який створює Російська Федерація Грузії, у тім і європейським прагненням населення, яке проживає в реґіоні Абхазії. Незважаючи на цей виклик, зовнішньополітичний курс Грузії — незмінний, а влада продовжить зусилля для створення населенню Абхазії перспективи європейського розвитку, яка не спрямована проти будь-якої країни.

 

Уряд Грузії зробить все, щоб надати міжнародній спільноті вичерпну інформацію з приводу цих дій Росії, він повністю використає двосторонній і багатосторонній формати відносин, усі наявні у нього міжнародні важелі. В рамках чергового раунду Женевських міжнародних переговорів, який пройде 9–10 грудня, Грузія гостро поставить питання про підписання т.зв. "договору".

 

Уряд Грузії засуджує цей незаконний крок Російської Федерації і закликає міжнародне співтовариство дати відповідну правову та політичну оцінку цим діям Росії і відповідно зреагувати на них».

 

Не менш гостро виступив проти договору й грузинський президент Маргвелашвілі. Він, зокрема, заявив:

 

«Спрямований на анексію Абхазії крок фактично об'єднує територію незалежної Грузії — Абхазію — у військово-політико-соціально-економічний простір Росії і фактично перетворює її на частину Росії. Ця угода брутально порушує норми міжнародного права».

 

Та чи за тими заявами підуть відповідні кроки чинного керівництва Грузії? Навряд чи. Тож треба чекати такого самого договору Росії з Південною Осетією.

24.11.2014