Яка пора року найсмертельніша?

Сьогодні найбільша кількість летальних випадків трапляється взимку. Для прикладу, минулого року в Англії та Вельсі взимку сталося на 30.000 смертельних випадків більше під час зими, аніж улітку. Проте в історії так було не завжди. Принаймні у випадку з аристократами, по яким збереглися найточніші відомості. У статті, підготовленій для  Європейського товариства економічної історії, британський науковець Ніл Каммінз доказав, що в епоху Середньовіччя і раннього Нового часу європейські аристократи вмирали набагато частіше в теплу пору року, ніж в холодну.

 

 

Об’єктом дослідження Каммінза був 1,3 млн. біографічних відомостей європейських аристократів, що жили протягом останнього тисячоліття. Для 230 тис. з них вдалося встановити дату чи принаймні місяць або пору року смерті. В XI ст., з якого походять найбільш ранні достовірні статистичні відомості, на кожних 100 аристократів, що вмирали взимку, припадало 118 тих, що вмирали влітку. У XIV ст. це співвідношення сягнуло піку: на 100 смертей у зимовий період припадало аж 153 у літній. Проте надалі воно почало знижуватися. На початку XVIII cт. зима уперше стала смертоноснішою, ніж літо: співвідношення стало 100/89. Ця тенденція продовжується донині. У ХХ ст., наприклад, на кожних 100 смертельних випадків узимку, був 81 улітку.

 

Каммінз пояснює ці закономірності двома причинами. По-перше, середньовічні аристократи були затятими вояками. А бойові дії тоді, як правило, велися у теплу пору року. По-друге, на теплі місяці припадали спалахи інфекційних хвороб, зокрема бубонної чуми. Саме це пояснює пік літньої смертності у XIV ст., коли епідемія «чорної смерті» забрала понад третину європейського населення. Лише у XVIII ст., коли вдалося перемогти чуму, а військова справа перейшла до професійних солдатів, літній період став сприятливішим для життя.

 

Зреферував Євген Ланюк

Джерело:The Cruellest Months (The Economist)

07.11.2014