Нові розвідки Антикітерсього корабля

Він був Титаніком Античності: вантажний корабель, що потонув понад 2 000 років тому біля грецького острова Антикітера, був ще більшим, ніж вважали. Нещодавні пірнання до уламків корабля, які здійснювали підводні археологи, дали змогу не лише врятувати захоплюючі скарби, а й довести: йдеться про найбільшу корабельну катастрофу античних часів.

 

 

 

Експедиція до Антикітерівського корабля. Підняття амфори.

 


1900 року відбулося відкриття корабля, що затонув біля Антикітери. Тоді особи, які пірнали, через шторм покинули звичну ділянку. Пірнаючи на новому місці, вони наткнулися на залишки корабля, який згодом виявився античним. Судно потонуло в період 60-70 рр. до Різдва Христового, коли перевозило грецькі багатства з Малої Азії до Риму. Недалеко від острова Антикітера корабель потрапив у шторм і потонув.


Уже тоді першовідкривачі підняли на сушу багато бронзових та мармурових статуеток, прикрас, меблів, скла й знаменитий Антикітерський механізм, що до сьогодні залишається не до кінця розгаданим.

 

Але з часом пірнання мусили припинити: залишки лежали 55 метрів під водою, на таку глибину без спеціальної техніки запливати небезпечно. Й за свою цікавість сміливці заплатили високу ціну: один помер, двох інших паралізувало через кесонну хворобу.



Зараз команда підводних археологів під керівництвом Брендона Фолі з Океанографічного інституту Вудс-Хол (Масачусетс, США) й Теотокіса Теодулу з Грецького управління підводними скарбами знову взялася за вивчення уламків корабля. З допомогою стереокамер, якими оснастили автономних роботів, що пірнають, вони відтворили 3D-карту досліджуваної ділянки. Виявили, що частини судна розкидані вздовж 3 009 метрів, тобто на значно більшій площі, ніж вважали дотепер.



Фото зблизька свинцевого якоря, що завдовжки понад метр, та дерев’яних планок корпуса доводять: корабель з Антикітери мав до 50 метрів довжини, отже був значно більшим, ніж раніше припускали. «Результати дослідження засвідчують: це – найбільший затонулий корабель Античності, який удалося знайти, – каже Фолі. – Це – Титанік Старого світу».



Інформація про положення уламків та наступні пірнання встановили: більшу частину судна й багажу – все ще приховують відклади морського дна. Окремі об’єкти науковці завдяки спеціальній технології ізоляції дихання підняли на поверхню, зокрема частини дорогоцінного столового сервізу.



До найбільш вражаючих знахідок належить двометровий бронзовий спис. Він завеликий і заважкий, аби бути зброєю. Дослідники припускають: колись він був елементом бронзової статуї, ймовірно, богині війни Афіни Паллади. Ще 1901 року з дна підняли  4 великі мармурові скульптури коней. Зараз археологи висловлюють припущення, що вони й спис були частинами однієї статуї.

 

Цьогорічний сезон пірнання вже закрили, вивчати уламки корабля продовжать наступного року. «Перш за все, бронзовий спис – є для науковців артефактом, що багато обіцяє, – каже Теодолу. – Нам ще багато доведеться працювати, щоби розгадати таємниці корабля».

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.scinexx.de.

13.10.2014