Політичний голос Львівщини

На мапі цьогорічних президентських виборів Галичина виглядала як середньовічний замок в облозі. Після парламентських виборів оборонні мури цього замку потріскали і ще більше стиснулися. Франківщина і Тернопілля віддалися на волю переможця – лідером за результатами голосування тут є партія Зеленського «Слуга народу». Львівщина протрималася ще хоч так-сяк.

За партійними списками у Львівській області з перевагою в трошки більше одного відсотка перемогла партія Славка Вакарчука «Голос» — 23,1%. Однак «Слуга народу» відстала на якийсь мізер — 22%. Почесне третє місце віддали Порошенкові – «Європейська слідарність» має 19,9% голосів виборців. Натомість популярні тут раніше націоналісти цілком розгубили електорат і прийшли до фінішу з результатом 5,5%. Ще гірша ситуація у партії міського голови Львова — «Самопоміч» набрала у рідній області аж… 2.9%.

 

Змагання на окремих мажоритарних одномандатних округах подарували справжню інтригу та запеклу боротьбу – молоді політики VS старий політичний бомонд. Втім виборці Львівщини, які обирали аж 12 народних депутатів, пустили до парламенту лише двох «слуг народу». Представників «Голосу» — троє. Натомість повторною довірою заручилися четверо вже чинних нардепів, що для цих виборів є велика рідкість.

 

 

Наталія ПІПА. Округ №115

З-поміж усіх округів Львівщини №115 (Сихівський та частина Личаківського району Львова) виглядає найцікавіше, і не тільки через достатню кількість яскравих кандидатів, а й завдяки запеклій боротьбі за першість в окрузі. Перемогу тут  здобула Наталя Піпа з 30% голосів, випередивши одіозного націоналіста, провідника «бандерівської армії» та боротьбиста з реваншем Юрія Михальчишина – 21,7% та прихильника «великого Львова» і ліквідації у ввіреному йому місті незаконного ігрового бізнесу Юрія Квурта – 15,9% голосів. Андрієві Москаленку, як і раніше пану Садовому, не вдалося потрапити у велику політику – з 9,13% голосів він поступився навіть героїні Зе-білбордів на Сихові Катерині Шубці – 15,54%.

 

Наталія Піпа насамперед відома нам завдяки своїй діяльності в ГО «Кращий Сихів», яку вона створила у 2014 році як результат тривалої боротьби за сквер в мікрорайоні «Санта-Барбара». З 2014 року вона також була членкинею «Української Галицької партії», яка на цих парламентських виборах делегувала своїх членів до партії Вакарчука «Голос».

Наталії – 36 років. Вона пластунка, випускниця ЛНУ імені Івана Франка за спеціальністю «Економічна кібернетика», а також закінчила магістерську програму з управління неприбутковими організаціями в УКУ.

У 2015 році Наталія Піпа балотувалась у мажоритарному окрузі на Сихові до Львівської обласної та міської рад, але безуспішно. Далі активно займалась громадською і партійною роботою, зокрема була заступницею Львівського міського осередку УГП. Працювала страховою брокеркою в компанії «Дністер», фандрейзеркою у навчально-реабілітаційному центрі «Джерело».

Під час передвиборчої кампанії львівські ЗМІ повідомляли про залякування та перешкоди для передвиборчої агітації партії «Голос» та волонтерів Наталії Піпи зокрема.

 

 

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ. Округ№116

Це теж багатий на цікавих кандидатів округ. Тут вкотре  присутня Ірина Фаріон, яка у 2012 році змогла отримати аж 68% голосів виборців (цьогоріч лише 10,35%). Ірина Подоляк, яка перемогла тут у 2014 році (41%), проте з тріском, як і вся «Самопоміч», провалилася на цих виборах до парламенту – 5,06% голосів. Серед інших  кандидатів – депутат ЛМР Валерій Веремчук – 11,35%, голова ГО «Варта-1» Ігор Зінкевич – 7,66%, мер Брюховичів Володимир Доманський – 3,41%. Перемогу ж в окрузі здобув чинний депутат Микола Княжицький – 23,05%, головним конкурентом якого була Марта Романяк з «Голосу» —  20,09%.

