Тернопіль на виборах: конкуренція спадає

Період цьогорічної виборчої кампанії короткий, і може, саме це стало причиною низького конкурсу на мандат в мажоритарних округах Тернопілля. Якщо на парламентських виборах 2012 року в області кількість зареєстрованих кандидатів в округах коливалася від 7 до 13, то нині — від 5 до… 1.  Це за даними сайту ЦВК станом на 25 вересня. До речі, вчора (25 вересня) закінчився термін подання документів від охочих кандидувати, але реєстрація їх триватиме аж до останнього дня цього місяця.

 

 

Наразі ж маємо таке: загалом у п'яти округах Тернопілля хочуть стати депутатами-мажоритарниками 17 осіб. Для порівняння: на минулих парламентських виборах тут таких було аж 56.

 

Політичні партії на округах Тернопілля явно знизили свою активність: якщо на попередніх виборах своїх кандидатів виставляли «Батьківщина», УДАР, «Свобода», Компартія, Партія реґіонів, УНП, то нині на перегони послали своїх партійців лише «Батьківщина» (у всіх округи), «Народний фронт» Арсенія Яценюка, «Свобода» і — неочікувано — Народний Рух України. До речі, у двох округах за мандат змагатимуться і чинний «батьківщинівець», і екс-адепт пані Тимошенко.

 

163-й округ (Тернопіль)

 

У 2012-му тут «воювали» 13 кандидатів, нині — орієнтовно 4. Наразі файне місто в парламенті репрезентує свободівець Олексій Кайда, який планує повторно здобути мандат у 163-му виборчому окрузі.

 

Олексій Кайда має всі шанси не повторити свій успіх на попередніх виборах

 

На минулих виборах політик потрапив у парламент на хвилі масового захоплення «Свободою» серед виборців. Зіграв і досвід та впізнаваність через перебування на посаді голови Тернопільської обласної ради. Подеколи в місцевих медіях з'являлися рекламні тексти про ті чи ті кроки, голосування у ВРУ народного обранця та часті появи разом з іншими свободівцями, що перебувають на керівних посадах у місті та області, на місцевому телебаченні в передачах на патріотичну тематику. Оскільки рейтинґ політичної сили, до якої належить Олексій Кайда, впав, то упали шанси на перемогу і в чинного депутата. Нині він закликає центристські і праві партії та їхніх представників на округах до «взаємонепоборювання» і відмови від «чорнухи». Її, до речі, як завжди у виборчий період побільшало. Зокрема, є чимало неперевіреної інформації і про Олексія Кайду.

 

«Компанію» йому на виборах 26 жовтня наразі підтримали Анатолій Вихрущ з Народного Руху, самовисуванець Віталій Максимов (у минулому — кандидат у народні депутати від УДАРу), тимошенківець Ігор Романків (нині очолює КРУ в Тернопільській області) і самовисуванець Тарас Пастух, який відбуває військову службу і, за попередніми заявами в ЗМІ, в разі виграшу в Раду не піде туди працювати, поки не закінчаться бойові дії.

 

Великі шанси є у Віталія Максимова, який на минулих парламентських взяв тут друге місце. Якби він зараз ішов від Блоку Петра Порошенка, мандат йому був би ґарантований.

 

 

164-й округ (Збаразький, Лановецький, Підволочиський, Шумський райони і частина Кременецького)

 

Аналогічна ситуація з цифрами, як і в попередньому окрузі: 13 кандидатів у 2012-му й лише 4 кандидати цього року. Округ у парламенті нині представляє скандальний депутат-свободівець Михайло Головко, який теж має намір поборотися за мандат з трьома конкурентами 26 жовтня.

 

Михайло Головко має гарячу кров і реґулярно забезпечує своїх виборців видовищами

 

На відміну від «спокійного» (з медіа-погляду) партійного колеґи Кайди, Михайло Головко запам'ятався роботою кулаками: торік у березні товк писок тодішньому заступнику одіозного керівника ОДА, реґіоналу Петрові Гочу, у квітні силою захищав свою начебто громадську приймальню від «незаконної» перевірки представників податкової міліції. Ще в грудні 2012-го хапав за горло спортсмена-реґіонала Ельбруса Тадеєва, а через рік пиляв паркан біля Верховної Ради. Загалом беручи, видовища своїм виборцям Михайло Головко забезпечував реґулярно.

