Берлін більше не триматиметься за Лондон

Берлін вирішив більше не піддаватися на шантаж Лондона щодо можливості виходу Великої Британії з Європейської Унії. Канцлер Німеччини Анґела Меркель дала чітко зрозуміти британському прем'єр-міністрові Девідові Кемерону, що не має наміру платити будь-яку ціну за утримання Об'єднаного Королівства в ЄУ.

 

 

Зробити гостру заяву щодо Лондона Анґелу Меркель змусила вимога Великої Британії внести певні корективи у європейські закони, які реґулюють вільний ринок робочої сили всередині Євроунії.

 

Як повідомляє авторитетний німецький тижневик Spiegel, німецький канцлер висловила стурбованість, що  Об'єднане Королівство підходить до «точки неповернення» у відносинах з ЄУ.

 

Які саме норми прагне змінити Лондон? Британці невдоволені великим потоком економічних імміґрантів з інших (менш заможних) європейських країн. А тому британський уряд запропонував Брюсселю запровадити квоти на рух низькокваліфікованої робочої сили через внутрішній кордон Європейської Унії.

 

Тобто Лондон хотів би отримати від ЄУ санкції на те, щоб встановити заборону на в'їзд у країну трудових євросоюзівських міґрантів, які не мають конкретної роботи. А також отримати право депортувати тих, хто не в змозі забезпечити себе після трьох місяців перебування в країні.

 

І прозвучала ця пропозиція фактично у вигляді ультиматуму. Як завив нещодавно британський прем'єр Девід Кемерон, він хоче «переглянути умови перебування Великої Британії в Євроунії перед тим, як проводити референдум про членство країни в ЄУ».

 

І тут Берлін, що досі йшов на будь-які компроміси, аби лише зберегти єдність ЄУ, вперше продемонстрував неймовірну непоступливість. Не піддавшись на шантаж, Німеччина відхилила пропозицію Кемерона про запровадження квот на низькокваліфікованих міґрантів з країн Унії.

 

«Засадничий принцип свободи пересування робочої сили й капіталів у межах Європейської Унії не може бути порушеним», — заявила пані Меркель під час засідання Ради ЄУ в Брюсселі.

 

Що більше, німецький лідер вперше прозоро натякнула Великій Британії, що раз вона не бажає дотримуватися загальних правил, то хай виходить з ЄУ, ніхто не буде більше підлаштовувати правила спеціально під неї.

 

Так британський уряд опинився між двома вогнями. З одного боку на нього тисне Європейська Унія на чолі з Німеччиною, не дозволяючи змінювати правила міґрації всередині ЄУ. З іншого боку Девід Кемерон зазнає внутрішньополітичного тиску.

 

У травні наступного року в країні відбудуться вибори депутатів Палати громад. Згідно з соціологічними дослідженнями, рейтинґ Консервативної партії балансує на ризикованій межі. Не вдасться Лондону домогтися компромісу в питанні економічної міґрації — не бачити більше Девідові Кемерону резиденції на Downing Street.

 

Тим часом в Об'єднаному Королівстві зростає популярність євроскептичної партії UKIP (United Kingdom Independence Party). А партія ця виступає за негайний вихід країни з Євроунії. 

03.11.2014