Після появи повідомлення на офіційному сайті «Свободи» про те, що націоналісти йдуть з виконавчої влади, у реґіонах почався «свободопад». Рішення партії найдужче позначилося на Галичині, оскільки наш край є базовим для «Свободи» і саме тут вони найбільше у владі є представлені. В такий спосіб у трьох галицьких областях виникла маса вакансій. Найвагоміший демарш відбувся в Тернополі, там з посади голови обласної держадміністрації цофнувся Олег Сиротюк. Решта «самовідводів» — з посад голів райадміністрацій. Сумарно в Галичині тепер «обезголовлені» 18 районів. «Свобода» каже, що такий вчинок — це демонстрація європейськості її представників. Люди ж збоку називають демарш зрадою…

 

Тернопілля без голови

 

Олег Сиротюк вважає, що свою місію на посаді голови Тернопільської ОДА виконав сповна

 

Тернопілля ще донедавна було чи не головною твердинею «Свободи». Однак 12 листопада голова тутешньої обласної адміністрації Олег Сиротюк на закінчення робочого дня скликав брифінґ і повідомив, що йде.  

 

«Сьогодні оприлюднили офіційні результати виборів. Йдуть перемовини про формування нової коаліції. Фракції ВО "Свобода" у Верховній Раді восьмого скликання не буде. Тому відповідальність за ситуацію в державі і за формування вертикалі виконавчої гілки влади повинні нести ті фракції, які будуть формувати коаліцію в умовах парламентсько-президентської республіки. Відтак ВО "Свобода" прийняло рішення про складення повноважень нашими представниками, які є в уряді, а також головами районних та обласних державних адміністрацій», — цитуємо Сиротюка дослівно.

 

Окрім голови ОДА, заяви «на вихід» написали очільники Борщівської, Бучацької, Козівської, Лановецької, Підгаєцької, Тернопільської і Шумської РДА.

 

Ще наприкінці жовтня деякі тернопільські інтернет-видання писали про закрите засідання партбюро обласної «Свободи», на якому обговорювали подальшу долю своїх партійців, що у владі, в разі програшу на парламентських виборах. От і з'явився  результат цього засідання. Не чекаючи указу Президента Петра Порошенка про звільнення, Олег Сиротюк і команда після оголошення офіційних результатів виборів пішли на випередження, і цим де-факто заявили про перехід «Свободи» в опозицію.

 

У своєму прощальному слові Олег Сиротюк заявив, що виконав поставлені перед ним громадою завдання. Але уточнив лише про успішний ремонт доріг, в той час коли Тернопілля пасе задніх у фінансуванні дорожних проблем. Незважаючи на те, що прес-служба ОДА на офіційному сайті відомства постійно розповідала про вияви «покращення» життя в області, тернопільці не виявляли ентузіазму щодо свободівської влади, а представники інших партій демократичного табору або стримано коментували, наскільки ефективно керують областю націоналісти, або ж відмовчувалися.

 

Хто стане наступним головою адміністрації — поки що невідомо. Свободівці цього не коментують, представники команди Петра Порошенка теж не називають прізвищ. Хоча порошенківець Степан Барна в коментарях тернопільським журналістам наголошував, що це буде хтось із БПП. А в тернопільському інтернет-просторі обговорювали кандидатуру екс-нардепа від «Батьківщини», а нині «фронтовика» Михайла Апостола, оскільки порошенківці начебто не готові наразі назвати прізвище когось зі своїх.

 

Райони Львівщини чекають нового керівництва

 

Йосип Ситник теж вважає, що «Свобода» свою місію сповнила

 

Масовий  вихід представників «Свободи» з посад у виконавчій владі не міг обійти Львівщину. Очільник свободівців Львівщини та перший заступник голови ЛОДА Йосип Ситник розповів, що, зважаючи на результати парламентських виборів, представники партії залишають свої посади.

