Напередодні нового здвигу

Тим, кому виборча кампанія здається млявою і нецікавою, ноосфера підкидає пригорщі «родзинок» для травлення мозком

 

Документ тижня

 

В Орвела було, що всі тварини рівні, але деякі є більш рівними. В Порошенка вийшло, що всі області однакові, але є більш однакові. Президент підписав закон про «особливі» Донеччину та Луганщину, і Україна отримала свій Сектор Газа. Такі асоціації спадають на думку, бо Ізраїль — цілком мирна країна, де ростуть мандарини і ходить багато туристів, але кавалок тої країни ні для туристів, ні для цитрусових не пристосований, бо араби там стріляють. Щось подібне буде і в нас: запрошуємо оглянути замок Любарта; побігати по сходах, які чомусь носять ім'я Потьомкіна, а не Воронцова, як мусили б; церкви на Чернігівщині також дуже рекомендовано відвідати; а от у згадані Луганську і Донецьку можна навідуватися, як казав класик, якщо вас не цікавить результат.

 

Насправді Порошенко зробив набагато важливішу річ для майбутнього держави своїм іншим законом — святкувати ми будемо Покрову як День захисника України. За логікою, наступними кроками має бути скасування звертання «товариш», яке 2003 року відновив Кучма (для поглиблення ерудиції: термін «товариш» пішов від словосполучення «товар іщєш», яке використовували на різних російських ярмарках; з ким товар знайшов — той і товариш), і таки взятися за армію.

 

Тепер Богородиця оберігатиме Україну офіційно. На знимці — розпис Юліана Буцманюка у Церкві Серця Христового в Жовкві

 

 

Бунти тижня

 

Петро Олексійович мусить задуматися і над армійськими проблемами, і, що головніше, про тих, кого називають «національна ґвардія». Двадцятирічним хлопчиськам, кажуть, неважко навішати вермішелі на вуха і послати робити їх якісь дурниці. Неправда. В двадцять років ще бувають полюції, але головою вже можна думати, і знати — коли йдеш зі своєї частини в Нових Петрівцях у столицю, то це називається «дезертирство».

 

Ґвардійці чогось ходили подивитися на будинок з химерами. Всипати за таку цікавість до історії пасує їх командирам.

 

Так само всипати треба СБУ, яка допустила шарварок біля Верховної Ради у вівторок. «Тайняки» кажуть, що «димовухи» палили люди від «Свободи» і Радикальної партії Ляшка, а стріляв гайками з рогатки (це не смішно, а дуже часто смертельно) міліціянт. То де були «лицарі плаща і кинджала», аби того не сталося?

 

Для розширення ерудиції голові СБУ Наливайченку не зайве взнати, що таке шпіцрутени. Вони були популярні в російській армії, а засланців із Росії на Печерських пагорбах хоч греблю гати

 

Міністр тижня

 

Поки між Банківською та Інститутською «ходили», генерал-полковник Степан Полторак ставав новим шефом Міністерства оборони. Не будемо кпити, що на цей пост він прийшов з керівництва Національної ґвардії, яка — дивися вище, але віддамо належне Степанові Тимофійовичу. Він не обіцяв, що незабаром влаштує український парад в Севастополі, як то задекларував Гелетей, був у міру маломовним, але залишився осад… Після часів Януковича Полторак вже є четвертим міністром оборони, і дуже хочеться, щоб у цього генерала з тактикою і стратегією вийшла дружба, а не ще один Іловайськ.

 

Просто щоб знати: полторак — срібна монета у Великому князівстві Литовському

 

Мілан тижня

 

Міністр закордонних справ Польщі Ґжегож Схетина заявив, що зустріч президентів України і РФ Петра Порошенка та Володимира Путіна у Мілані нічого не принесла. На цьому можна було б і обмежитися, але пригадаємо, що на саміті «Європа–Азія» ВВП поводився, як Ющенко: запізнювався, встромляв у вуха навушники, бо без перекладача не знає, «ху із он дьюті тудей».

 

Порошенко привіз з Ломбардії традиційну підтримку цивілізованого світу і те, що «будемо домовлятися домовлятися».

 

Цей товаріщ гірший за шпіцрутени і полтораки

20.10.2014