 

Нині йому конкуренцію створили Степан Кондира з Народного Руху (до речі, екс-свободівець), Руслана Кушнір від «Батьківщини» та самовисуванець Андрій Палюх, якого через специфічну активність у соцмережах називають любителем Росії та прихильником Черновецького. Якщо «Батьківщина» більше полюбиться виборцям за технологічний хід з ув'язненою в Росії льотчицею Надією Савченко, свободівець ризикує втратити мандат на користь Руслани Кушнір.

 

165-й округ (частина Тернополя, а також Бережанський, Зборівський, Козівський, Підгаєцький, Тернопільський райони і частина Кременецького)

 

Два роки тому за право стати народним депутатом тут боролися десятеро охочих. Нині — сюрприз. Кандидат в окрузі лише один, хоч, ясна річ, до кінця вересня, може, ще хтось тут і проявиться.

 

Володимир Бойко з виборів в окрузі резиґнує, натомість допомагає провадити кампанію своєму однопартійцеві

 

У 2012-му на окрузі переміг представник «Батьківщини» Володимир Бойко, він-таки — племінник голови обласної парторганізації Василя Деревляного.

 

На минулих виборах стався конфуз: у бюлетені виборці побачили двох Володимирів Бойків. Одного — Івановича, іншого — Богдановича. Напередодні штаб партії спрямував багато зусиль на те, аби донести мешканцям округу, за кого з Бойків треба голосувати. Опісля про молодого депутата мало що було чути. Від часу до часу він «світився» в тернопільських ЗМІ, коли в область приїздили перші номери списку його партії.

 

Нині Володимир Бойко допомагатиме перемозі свого однопартійця Петра Репели, який, власне, і є тим єдиним кандидатом у нардепи в окрузі.

 

166-й округ (Бучацький, Гусятинський, Монастириський, Теребовлянський райони)

 

На минулих виборах тут перемогу від шести конкурентів вирвав екс-тимошенківець Михайло Апостол. Нині на його місце мітить інший представник «Батьківщини», Володимир Пеляк. А сам Апостол висувається від «Народного фронту» Арсенія Яценюка.

 

Михайло Апостол намуляв очі «Батьківщині» і перескочив у «Народний фронт»

 

Після конфлікту з очільником обласного партосередку «Батьківщини» Василем Деревляним Михайла Апостола виключили з партії. На засіданні 17 серпня учасники конференції проголосували за виключення нардепа з лав політсили «за неодноразові дії, спрямовані на підрив авторитету партії, за відмову від співпраці з партійними організаціями, усунення від вирішення проблемних питань забезпечення роботи партійних офісів та партійних організацій, які входять до виборчого округу №166, а також за поширення недостовірної інформації про роботу партійної організації Тернопільщини та враховуючи, що Апостол М.В. вже отримував раніше дисциплінарне стягнення – догану…»

А ще в липні цього року з ініціативи народного обранця «трусили» за хабарі Тернопільський національний педуніверситет і його ректора.

 

Зважаючи на попередню перемогу і слабкого конкурента від партії Арсенія Яценюка, яким на Тернопіллі ніхто не є замилуваний, Михайло Апостол має великі шанси залишитися з мандатом.

 

167-й округ (Борщівський, Заліщицький і Чортківський райони)

 

Число кандидатів на окрузі: 13 два роки тому і 5 тепер, серед цих п'ятьох — і чинний нардеп Іван Стойко.

 

Іван Стойко — теж із тих, хто пішов з «Батьківщини» на сторону чинного українського прем'єра

 

У 2012-му він ішов у парламент під прапорами «Батьківщини». В лютому 2013-го він і ще кілька нардепів відновили членство в партії В'ячеслава Кириленка «За Україну!». Після того, як 14 вересня цього року політсила об'єдналася з «Народним фронтом», а Кириленко увійшов у першу десятку виборчого списку, не залишилися без підтримки і його партійці. На цих виборах Іван Стойко заручився підтримкою партії Яценюка.

 

Якихось ексцесів у роботі Стойка помічено не було. Спокійні за тоном проплачені тексти в місцевих ЗМІ, поодинокі виступи на телебаченні — мінорний тон промов політика слави йому не зробив.

 

З-поміж цьогорічних п'яти кандидатів головним конкурентом чинного депутата з колись рідної партії є Віктор Шепета, який нині очолює Чортківську райдержадміністрацію за квотою «Батьківщини». Головний «батьківщинець» Тернопілля Василь Деревляний нещодавно заявив, що починаються політичні переслідування чиновників від їхньої політсили і навіть заплановано масові звільнення. Є ймовірність, що в разі підтвердження його слів у випадку з Шепетою, того розкрутять як «жертву влади» і так протягнуть у парламент.

 

26.09.2014