Час символізму

Актуальні події в державі вже порівнюють з тим, що коїлось в Україні у 1917–1920 роках, і це жахає сучасників. Цікаво, якою буде реакція на події, що відбуваються зараз, ще через сто років

 

Ритуали тижня

 

Тепер в Україні більше відзначень, ніж свят, і синьо-жовті прапори частіше виставляють з чорною стрічкою. День Гідності плавно перейшов у відзначення Голодомору. Президент Порошенко почув «ганьба». Потім Петро Олексійович підписав указ про присвоєння 99 Героям Небесної сотні звання Героя України. «Петро Порошенко уточнив, що, згідно з процедурою, звання Героя України неможливо присвоїти трьом іноземцям, які загинули під час Революції гідності. Тому їм буде присвоєно ордени Героя Небесної Сотні», — повідомляє прес-служба голови держави.

 

Сам Порошенко каже так: «Це дуже важкий день, дуже трагічний. Важливо, щоб ті, хто вбивав Героїв Небесної сотні, були покарані».

 

Потім ставили свічку в вікні, незважаючи на Порошенка

 

Гості тижня

 

В Україну знову приїхали варяги у вигляді прем'єр-міністра Норвегії Ерни Солберг. «На сьогодні загальна сума наших вкладень в реалізацію всіх цих заходів (підтримка гуманітарних та інших програм. — Ред.) становить 300 мільйонів норвезьких крон (понад $44,2 млн)», — сказала Солберг. Крім того, зворушливою інформацією було те, що українська економіка користуватиметеся тим, що валькірія пообіцяла: «Ми також постачатимо теплий одяг для внутрішньо переміщених осіб».

 

Прем'єр Норвегії підкреслила, що сфери участі країни в допомозі для України досить різні.

 

«У нас вже є серія певних угод, які ми реалізуємо. Так, спільно зі Швецією ми домовилися брати участь у заходах щодо ґарантування безпеки українських ядерних об'єктів», — сказала вона.

 

Солберг додала, що в Києві обговорювали програми підтримки держбюджету і бюджетного процесу в Україні, а також допомогу в судовій реформі, різних програмах для уряду в сфері управління.

 

Домовлялися з поважною гостею і про газові постачання з Норвегії, що для нащадків Рюрика, Синєуса і Трувора має бути цікавим.

 

Потім приїхав віце-президент США Джозеф Байден, який пообіцяв допомогу Штатів та міжнародних партнерів, якщо Україна й надалі ефективно здійснюватиме реформи.

 

«Я і президент (України. — Ред.) обговорили економічну ситуацію в Україні», — повідомив він.

 

«Президент Порошенко і прем'єр-міністр Яценюк дуже багато працювали, щоб створити програму реформ з Міжнародним валютним фондом. Президент і я зустрічалися з МВФ щодо України. Я хочу вас запевнити, що коли Україна далі рухатиметься цим курсом, то міжнародні партнери будуть допомагати, починаючи з США», — сказав Байден на спільній з Президентом України Петром Порошенком прес-конференції у п'ятницю в Києві.

 

Закінчення тижня вийшло трохи не на нашу користь, бо міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що бачить Україну тільки як партнера, але не члена НАТО і Євросоюзу.

 

«Я вважаю можливими партнерські відносини України і НАТО, але не членство», — сказав Штайнмаєр в інтерв'ю виданню Spiegel. Німецький дипломат вважає нереалістичним вступ України в Євросоюз навіть у довгостроковій перспективі, оскільки, на його думку, економічна і політична модернізація України є «проектом кількох поколінь».

 

«Тому сьогодні немає сенсу говорити про членство України в ЄС у віддаленому майбутньому», — додав голова МЗС Німеччини.

 

Був головний гість цього тижня Джон Тефт, і німці мають задуматися

 

Коаліція тижня

 

Вони це зробили. Таке буває. Порошенко вимагає, щоб Верховна Рада залишила Арсенія Яценюка на тому місці, де він (Арсеній Петрович) працює. Для чогось коаліційну угоду парафували майже темної ночі.

 

«Батьківщина», Радикальна партія Ляшка, «Самопоміч» і «Народний фронт» з Блоком Петра Порошенка тепер можуть створювати закони і втілювати їх в життя. Все це подається як маленький подвиг.

 

Для посполитих лишається символізмом і те, що робити з новою владою

 

Папірці тижня

 

Не вигадувати ровер вирішили терористи на сході й почали робити фальшиві гроші. Спершу це підтвердили в РНБО, потім намісник в Луганській області Геннадій Москаль уточнив: «Привезли з РФ верстати для друкування фальшивої гривні. Будуть друкувати 10 гривень, 20 гривень — те, що сьогодні не перевіряється». Наприкінці Другої Світової війни німці виготовляли фальшиві фунти стерлінґів, але то їм не допомогло.


Отто Скорцені був причетнй і до фальшування англійської валюти

 

24.11.2014