Соціально активних вакцинувати першочергово?

 

Імовірно, з погляду довгострокової перспективи, мало б більше сенсу спочатку проти Covid-19 вакцинувати людей до 60 років – принаймні в країнах, що вже почали вакцинацію, або за майбутніх кампаній щеплення там, де зараз вже значна частина населення вакцинована. Науковці з Інституту динаміки складних технічних систем імені Макса Планка в Магдебургу та з Технічного університету Ільменау вирахували: обмеження соціальних контактів, що запобігають перевантаженню відділів інтенсивної терапії, за періоду спостереження понад 8 тижнів, вдасться скасовувати швидше, якщо спочатку вакцинувати молодших людей.


 

 

У багатьох країнах, передусім країнах Глобального Півдня, досі проти Covid-19 вакциновано небагато людей. А в Ізраїлі громадян вакцинують вже по третьому колу, хоч обмеження щодо контактів уряд не знімає. Подібне поєднання вакцинації та обмеження соціального й економічного життя може спіткати багато країн з огляду на появу нових варіантів вірусу, проти яких сучасні вакцини безсилі. Аби захистити відділи інтенсивної терапії від перенавантаження і разом з тим якнайшвидше зняти обмеження соціальних контактів, змістовнішою може бути інша стратегія, ніж прийнята зараз у більшості країн.

 

«Наші обрахунку засвідчили: стратегія вакцинації не повинна зосереджуватися на короткострокових цілях», – сказала Сара Ґрундел (Sara Grundel), керівниця дослідницької групи в Інституті динаміки складних технічних систем імені Макса Планка. Спільно з командою з Технічного університету Ільменау вона повідомила: згідно з симуляцією, яку вчені розробили, потреба в ліжках відділів інтенсивної терапії зменшується, якщо спочатку вакцинувати старших за 60 людей, але в перспективі понад 8 тижнів мало б більше сенсу імунізувати спочатку молодших людей.

 

Річ у тім, що молоді люди мають більше соціальних контактів. Тож вакцинувавши їх першочергово, вдасться уникнути перевантаження відділів інтенсивної терапії. Якщо разом з цим зменшити соціальні контакти на 30 %, можна буде досягнути мінімального рівня смертності від Covid-19, повідомили вчені.

 

Згідно з даними, за такого підходу обмеження в соціальному та професійному житті можна буде зняти на пів року швидше, ніж за пріоритизації людей у віці понад 60 років. «Обмеження в соціальному житті, в освіті та економіці чинять сильні негативні впливи, тож їх хотілось би зняти якомога швидше, – сказала Сара Ґрундел. – Взагалі важливо впродовж тривалого часу спостерігати, як можна узгодити в оптимальний спосіб вакцинацію та обмеження соціальних контактів».

 

З моделлю, яку розробили вчені, можна визначати різні показники кількості інфікованих короною і пов’язану з цим кількість пацієнтів, котрі потребують інтенсивної медичної допомоги. Кількість людей у відділах інтенсивної терапії, своєю чергою, пов’язана з показником смертності. А поширення вірусу залежить від кількості контактів між людьми різних вікових груп. Поширення вірусу можна зменшити, обмежуючи контакти різної тривалості та сили. Крім того, модель бере до уваги успіхи вакцинації серед різних вікових груп. Дослідники виходять із 90-відсоткового показника дієвості вакцини.

 

Що не враховано в симуляції – це вплив тестування на процес зараження. «Ймовірно, за обох стратегій тести впливають однаково, але ми цього не перевіряли», – сказала Сара Ґрундел. З допомогою різних математичних чинників учені дослідили, як різні сценарії вакцинації впливають на кількість людей, що потребують госпіталізації в інтенсивній терапії, і як довго слабкі й сильні соціальні обмеження будуть виправдані з метою запобігання перенавантаження медичної системи.

 

Ці обрахунки вчені також здійснили для різних горизонтів планування. «Завдяки нашій моделі можна відповісти на різні запитання, – сказала Сара Ґрундель. – Наприклад, які вікові групи передусім потрібно вакцинувати, як послаблювати обмеження контактів за допомогою постійного щеплення і який період спостереження необхідний, щоб вакцинацію та соціальні обмеження оптимально узгодити з огляду на довгострокову перспективу».

 

Науковці усвідомлюють, що кампанії вакцинації, розгорнуті принаймні в економічно розвинених країнах, перебувають уже на пізніх етапах і їх не вдасться змінити найближчим часом. «Але коронавірус не зникне, і в майбутньому ми потребуватимемо вакцинації передусім, коли йтиметься про мутації, проти яких зараз доступні вакцини ще безсилі, – сказала Сара Ґрундел. – Наші обрахунки демонструють: осмислення довгострокових стратегій вакцинування й обмеження соціальних контактів, а також пріоритизації молодших людей в цьому процесі зможуть допомогти у тому, щоб звести до мінімуму психічні, соціальні, культурні та економічні впливи всіх обмежень».

 

 

Sozial Aktive zuerst impfen

mpg.de, 12/08/2021

Зображення: istockphoto

Зреферувала С. К.

20.09.2021