 

Йдеться про голів вісьмох районних адміністрацій — Буської, Мостиської, Жовківської, Городоцької, Старосамбірської, Турківської, Радехівської і Жидачівської. За компанію заяву вирішив написати й сам Ситник, як обласний партійний лідер.

 

«Моя посада не є такою, що призначається президентом. Однак я є головою партійного осередку на Львівщині і першим заступником голови Львівської ОДА одночасно. Думаю, що буде правильно теж написати заяву. Це буде морально правильно», — сказав Ситник.

 

А ще пан Ситник розповів, що свободівці, які обіймають керівні посади в департаментах та управліннях адміністрацій, свої посади полишати не будуть, бо вони є «найманими працівниками, а не працювали на політичних посадах».  Водночас він зауважив, що їхня доля залежатиме від рішення керівництва ЛОДА. Поки що на чолі департаментів залишаються троє представників «Свободи» — керівники агропромислового департаменту Осип Магур, освіти та науки Олександра Небожук, департаменту природних ресурсів Олексій Балицький.

 

На думку Ситника, свободівці «виконали свою місію», і тепер ідуть по-єворопейськи. «Відмова від посад є класичним прикладом нової моделі політики, яка відповідає зразкам європейської політики. Зважаючи на волю виборців, ми прийняли рішення йти у відставку і дати шанс тим, хто, на думку виборців, заслуговує представляти інтереси громад», — сказав він.

 

Екзодус свободівців не залишився непоміченим. Колишні партнери з коаліції — представники партії УДАР — назвали цей крок «зрадою громадян і держави». Як зазначено в поширеній серед ЗМІ заяві львівського обласного осередку партії Віталія Кличка, такий крок був би логічним та політично виправданим у будь-який інший час. «Однак у час війни і загрози повномасштабного вторгнення з боку Росії втеча від відповідальності — це не вдалий політичний крок, а, по суті, зрада громадян та держави», –- вважають львівські ударівці.

 

Франківськ зачепило

 

Перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Володимир Семко каже, що може щиро дивитися людям в очі

 

В Івано-Франківській області подали у відставку двоє заступників голови облдержадміністрації та голови трьох райдержадміністрацій, які є членами ВО «Свобода».

 

Своє рішення про відставку підтвердили перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Семко, заступник голови ОДА Сергій Адамович, а також керівники Долинської РДА Руслан Франків, Надвірнянської РДА Михайло Іваночко та Косівської РДА Роман Матейчук.

Цей вчинок пояснили результатами парламентських виборів в Україні та поразкою на них партії «Свобода».

Водночас політики нагадали, що до влади їх привела громада, вони намагалися гідно виконувати взяті на себе обов'язки і тепер можуть щиро дивитися людям в очі.

Семко зазначив, що «Свобода» за управлінські крісла не тримається.

 

Водночас голова обласної організації партії Попович сказав, що незабаром залишать свої посади і представники «Свободи», нижчі за ранґом — керівники департаментів та управлінь на всіх рівнях виконавчої влади в області.

 

Скринька Пандори

 

«Вова Морда» розповів газеті «Експрес» про джерела фінансування ВО «Свобода». І це — справжній скандал. Партійці, виявляється, дуже неперебірливі

 

Тим часом по неофіційному переходу націоналістів в опозицію до влади «вдарили» публікацією у львівській газеті «Експрес», подавши інтерв'ю з Володимиром Дідухом, більше знаним як кримінальний авторитет «Вова Морда».

 

У цьому інтерв'ю Дідух заявив, що він фінансував «Свободу» і сума цих коштів становила 48 мільйонів доларів США. Кошти готівкою він буцім передавав через теперішнього нардепа Ігоря Кривецького. Однак ця співпраця припинилася після того, як, зі слів В. Дідуха, у свободівців змінилися пріоритети та з'явилися інші джерела фінансування. Зокрема, він називає прізвища одіозного олігарха з Сім’ї — Курченка, а ще Сівковича та Фірташа.

