Івано-Франківщина у списках

За законом партійні списки на цих виборах до ВРУ залишаються закритими, однак громадськість має право знати, хто там заховався чи заслужив на честь бути. Івано-Франківщина, а це 31 кандидат-списковик,  репрезентована  досить скромно — переважно в непрохідній частині цієї кандидатської мапи.

 

Найчисленнішими франківці з походження і за  місцем проживання є в умовно прохідній (якщо партія взагалі подолає п'ятивідсотковий бар'єр) частині списку ВО «Свобода». 

 

Олександр Сич

 

У першій п'ятірці — чинний гуманітарний прем'єр.

№3 Олександр Сич (50 років). 2010–2012 рр. — голова Івано-Франківської обласної ради. 2012–2014 рр. — народний депутат України 7-го скликання від виборчого округу № 83. Від лютого 2014 р. — віце-прем'єр-міністр України. Кандидат історичних наук.

На цій посаді вшанував своїм приїздом Прикарпаття минулого тижня, очоливши реґіональну нараду з питань розвитку екстреної медицини. Настрій мав іронічний, як випливає з його реакції на спроби медичних управлінців поговорити про наболіле: «Можна я піду покурю, поки ви поставите запитання?». Ось так зі столичної висоти ніяк не хотів спуститися до рівня своєї до щему провінції? Але довелося, бо вибори. 

 

Богдан Бенюк

 

№ 4 Богдан Бенюк (57 років). Актор театру і кіно, народний артист України,  народний депутат України 7-го скликання. У березні  разом з іншими народними депутатами від ВО «Свобода» (Ігорем Мірошниченком та Андрієм Іллєнком), застосувуючи фізичну силу, змусив т.в.о. генерального директора НТКУ написати заяву про звільнення з посади. 

 

Руслан Марцінків намагається відірвати вухо Табалову

 

№ 20 Руслан Марцінків (35 років). 2005 р. — помічник заступника міського голови Івано-Франківської міськради. 2006–2010 рр. — голова постійної комісії з питань молодіжної політики, розвитку фізкультури та спорту Івано-Франківської облради. 2010–2012 рр. – депутат Івано-Франківської міськради. Від 2012 року — народний депутат України 7-го скликання від «Свободи». Уповноважений парламентської фракції ВО «Свобода» у Чернігівській області. Його зараховують до найрадикальніших депутатів. Відомий як той, хто мало не відірвав вухо одному з Табалових.

 

Василь Попович

 

№ 35 Василь Попович (30 років). Чинний депутат Івано-Франківської обласної ради. Голова  Івано-Франківського майданівського штабу національного спротиву. Вже висувався, і даремно, на весняних довиборах до парламенту. Чи то пам'ять людська коротка, чи то виборча кампанія кандидата була невдалою, але зараз він вирішив пірнути у списки, щоб не спокушати долю.

 

У списку партії «Батьківщина» франківців двоє: Дмитро Шлемко та Олександр Левицький.

 

Дмитро Шлемко завважений за кнопкодавством

 

№ 11 Дмитро Шлемко (64 роки). 1973–1978 рр. — секретар комітету комсомолу технікуму. 1990–1991 рр. — секретар обкому КПУ.  2005–2006 рр. — заступник голови Івано-Франківської ОДА. Депутат Верховної ради трьох скликань від ВО «Батьківщина».

Ще влітку повідомив громаді, що люстрацію в його партії на Івано-Франківщині завершено… і не більше. А судді хто? За даними моніторинґу громадського руху «Чесно» у 2012 році, пан Шлемко не вписався у критерії непричетності до корупції, прозорості декларування доходів тощо. 

 

Олександр Левицький

 

№ 69 Олександр Левицький (34 роки). Чинний депутат Івано-Франківської обласної ради цього разу не наважився йти у мажоритарному окрузі — 2012-го програв кампанію в Коломиї Олесю Донію. До того ж він зазнав популярності у вирі революційних подій, щоправда, не героїчної. Серед гарячих спроб сформувати Народну раду в Івано-Франківську в січні майданівські активісти не погоджувалися, щоб туди ввійшли депутати облради. Натомість хотіли їх люструвати. На це Левицький зреагував нетерпимо, нагадавши, що за нього свого часу «проголосувала купа людей», тож його опонентові краще помовчати. Це здійняло хвилю обурення серед громадськості, що ледь не переросла у відставку Левицького з поста заступника голови облради. Той вчасно вибачився перед активістом, загасивши в такий спосіб гнів людей.

