Галичани в парламенті

ЦВК ще дораховує голоси, але препарувати новий склад Верховної Ради можна вже з високою точністю. Цього разу «Z» приглядається до депутатів-галичан, а їх у цій каденції парламенту буде майже шість десятків. А якщо точніше, то 56. З того два з половиною десятки пройшли в одномандатних округах краю, решта — за партійними списками. Найбільше мажоритарників-галичан пройшли у Раду за підтримки Блоку Петра Порошенка (БПП), а в партійних списках кількісне лідерство належить «Народному фронту» та «Самопомочі».

 

 

До речі, виборці трьох галицьких областей на теперішніх виборах становили 16,6% від усіх тих, хто взяв участь в голосуванні загалом у країні. Виходячи з цього, не важко порахувати, що справедлива пропорційна кількість депутатів, які мали б репрезентувати таке число електорату, мусила б становити 70. Однак арифметика спрацьовує не скізь і не завжди, тож маємо те, що є: 56.

 

Президентська галицька рать (вісімнадцятеро галичан)

 

 

У фракцію президентського блоку потраплять ті галичани, які пройшли в Раду за партійним списком (5–6 депутатів), та мажоритарники (12 депутатів). До списковиків належать франківець Руслан Князевич, головний медійник Порошенка родом з Тернополя Юрій Стець, заступник голови президентської адміністрації, львів'янин Ігор Гринів, професор економіки зі Львова Віктор Пинзеник, підприємець, учасник Євромайдану і вояк Нацґвардії Андрій Антонищак. Шостим «списковим» галичанином у фракції БПП має високий шанс стати банкір Степан Кубів — завдяки своєму №59.

 

Що ж до мажоритарників, то їх «урожай» у БПП в Галичині найбільший — ми маємо 24 одномандатні округи, і у 12 з них перемогли висуванці президентської партії. Зокрема, Львівщина дала Блоку Порошенка 5 мандатів: брати Богдан та Ярослав Дубневичі, очільник маґістральних нафтопроводів «Дружба» Тарас Батенко, економіст-викладач Оксана Юринець та підприємець Андрій Кіт. При тому Ярослав Дубневич став єдиними народним депутатом в області, який матиме неперервний депутатський стаж — більше ніхто з попереднього складу парламенту з округів Львівщини в Раду не проскочив. А от всі новообрані народні депутати станом на тепер представляють громаду Львівщини в обласній раді.

 

На Івано-Франківщині президентський блок отримав 4 мандати. Тут ситуація з особовим складом аналогічна до Львівської: нардепами стали чинні народні обранці, представники влади та бізнесмени, і це є класичним для партій влади міксом. Зокрема, знову здобув мандат депутата ВРУ Олександр Шевченко, колишній директор фірми, яка володіє курортом «Буковель». У минулому скликанні він запам'ятався чи не найбільше тим, що легким порухом руки послав у нокдаун радикального депутата Ляшка.

 

Також переміг представник БПП Михайло Довбенко, який на президентських виборах керував обласним штабом Петра Порошенка, а перед тим працював в «Інституті відкритої політики» Анатолія Матвієнка — давнього друга чинного голови держави.

 

Ще одним переможцем від президентського блоку став мер Калуша Ігор Насалик, який набрав в окрузі понад 50% голосів. Разом з ним БПП репрезентуватиме підприємець та екс-«ударівець» Юрій Соловей, який зі скандалом вийшов з партії наприкінці квітня 2014 року, звинувативши центральне керівництво в кулуарному розподілі посад у виконавчій владі.

 

А на Тернопіллі від Блоку Петра Порошенка пройшли троє: Тарас Юрик, Михайло Люшняк  та Олег Барна. Юрик — підприємець і депутат Тернопільської міської ради. Крім того, кум Степана Барни — молодшого брата Олега Барни, відомого на Тернопільщині політика — був активним учасником Майдану, а зараз воює на Донбасі добровольцем.

 

 

Фракція прем'єра (п'ятнадцятеро галичан)

 

Від «Народного фронту» за списком обрано п'ятьох чинних народних депутатів-галичан — Лілію Гриневич, Ігоря Васюника, Володимира Шкварилюка, Миколу Княжицького та Михайла Хміля. А ще пройшли Андрій Парубій, який обіймав посаду секретаря РНБО, та троє інших представників виконавчих органів та силових структур: заступник голови СБУ Андрій Левус, заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович і міністр Кабінету Міністрів, виходець зі Львова Остап Семерак.