 

На сайті платформи «Чесно» серед позитивних характеристик Миколи Княжицького вказують зразкову відвідуваність сесій та комітетів ВР. Микола Княжицький уже двічі обирався до Верховної Ради. У 2012 році був обраний народним депутатом 7 скликання від ВО “Батьківщина” під номером 11 у списку. У 2014 році — від партії “Народний Фронт” (№34 у списку). Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

У 2013 році відкрив свій телеканал “Еспресо TV”, де також був ведучим. У 2008 році обіймає посаду головного директора телеканалу ТВі, був на ньому і ведучим. У 2002-2007 роках був співвласником компанії “Медіадім”, до якої входили телеканал “Тоніс” та “Газета 24”.

 

У 2013 році потрапив до списку «вороги преси» за версією Незалежної медіа-профспілки України та Інституту масової інформації.

 

Політик також входить до списку ініціаторів законів із обмеження використання медійної російськомовної продукції та встановлення на телебаченні обов’язкової квоти на україномовні передачі й фільми.

 

 

Ярослав РУЩИШИН. Округ №117

Ярослав Рущишин від «Голосу» (25,12%) переміг самовисуванку та чинну нардепку Оксану Юринець із  23,77% та #хлопцязнароду Романа Фединяка – 19,43%. Про запеклу боротьбу на цьому окрузі свідчить той факт, що Оксана Юринець вимагає в суді перерахунку голосів на одній дільниці 117 округу, де, за її словами,  відбулися порушення процедури під час встановлення результатів виборів. За даними ЦВК,  різниця між Рущишиним та Юринець становить тисячу голосів.

 

51-річний підприємець Юрій Рущишин добре відомий у Львові та загалом в Західній Україні. Він був активним учасником Студентського братства Львівщини та одним з організаторів Революції на граніті. Ярослав Рущишин є співзасновником декількох важливих культурних та освітніх платформ у Львові — Мистецького об’єднання «Дзиґа» та Львівської бізнес-школи УКУ. Крім того,  він є багаторічним меценатом УКУ. Ярослав Рущишин також є директором ВАТ «Троттола» — мережі швейних фабрик у Західній Україні, що шиють одяг для відомих брендів. На початку 2005 року Ярослав Рущишин був одним із співорганізаторів «бульдозерної» акції львівських підприємців під львівською ДПА, яка стала ядром майбутнього Комітету підприємців Львівщини.

 

Освіта та культурна сфера серед пріоритетних напрямків розвитку Львова та області для Ярослава Рущишина. «Хочу бачити Львів подібним до Оксфорда та Кембриджа, тому закликаю інвестувати в освітню сферу».

 

 

Галина ВАСИЛЬЧЕНКО. Округ №118

Справжня драма з елементами екшену розгорілася на 118 окрузі (Львів, Пустомитівський р-н), де основними претендентами на перемогу була представниця «Голосу» Галина Васильченко та добре усім відомий Богдан Дубневич. Довгий час,  за попередніми даними ЦВК, в окрузі перемагав Дубневич, проте, за даними екзит-полу від соцагенції «Фама», Васильченко мала б тут отримати впевнену перемогу. На ранок 22 липня Дубневич,  за даними ЦВК,  ще мав серйозну перевагу, проте з надходженням нових протоколів з дільниць ситуація почала різко змінюватися на користь Васильченко. Крім того, спостерігачі від «Голосу» неодноразово повідомляли про те, що документація з окремих дільниць штучно затримувалася і не доставлялася в Окружну виборчу комісію. Кінець-кінцем, за результатами підрахунку 100% протоколів Галина Васильченко перемогла Дубневича з різницею більше як  2 тисяч голосів —  31,61% проти 29,81%.

 

Галина Васильченко — За спеціальністю економіст, майже 2 роки очолює економічну експертну групу в Українській Галицькій партії.


Має 2 вищі освіти, закінчила навчання у “Premier London College”, Львівській бізнес-школі, Інституті лідерства та управління УКУ і Вищій політичній школі центру “Ейдос”.


Є членом двох громадських організацій — “Кращий Сихів” та “ІМЕД”.
Авторка 2-х проектів-переможців Громадського бюджету 2016 та 2018 років.
А нещодавно Галину обрали головою УГП у львівському осередку – передає сайт УГП. Як говорить про себе сама Галина: «Маю значний професійний досвід у різних сферах. Оскільки працювала в приватному, громадському, політичному секторах та в органах місцевого самоврядування. З 2002 р. по 2007 р. працювала спеціалістом міжнародних економічних відносин на приватному підприємстві «Техно». А протягом 2007-2017 рр. працювала в управлінні інвестицій Львівської міської ради, де пройшла шлях від головного спеціаліста до начальника відділу інвестицій. Сьогодні також працюю заступником директора з економічних питань на приватному підприємстві «КОРБІЗ». 
У 2015 р. кандидувала у депутати до Львівської міської ради від Української Галицької партії.