 

«Тягнибоку особисто гроші не давав, давав Пупсу. Щоб не сказали, що гроші на партію дав кримінальний авторитет. Таким чином, Пупс передавав ніби від себе мої гроші. Я перекривав фінансування усієї партії... Це було спершу 500 тисяч, потім мільйон, потім два, потім три. Потім по вісім давалося. Усього разом $48 мільйонів. Були часи, коли з Тягнибоком я бачився кожний день. У "Фешн-клубі"», — розповів він.

 

Голова Тернопільської обласної організації «Свободи» Володимир Стаюра так прокоментував ситуацію: «Це все неправда. Є люди і видання, які спекулюють на незрозумілих речах. І ми вже неодноразово стикалися з темою фінансування нашої партії, коли її звинувачували у співпраці із сумнівними особами. Розумію, що все це робиться і роздувається штучно, і нині маємо "свіжий" приклад. Я особисто цієї людини (В. Дідуха. — Авт.) не знаю. Не чув про нього навіть у партії. Думаю, що тій владі, яка нині є, дуже невигідно, щоби націоналісти були в парламенті і в органах місцевої влади. А офіційна відповідь нашого керівництва не забариться».

 

Офіційно «Свобода» зреагувала заявою прес-служби, в якій зазначено, що за це інтерв'ю партія подає в суд на видання, однак ніде не вказано, що партія судитиметься з автором висловлювань, хоча, згідно з чинним законодавством, відповідальність за висловлювання з інтерв'ю однаковою мірою лягає на видання та особу, яка дає інтерв'ю.

 

«Газета "Експрес" продовжує публікувати брехню проти Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ба більше, тепер "відділ розслідувань" цього видання наводить мости з кримінальним світом — усе тільки для того, аби дискредитувати націоналістичне об'єднання. Так, 13 листопада 2014 року в №120 (7850) газети "Експрес" (13.11 – 20.11.2014) вийшов черговий наклепницький матеріял під назвою "Вова Морда (Володимир Дідух) заговорив: "Я дав партії Тягнибока 48 мільйонів доларів. Готівкою". У зв'язку з цим юридичне управління ВО "Свобода" готує черговий судовий позов до цього видання про захист чести, гідности і ділової репутації та спростування недостовірної інформації, поширеної про лідера об'єднання Олега Тягнибока та голову Економічної ради "Свободи" Ігоря Кривецького. Прес-служба "Свободи" заявляє: оприлюднена в цьому "інтерв'ю" інформація є брехнею та маячнею. Це чергова порція бруду, яку газета під соусом "розслідування" виливає на наше об'єднання впродовж останніх двох років», — зазначено у партійній заяві.

 

Взаємна «любов» «Експресу» та «Свободи» має давню історію. Не можна відкидати можливість, що тепер, після того як свободівці зійшли з політичного олімпу на грішну землю, знайдеться чимало охочих звести з ними порахунки. Тому інтерв'ю одного з найменш публічних діячів Львівщини, спрямоване проти «Свободи», може стати першою ластівкою для гучніших заяв та викриттів з поки що непередбачуваними наслідками. 

 

КОМЕНТАР

 

Ігор ТАНЧИН, політолог:

 

«Свобода» йде з влади з кількох причин. По-перше, партія не потрапила до парламенту. Акела схибив, а отже, на ці посади претендуватимуть сильніші вовки. По-друге, за нинішніх економічних умов брати на себе відповідальність за стан справ на місцях як мінімум необачно, як максимум — небезпечно. Треба бути дуже скупим, щоб не розуміти, що владні посади нині нагадують сир у мишоловці. Як обвалюється рейтинґ, коли ти займаєш посаду, на котрій треба не тільки говорити, але й працювати, може розказати, наприклад, Ірина Сех.

Що стосується скандалу з публікацією в «Експресі», то багато хто зацікавлений, щоб ВО «Свобода» не піднялася. І з утилітарної точки зору: менше конкурентів. І з ідеологічної точки зору: Захід не раз давав зрозуміти, що націоналісти при владі в Україні йому не підходять.

 

16.11.2014