 

Також у списку «фронтовиків» №31 закріплений за Романом Заставним, підприємцем з Тернополя, а до п'ятого десятку вписані двоє новачків у великій політиці — начальник управління юстиції у Львівській області Микола Кадикало (№51) та директор ТОВ «Кей Сі Джі Інвестмент Консалтинґ» Наталія Кацер-Бачковська (№54).

 

На мажоритарці висуванці «Народного фронту» завоювали три округи — два на Івано-Франківщині та один у Львівській області. В окрузі №119 (Львівщина), який довший час був свободівською твердинею (тут ставали депутатами Олег Тягнибок та Ірина Сех), цього разу переконливу перемогу здобув Михайло Бондар — командир відділення 2-го Батальйону оперативного призначення Національної ґвардії України.

 

На Івано-Франківщині депутатами від прем'єрської політсили стали Анатолій Дирів та активіст Самооборони Майдану Володимир Тимошенко.

 

У Тернопільській області не переміг жоден з кандидатів-«фронтовиків», при тому, що ця партія підтримувала тут Тараса Юрика від Блоку Петра Порошенка.

 

 

Наша «Самопоміч» (десятеро галичан)

 

Партія «Самопоміч» апріорі галицька — її лідер є львів'янином, львів'янка очолила і її виборчий список. Маємо несподівано високий результат на виборах, а відтак великий кількісний плюс до умовної групи наших краян у складі парламенту. Серед тих, хто отримає мандат, — Ірина Подоляк. Вона, єдина мажоритарниця «Самопомочі», перемогла в окрузі №116 (Львів), відтіснивши на далекий марґінес одіозну «свободівку» Ірину Фаріон.   

 

За списком пройшла вже згадана львів'янка №1 — журналістка та громадська активістка Ганна Гопко.  Далі — львів'яни Олексій Скрипник, Оксана Сироїд, Олег Лаврик (керівник виборчої кампанії «Самопомочі» та член правління ПАТ «Південьзахіделектромережбуд»), активіст Остап Єднак, правник Руслан Сидорович, Лев Підлісецький (теж з «Південьзахіделектромережбуду»), психіатр Олег Березюк (відколи Садовий став міським головою, працює в його адміністрації). Ще депутатами стануть дрогобиччанин Павло Костенко та начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль.

 

Їхня опозиція (двоє галичан)

 

Ясна річ, що жоден представник «Опозиційного блоку» не здобув мандату в галицьких мажоритарних округах. Натомість за списком до парламенту таки проходять двоє депутатів львівського походження, члени СДПУ(о) в минулому. Це Тарас Козак, який перед Помаранчевою революцією очолював Львівську митницю і входив до команди братів Медведчуків, а також колишній очільник обласної організації СДПУ(о) на Львівщині Ігор Шурма, який, щоправда, вже майже десять років живе і працює поза Львівщиною.

 

Одинаки (двоє галичан)

 

По одному депутату до Верховної Ради від Галичини є у прохідних частинах списків «Батьківщини» та Радикальної партії. Отже, фракцію Юлії Тимошенко поповнить франківець Дмитро Шлемко, а у фракції Ляшка працюватиме найстарший з-поміж новообраних парламентарів — Юрій Шухевич.

 

У вільному плаванні (восьмеро галичан)

 

На три галицькі області (24 одномандатні округи) перемогу здобули восьмеро кандидатів, які ще думатимуть, до котрої з фракцій пристати, а може, так і залишатимуться у «вільному плаванні». Шестеро з них — самовисувані. Один — тернополянин Михайло Головко — є представником ВО «Свобода», яка так і не здолала виборчий бар'єр. Ще один — франківець Юрій Дерев'янко — теоретично міг би поповнити фракцію «Самопомочі», оскільки йшов на вибори за підтримки партії «Воля». Однак цього не станеться, і найсвіжіший політичний скандал, який виник вже під час поствиборчого з'їзду «Волі», дає вичерпну відповідь на питання «чому».

 

З-поміж самовисуванців на Тернопіллі депутатом стане підприємець Тарас Пастух, який зараз служить у війську.

 

На Львівщині перемогли керівник ТРК ZIK Дмитро Добродомов, екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій, майданівці Богдан Матківський та Володимир Парасюк і прикарпатський олігарх Андрій Лопушанський.

 

06.11.2014