Не урною єдиною

Останні дні перед дочасними парламентськими виборами українцям продемонстрували, що нас хочуть бачити інфантильним. Все решта йшло за правилами абсурду.

 

«Батько» тижня

 

Наше суспільство привчили, що воно є абсолютно патерналістське і тільки й мріє, щоб про нього хтось дбав. Для тих представників спільноти, які у таке вчення повірили, було влаштовано зустріч Президента України Петра Порошенка і першого віце-прем'єра Володимира Гройсмана, яку показали всі провідні телеканали. Сценарій дійства простий, але актуальний і б'є наповал: йде холод, нарід бідкається, чи не змерзне. Лідер держави викликає до себе першого віце-прем'єра і каже: «Не пізніше п'ятниці у кожній українській оселі має бути тепло, батареї мають бути теплими... Голови обласних державних адміністрації та відповідних районних підрозділів отримають сьогодні від мене відповідну вказівку, і я просив би забезпечити її виконання».

 

Високопоставлений чиновник відповів не затинаючись:

«Ваше завдання щодо опалення в оселях буде вчасно виконано. Ми чітко під відповідальність голів обласних адміністрації будемо контролювати цю ситуацію, щоб кожен орган місцевого самоврядування, кожне місто запустилися вчасно, оскільки технічна готовність є».

 

По інший бік телевізора громадяни мали б розм'якнути від такої батьківської турботи, відчути себе дітворою, про яку дбає строгий, але справедливий тато. Батареї — десь на повну котушку, десь з грипозною температурою — таки увімкнули. Відкритим лишається питання: чому нормальним процесом, яким мають керувати місцеві чиновники, взявся керувати Президент?Все за законами найпростіших, а тому найефективніших PR-технологій

 

Свинство тижня

 

Де насправді бачать громадян народні депутати, конґломерат гомо сапієнс з мандатами продемонстрував, коли зайшлося про вибори в умовах антитерористичної операції.

Верховна Рада не додала до виборчих законів зміни, які б дозволили учасникам АТО проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня. Депутати навіть не внесли у порядок денний відповідний законопроект Леоніда Ємця, хоча парламент повертався до цього питання декілька разів.

 

Представники фракції «Батьківщина» заявляли, що хочуть уникнути фальсифікацій. Арґументація команди Юлії Тимошенко — залізобетонна, і «завдяки» їй тисячі бійців на сході залишилися упослідженими.

 

Думка, яка тоді прозвучала під куполом, — що всіх вояків АТО треба «переписати», — заслуговує окремої уваги. Виявляється, ми не знаємо, скільки людей боронить державу від терористів.

 

Вони обов'язково повернуться й уточнять деякі проблемні питання сучасної політики

 

Сервер тижня

 

Виборців треба страшити чимсь (перелякані діти в дурних батьків слухняніші), що не для всіх зрозуміле, і термін «сервер» для того пасує ще від часів Помаранчевої революції. Тоді був страшний «транзитний сервер», що чинив безлад у виборчому процесі. Тепер до такої фантастики не вдавалися, але зацікавлені структури накручували ситуацію і тримали людей в тонусі. Сервер атакували хакери з завзяттям басмачів, інформацію про це подавалося реципієнтові, а коли виборець почав трохи переживати, його заспокоїли.

 

«Ми забезпечили безперебійне функціонування інформаційних систем ЦВК. Спільні групи СБУ, ЦВК, Держспецзв'язку і далі стежать, щоб не сталися збої в роботі реґіональних сеґментів системи "Вибори". Поки що збоїв в цій системі ми не фіксували», — сказав радник голови СБУ Маркіян Лубківський. Виборець був втішений.

 

Злі хакери не пройдуть повз СБУ

 

Антипко тижня

 

Щотижня демонструвати власну неадекватність взяв собі за моду Володимир Путін. Деякі його фрази можна цитувати без коментарів. Наприклад: «Нам не треба нікуди лізти. Але й до нас не лізьте. Якщо і буде в чомусь лідерство Росії, то в обстоюванні міжнародного права». Але коли ВВХ каже, що «вибори на сході України мають проходити не за українським законом, а в координації з українським законодавством» і «якщо Україна хоче зберегти цілісність, не можна чіплятися за кожне село», то після матюків згадуєш давнє радянське кіно «Королівство кривих дзеркал». Там недолугий король Йагупоп шпортався в носі й отримав зауваження, що так робити непристойно. «Королю все пристойно», — відповів монарх.

 

Путін йде тим самим шляхом, і не дивуйтеся, коли після якоїсь ще однієї макамбри він видовбає вміст своїх ніздрів і витре об телекамеру.

 

З маловідомих фото президента Росії

 

27.10.2014