 

Партія «Народний фронт» узяла в список представника попереднього Яценюкового фронту — «Фронту змін» — Володимира Шкварилюка.

 

Володимир Шкварилюк

 

№ 25 Володимир Шкварилюк (40 років). 2006–2010 рр. — заступник голови Івано-Франківської ОДА. 2010–2012 рр. — депутат Івано-Франківської обласної ради, голова фракції «Фронт змін». Від  2012 р. — народний депутат України від партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

Запам'ятався франківцям на виборах-2012 своїми заявами на адресу виборців Партії реґіонів, яких обіцяв ховати на окремому цвинтарі. Тоді ж таки Шкварилюк голову на відріз віддавав за Волоримира Купчака як за найдостойнішого кандидата. А той, як тепер знаємо, сам виявився «тушкою».

 

Партія «Блок Петра Порошенка», що на Франківщині здебільшого офіційно підтримала самих лише мажоритарників, запхала у глибини списку івано-франківців Романа Ткача та Романа Чернегу.

 

№ 88 Роман Ткач (52 роки). 1994–2002, 2006–2007 рр. — депутат Івано-Франківської обласної ради. 2005–2007 рр. — голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Намагався здійснювати люстрацію, яка виглядала як імітація. 1989–2008 рр. — голова Івано-Франківської крайової організації та член Центрального проводу НРУ. Народний депутат України 4-го і 6-го скликань.

 

№ 131 Роман Чернега (35 років). Народний депутат України. Голова Івано-Франківської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка». Кандидат юридичних наук. Член партії «Реформи і порядок» (1997–2010). Депутат Івано-Франківської міськради (1998–2002), Івано-Франківської облради (2010–2012).

 

У списку «Громадянської позиції» є п'ятеро івано-франківців, але більше чи менше відомий з них лише голова обласної організації партії Микола Ладовський. До того ж партія ходить по лезу п'ятивідсоткового бар'єру, і не відомо, чи зможе вона ввійти до нового складу парламенту.

 

Микола Ландовський

 

№ 11 Микола Ладовський (55 років). Голова обласної організації партії «Громадянська позиція», гендиректор спеціалізованої пересувної механізованої колони № 618.

На його місце, кажуть, претендував колишній однопартієць Михайло Ноняк, який нині йде мажоритарником в Івано-Франківську від «Народного фронту», так і не отримавши згоди від Анатолія Гриценка очолити осередок та бути включеним у партійний список.

 

Партія «Об'єднання «Самопоміч», що є дітищем львівським, Івано-Франківщину освоїть хіба вже після виборів, у разі перемоги, яка поки що під сумнівом. У списку завважений лише івано-франківець Ігор Банах, який нещодавно повернувся в політику після дев'ятирічної перерви.

 

№ 38 Ігор Банах (51 рік). Депутат Івано-Франківської обласної ради від Республіканської християнської партії (1998–2002), керівник виборчого штабу Леоніда Кучми в Івано-Франківську в 1999 р., координатор проектів Міжнародного Республіканського Інституту (США) (1994–2004), радник голови Івано-Франківської ОДА (1996–2004).

 

Радикально часом складаються передвиборчі будні Радикальної партії Ляшка. Нещодавно хтось підпалив автівку голови обласної організації та кандидата у партійному списку Тараса Присяжнюка. На щастя, ніхто з людей не постраждав. Драматично, але саме так люди часом дізнаються, хто є в лавах цієї політичної сили. Адже здебільшого це особи невідомі у політиці та суспільному житті. А тим часом соціологічні прогнози вказують на чималий електоральний успіх «радикалів». Ляшко і Ко потраплять у парламент, однак не аж так тріумфально, щоб депутатом став № 116 Тарас Присяжнюк (31 рік). Раніше працював у виборчому штабі Партії реґіонів. За фахом звукорежисер, працює в ОДТРК «Карпати».

 

 

09.10.2014