Рильські – український Максим і болгарський Іоанн

 

19 жовтня – день пам'яті преподобного Іоанна Рильського.

 

Святий Іоанн Рильський зберіг Болгарію. Чи  збереже Україну?

 

 


 

Візантійські «граблі» Росії

 

Була колись одна велика і потужна імперія. Православна. Називалася Візантією. Впродовж багатьох років вона воювала з Болгарським царством, також православним. А 1018 року, себто майже тисячоліття тому назад, нарешті остаточно перемогла і підкорила непоступливих болгар. Видатний дослідник історії Арнольд Дж. Тойнбі вважав цю подію предтечею (і основною причиною) всіх наступних поразок Візантії та її остаточної загибелі у XV столітті.

 

Натомість Болгарське царство то відроджувалося, то занепадало. Навіть п’ять століть під османами не завадили йому воскреснути з небуття. Ніби хтось невидимий і всемогутній опікувався його долею. Існує Болгарія й нині, щоправда у вигляді республіки.

 

А от Росія, певною мірою наступниця Царгорода (як модифікована православна імперія), наступає на ті ж візантійські «граблі». Війни проти православних Грузії й України є предтечею її неминучої загибелі.

 

Десниця святого Рильського

 

Максим Рильський у Рильському монастирі, 1957

 

Ікона Св. Іоана Рильського, подарована Максиму Рильському ченцями Рильського монастиря

 

 

У серпні-вересні 1957 року Максим Тадейович Рильський у складі делегації перебував у Болгарії і брав участь у святкуванні 80-річчя відомих боїв на Шипці. Тоді ж він відвідав не менш відомий Рильський монастир. Тамтешні ченці подарували йому ікону святого Іоанна Рильського (876–946), засновника цього монастиря. У Болгарії преподобного Іоанна дуже шанують і вважають небесним покровителем болгарського народу. Його житіє, написане в XIV столітті болгарським патріархом Євфимієм і вперше надруковане в типографії Києво-Печерської лаври 1671 року, таки варте нашої уваги.

 

Печера, в якій жив Іоанн Рильський

 

 

Рильський монастир у Болгарії (фото 2007 року)

 

 

Мешкав чернець Іоанн самітником у печерах Рильських гір і в дуплах дерев обабіч річки Рила. Харчувався травою. Його тезка Іоанн Хреститель, який надавав перевагу акридам (хробакам) і меду, порівняно з ним виглядає витонченим гурманом. Як і належить святим, житіє Іоана Рильського супроводжувалося чудесами. Ходив він і по воді, «яко по суху», годував одним стручком бобів заблукалих пастухів разом з їхньою худобою, а ще відмовився прийняти болгарського царя, що завітав до нього в гості. Повернув коронованій особі і коштовні царські дари. Отакий гоноровий був святий.

 

980 року мощі святого Іоанна Рильського були перенесенні з Рильського монастиря у Средець (Софію). У 1183 році угорський король Бела III захопив Средец і переніс святі мощі в свою столицю – Остергом, але через 4 роки повернув їх у Средець. 19 жовтня 1195 року, після визволення з-під влади Візантії, святі мощі перенесли в нову болгарську столицю – Тирново, а 1469 року їх повернули до Рильської обителі і поклали в новій гробниці.

 

Болгарська монета (1 лев, 2002) із зображенням святого 

 

 

 

Після завоювання Болгарії Візантією землякам святого Рильського велося несолодко. Греки забороняли болгарську мову і взагалі поводили себе по-свинськи. Багато болгарів змушені були шукати прихистку в Київській Русі. Саме рильські монахи на початку XI століття заснували на наших теренах (сьогодні українська Курщина тимчасово контролюється Росією) місто-фортецю Рильськ. Там же збудували храм Іоана Рильського, адже прихопили з собою частинку нетлінних мощей святого – його десницю (себто праву руку). Як свідчить літописець, 1240 року «лише Рильськ зберігся від Батиєвого погрому». Коли під час облоги мешканці міста звернулися за допомогою до свого небесного заступника, преподобний Іоанн явився на фортечному мурі, махнув хустиною і, засліпивши татар, врятував Рильськ.

 

Другому храму бути

 

 

Церква Іоана Рильського була і в Києві – в Передмостовій слобідці (зараз це територія Гідропарку), якраз навпроти Лаври. 1935-го її закрили більшовики, а в 1943-му і взагалі зруйнували.

 

Сьогодні ікона святого Рильського, подарунок болгарських ченців Максиму Тадейовичу, зберігається в поетовому музеї, в Голосієві.

 

Директорка Київського літературно-меморіального музею М.Рильського Вікторія Колесник демонструє ікону преподобного Іоана Рильського під час проведення 45-ї "Голосієвської осені"  (20 вересня 2014 року)

 

 

Преподобний Іоанн захистив Болгарію і Рильськ, водив десницею Поета в моменти його найвищого духовного піднесення.

 

Хочеться, щоб захистив і Україну… 

 

 

Віриться, що в Києві буде два храми Рильских: один поетичний, Максимів – у Голосієві; другий християнський, Іоанів – у Гідропарку.

 

Що характерно, з обидвох прекрасно видно Лавру.

 

 

 

ПРО АВТОРА

 

Віктор Ціон – співробітник Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського.

 

 

 

 

19.10.2014