 

 

Михайло БОНДАР. Округ №119

Не менш напружена була боротьба і на 119 окрузі (Бродівський, Буський, частину Кам’янка-Бузького та Радехівський райони), де неодноразово змінювалося лідерство під час підрахунку голосів на дільницях. За результатами підрахунку 100% голосів перемогу здобув Михайло Бондар («Народний фронт») — 15,57%. Друге місце – Кавецький Орест («Слуга народу») — 15,39%. Третє – представник партії «Голос» Шиба Олег («Голос») – 14,99%.

 

Михайло Бондар був активним учасником Революції гідності – керував 10 Сокальською сотнею самооборони. Після Майдану, з початком війни на Сході України служив добровольцем у Нацгвардії. Отримав поранення у боях за Слов’янськ. Учасник боїв за Дебальцеве.

 

На парламентських виборах 2014 року був обраний до парламенту, випередивши Ірину Сех, яка теж балотувалася за 119 округом. Варто сказати, що Михайло Бондар очолює список найвідповідальніших депутатів Верховної Ради 8 скликання. Цей список був сформований за аналізом голосувань кожного депутата за реформаторські та проукраїнські закони.

 

 

Ярослав ДУБНЕВИЧ. Округ №120

120 округ не подарував жодної інтриги. Тут впевнено переміг чинний депутат парламенту Ярослав Дубневич (самовисуванець), який із 43,5% голосів залишив далеко позаду Тараса Елейка з «Голосу» — 18,60% та заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка – 17,86%. Додамо, що від 120 округу було тільки 7 кандидатів-мажоритарників – це найменший показник серед усіх округів Львівщини.

 

У 2012 році Ярослав Дубневич обирався до парламенту як безпартійний, згодом приєднався до «Удару». У 2014 році був обраний до Верховної ради 8 скликання від «Блоку Петра Порошенка». Перед цим – з 2006 до 2012 року депутат Львівської обласної ради. З 2008 по 2011 рік був представником Укрзалізниці в Секретаріаті Верховної Ради. Був президентом корпорації “КРТ” (Колійні ремонтні технології), що займається виробництвом деталей для залізниці, обіймав керівні посади в інших комерційних структурах.

 

Брати Дубневичі володіють монополією під час держзакупівель від Укрзалізниці. Лише за 2016 рік їхні підприємства заробили 1 мільярд гривень. Також корпорацію Дубневичів «КРТ» звинувачують у несплаті  податків.

Згідно з інформацією платформи «Чесно», Ярослав Дубневич фігурує у 37 антикорупційних розслідуваннях та неодноразово займався кнопкодавством.

 

 

Орест САЛАМАХА. Округ №121

На 121 окрузі (Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький р-н) переміг ЗЕ-кандидат Орест Саламаха із результатом 19,76%. На другому місці депутат Львівської облради Михайло Задорожний — 15,98%.  Замикає трійку самовисуванець Роман Ілик із результатом 9,72%. На 121 окрузі змався аж 21 кандидат- мажоритарник  – це найвищий показник на Львівщині.

 

Орест Саламаха народився у Львові.  Працює в. о. директора з будівництва у ТОВ «Буд Інвест Ком».  

 

 

Під час передвиборчої кампанії «прославився» тим, що одягнув агітаційну футболку на свого собаку під час агітації у Дрогобичі.

 

 

Павло БАКУНЕЦЬ. Округ №122

Результати на 122 окрузі (Жовківський, Яворівський р-н) принесли винятковий результат – партія «Самопоміч» таки матиме свого представника у новому парламенті. Щоправда,  лише одненького, як, зрештою,  і партія «Свобода», представниця якої, нагадаємо, перемогла у Івано-Франківську. На окрузі, що охоплює Жовківський та Яворівський райони,  переміг Павло Бакунець – 14,84% голосів. Другий — кандидат від партії "Голос" Віталій Андрейко  із результатом 13,65%. На третьому місці самовисуванець Роман Демчина із результатом 10,84%.

