Старі – нові: 50 на 50

Івано-Франківщина, розмаїта за ментальністю та характером мешканців від рівнин до гір, зазвичай голосує неоднорідно й непередбачувано. Своїх представників «за мажоритаркою» знову обирали переважно очима та емоціями. Однак починає більшати виборців, які голосують за програмами та справами кандидата. У трьох із семи тутешніх округів лідерами стали ті самі народні обранці. Рухаємось від периферії до центру.

 

 

У окрузі № 89 ( Снятин, Косів , Верховина) незважаючи на колоритну кампанію Лідії Шкрібляк («Народний фронт») з вишиванками й інтерактивом на вулицях, жінку «на фронт» не взяли, як і вже колишнього нардепа Василя Гладія («Батьківщина»). Своїм серед чужих тут став Юрій Соловей (БПП), що прибув на округ з Івано-Франківська через окопи Херсонщини, які зводив там як помічник Президента. Соціальні магазини, що є візитівкою Солов’я у Івано-Франківську, очевидно, додали ваги кандидату поряд з гарячими нарадами у місцевих РДА, які не назвеш інакше, як адмінресурсом.

 

В окрузі №89 (Снятин, Косів , Верховина), незважаючи на колоритну кампанію Лідії Шкрібляк («Народний фронт») з вишиванками та інтерактивом на вулицях, жінку «на фронт» не взяли, як і вже колишнього нардепа Василя Гладія («Батьківщина»). Своїм серед чужих тут став Юрій Соловей (БПП), що прибув на округ з Івано-Франківська через окопи Херсонщини, які зводив там як помічник Президента. Соціальні магазини, що є візитівкою Солов'я в Івано-Франківську, очевидно, додали ваги кандидату поряд з гарячими нарадами у місцевих РДА, які не назвеш інакше, як адмінресурсом.

 

В окрузі №88 (Коломия) переміг Юрій Тимошенко з « Народного фронту», залишивши далеко позаду чинного та колишнього мерів Коломиї, а заразом і неоднозначного депутата VII скликання Олеся Донія.

 

В окрузі №87 (Надвірна, Яремче) тріумфально лідерував Юрій Дерев'янко, який набрав чи не найбільше в Україні голосів — майже 72% виборців оцінили роботу найплодовитішого на закони та громадські ініціативи депутата VII скликання. У випадку з ним не йдеться про старе-нове обличчя, оскільки він ще від минулої кампанії йшов проти течії: виключений з квоти «Фронту змін» та кинутий у горнило передвиборчої боротьби мажоритарника 2012 року, цього разу він поклався виключно на свою команду помічників-професіоналів, які не покладаючи рук працювали з ним від виборів до виборів у громадській приймальні та благодійному фонді, з вісьмома десятками законодавчих ініціатив, зокрема резонансним Законом «Про очищення влади» та понад десятком інших реанімаційних законопроектів.

 

В окрузі №86 (Долина) сподівано поточилася гаряча боротьба, яка, здається,триватиме, аж поки у ЦВК не порахують останній бюлетень. Малесенькі відриви першої трійки прогнозовано можуть привести до суду і перерахунку голосів. Згодьтеся, 21,78%, 19,67% та 19,58% хвилюють уяву їх володарів, а це відповідно Анатолій Дирів («Народний фронт»), Василь Бартків (самовисуванець) та Володимир Габовецький («Воля»). У першого — шалені амбіції, у другого — високий інтелект, у третього — ідейність. За кілька годин щось із цього набору врешті зробить прорив.

 

В окрузі №85 (Калуш) все було передбачувано. Міський голова Ігор Насалик з результатом майже 52 % покидає мерське крісло й перебирається до вищого законодавчого органу, щоб, як здається його виборцям, творити закони. Власник ідеального тіла та неідеальних ідей з подолання місцевого екологічного лиха відтепер замінить Ольгу Сікору в парламенті.

 

В окрузі №84 (Тисмениця, Галич, Бурштин) переможно виступає Михайло Довбенко з Блоку Петра Порошенка, хоча у перші години минулої доби удача, здавалося, посміхалася Роману Вірастюку, який свідомо не «піарився» на білбордах і ТБ, а просто крокував від «хати і до хати», вірячи що його мала батьківщина сприйме його таким, як він є. Він, звичайно, гарний хлопець, але всі знають його брата — стронґмена зі світовим іменем, що теж допомогло створити ілюзію фаворита. Але шлях Довбенка до перемоги був дуже тернистим, оскільки в окрузі несподівано з'явилася львів'янка Ольга Галабала від партії «Воля». Не потрапивши до списку «Самопомочі» через особисті антипатії Андрія Садового, ця напориста і непересічна жінка, що вийшла з лав Громадського сектору Євромайдану, встигла запустити в окрузі люстраційні процеси, викрити Михайла Довбенка за його комсомольсько-комуністичне минуле й за місяць переконати понад 10 тис. виборців, що у цій країні варто боротися за правду і справедливість. Але проти об'єктивних законів розвитку не попреш, тому своє четверте місце вважає закономірним, як і Довбенкове перше — збігом обставин (або наслідком застосованих технологій).

 

І нарешті Івано-Франківськ (округ №83), який не сходив з темників одного з провідних центральних каналів, бо конкурент головного фаворита перегонів Олександра Шевченка примусив його добряче понервувати. Представник Блоку Петра Порошенка, а водночас голос бізнес-інтересів Ігоря Коломойського, «життєлюб» Шевченко змагався з життєзахисником Петром Шкутяком. Той справді боровся за життя — спочатку за життя своїх чотирьох дітей, яких покинув для участі у війні на сході України, а згодом за власне життя у шпиталі після поранення. 6,5% розділяють бізнес і шляхетність, прагматизм і ідейність. Оскільки наступній Верховні Раді віщують коротке буття, то Олександр Шевченко має шанси стати бігуном на короткі дистанції. Що ж до статусу переможця, то виборці Петра Шкутяка не вважають його результат програшем. Насправді він об'єднав здатних думати і діяти містян та сотні цікавих людей з усієї України.

 

28.10.2014