Бум близнюків


Зараз у світі народжується більше близнюків, ніж будь-коли раніше: у глобальному вимірі на кожні 42 дітей припадає один близнюк, засвідчує дослідження. Передусім у Європі, Північній Америці та в деяких країнах Азії частка народжених близьнюків зросла навіть до 70% за минулі 40 років. Причина: жінки народжують у старшому віці й частіше вдаються до штучного запліднення, повідомили науковці.




Зображення: RealCreation/ iStock.

 

 

Тисячі років близнюки привертають увагу людства. Ці народжені в один день діти мають багато спільних рис  — особливо, якщо розвиваються з однієї яйцеклітини. Зараз вони суттєво помагають у дослідженнях. Адже завдяки близнюкам вдається визначити, наскільки висока генетична частка в розвитку певних недуг, а також якою мірою середовище формує людину.

 

Але як часто народжуються близнюки? Це в досі наймасштабнішому дослідженні визначили Крістіан Монден (Christiaan Monden) з Оксфордського університету та його колеги. Для цього вони проаналізували статистику народжуваності зі 163 країн, що відповідає показнику понад 99% світового населення. На підставі цих даних учені порівняли рівень народжуваності близнюків у час з 2010-го по 2015 рр. та з 1980-го по 1985 рр.

 

Результат: зараз щороку народжується 1,6 мільйона пар близнюків — це відповідає частці 0,012 всіх народжених. Інакше кажучи, на кожні 42 народжених сьогодні дітей, припадає один близнюк. «Тож відносна й абсолютна частка близнюків зараз — найвища за весь час досліджень, а можливо й взагалі за всю історію».

 

Це більше також, ніж на початку 80-х рр. ХХ ст.: «У 74 зі 112 країн ми помітили зростання на понад 10%», — повідомили науковці. Взагалі частка народжених близнюків у всьому світі зросла на 42%, натомість загальний показник народжуваності за цей же час зріс лише на 8%. Тож відносна частка близнюків збільшилася на 30%.

 

Особливо високий приріст виявився в Європі та Північній Америці. Тут з 80-х рр. ХХ ст. частка близнюків зросла на 60-70%. Німеччина, Австрія, Чехія, Швейцарія, Греція й Іспанія належать до країн із найвищим відсотком народжених близнюків. У деяких країнах Азії, зокрема в Південній Кореї й Тайвані, також зафіксували зростання кількості таких малюків. Лише в Південній Америці й без того низький рівень народжуваності близнюків упродовж останніх десятиліть зменшився ще більше.




Зміна відносної частки близнюків з початку 80-х рр. ХХ ст. Зображення: Monden et al./ Human Reproduction, CC-by-nc 4.0.

 

 

Приріст зумовлюють передусім двояйцеві близнюки — діти, що розвиваються у двох водночас запліднених яйцеклітинах. Науковці з’ясували, що частка однояйцевих близнюків залишається на тому ж рівні — вони народжуються приблизно 4 рази на тисячу дітей.

 

Але що є причиною позитивної динаміки? Команда вчених пояснює її передусім штучним заплідненням, у процесі якого часто запліднюється більше однієї яйцеклітини. В результаті зростає ймовірність народження одразу кількох дітей. «Сильні зміни у народжуваності близнюків можна великою мірою пояснити частішим звернення до репродуктивних технологій», — пояснили Мондем та його команда.

 

Цей взаємозв’язок помітний і в хронології процесів: якщо на початку 80-х рр. ХХ ст. репродуктивні технології ще не були поширені, то зараз вони є в більшості країн — як економічно розвинених, так і таких, що розвиваються. В результаті тут зростає рівень народжуваності близнюків.

 

Науковці виявили ще один чинник: зараз у цих країнах жінки народжують значно пізніше, ніж раніше. А що старша жінка в момент запліднення, то вища ймовірність народження близнюків.

 

Який з цих двох чинників домінує (поширеність штучного запліднення чи вік матері), залежить від країни: «В Іспанії, Греції та Сінгапурі ефект від штучного запліднення у 5-6 разів вищий, ніж від пізнішого народження», — повідомили науковці. А в Німеччині, Франції та Швеції репродуктивна медицина лише вдвічі частіше призводить до народження близнюків, ніж старший вік матері.





Рівень народжуваності близнюків у світі. Зображення: Monden et al./ Human Reproduction, CC-by-nc 4.0.

 

 

Інакше виглядає ситуація в Африці: тут, як і раніше, народжується найбільше близнюків у світі. Причина — ймовірність зачаття близнюків визначається й генетикою, через що вони часто народжуються в певних сім’ях. У багатьох популяціях Африки такі гени поширені особливо сильно. Це призводить до того, що Африка демонструє вищий середнього рівня народжуваності близнюків. Відносна частка близнюків в Африці з 80-х рр. ХХ ст. не змінилася, з’ясували Монден та його команда. Але сьогодні близнюків таки більше, оскільки загалом рівень народжуваності зріс. «В Африці цей приріст можна майже цілком пояснити приростом населення», — сказав Монден.

 

У Південній Америці це має протилежний ефект. Оскільки тут генетична схильність народжувати близнюків, передусім серед корінного населення, виражена слабко, тож рівень їхньої народжуваності від природи низький. А збільшення кількості населення тільки посилює цю тенденцію.

 

 

Nadja Podbregar

Twin Peaks: Es gibt mehr Zwillinge als je zuvor

European Society of Human Reproduction and Embryology, 15/03/2021, doi: 10.1093/humrep/deab029

Зреферувала С.К.

19.03.2021