 

Павло Бакунець (32 роки) —  чинний міський голова Яворова. У 24 роки він став депутатом Яворівської міської ради, а в 28 – заступником міського голови Яворова. Навчався на Гуманітарному факультеті Українського католицького університету. Після закінчення навчання займався підприємницькою та громадською діяльністю у Яворові. Засновник молодіжної організації «Молодь Львівщини». Наймолодший мер  в Україні.

 

 

Тарас БАТЕНКО. Округ №123

Виборці Нового Роздолу, Золочівського, Миколаївського та Перемишлянського районів щедро обдарували довірою свого чинного нардепа Тараса Батенко (самовисування). Він набрав 45,1% голосів виборців, далеко позаду голова фракції Української Галицької партії у ЛМР Тарас Чолій – 15,1% та лікар-хірург Олег Дуда, який висувався від «ЄС», —13,5%.

 

Тарас Батенко – чинний депутат Верховної Ради 8 скликання, у 2014 році він балотувався від «Блоку Петра Порошенка». 13 травня 2016 року обраний Головою політичної ради партії “УКРОП”. У 2018 році був обраний головою партії. З 2005 по 2008 рік перебуває на посаді заступника голови Львівської обласної державної адміністрації з політико-правових питань. З 2003 по 2005 рік був одним з керівників виборчого штабу Віктора Ющенка у Львівській області. Працював також керівником прес-служби, спеціалістом інформаційно-аналітичного відділу Львівської ОДА, заступником керівника та керівником центрів політичного аналізу.У 2010 році став депутатом Львівської обласної ради VI скликання за мажоритарним округом № 32 Львівської області (Золочівський район) від Української Народної Партії. У 2007 році обраний депутатом Львівської обласної ради за списком блоку “Наша Україна - Народна Самооборона”, з 2009 до 2010 року був головою однойменної фракції.

З 2009 по 2014 рік обіймав посаду директора “Магістральних нафтопроводів “Дружба” ПАТ “Укртранснафта”.

 

 

Юрій КАМЕЛЬЧУК. Округ №124

На виборах до Верховної Ради на 124 окрузі (Червоноград, Сокальський, частина Кам’янка-Бузького р-н) переміг кандидат від «Слуги народу» Юрій Камельчук. Він отримав 16,08% голосів виборців. Оксана Береза від «Свободи» — друге місце – 13,79%. Третя – Юлія Мороз з «Батьківщини» — 11,06%.

 

Юрій Камельчук — підприємець, бізнес-тренер, у минулому ще й журналіст. Безпартійний, проте у Верховну Раду балотувався від партії Зеленського «Слуга народу». Зараз живе в Червонограді.

 

 

Андрій ЛОПУШАНСЬКИЙ. Округ №125

Округ запам’ятається тим, що тут найдовше підраховували голоси. Переміг Андрій Лопушанський (самовисуванець) — 23,4% голосів. Юрій Доскіч, теж самовисуванець,  отримав 18,5%, Микола Яворський зі «Слуги народу» —  15,9%.

 

Андрій Лопушанський — народний депутат 8 скликання. Обраний у 2014 році як самовисуванець та член Конгресу Українських Націоналістів. Член фракції “Блок Петра Порошенка”. Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. У 2012 році балотувався до Верховної Ради 7 скликання за тим же округом від Конгресу Українських Націоналістів, був членом партії. З 2006 до 2007 року був депутатом Верховної Ради 5 скликання від блоку “Наша Україна” (№ 70 у списку), член Конгресу Українських Націоналістів (ще з 2000 року). З 2016 року — президент Федерації спортивного туризму України. Співзасновник кінофестивалю “Золота пектораль”.

 

 

Андрій КІТ. Округ №126

На останньому за списком окрузі Львівщини під номером 126 (Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський) переміг самовисуванець Андрій Кіт — 23,9%. На другому місці Андрій Гергерт зі «Свободи» — 19,3%.

 

Андрій Кіт також є депутатом Верховної Ради 8 скликання. Обраний у 2014 році від партії “Блок Петра Порошенка” як безпартійний. Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

На виборах 2012 року балотувався до Верховної Ради 7 скликання від партії “УДАР”, був членом партії. У 2010 році був обраний депутатом Львівської обласної ради від партії “Сильна Україна” за 28 округом (Ходорівський район), був членом партії.

 

З 2003 до 2014 року обіймав керівні посади у приватних та державних аграрних підприємствах. До того обіймав керівні посади у комерційних підприємствах, у 1995-2001 роках був консультантом Міжнародної фінансової корпорації (відділення Світового банку) з питань реструктуризації підприємств.  

 

27.07.2019