З прицілом на майбутнє

Війна могла стати ще страшнішою, але хто б на то зважав у країні з перманентними черговими позачерговими виборами.

 

Мілітарне тижня

 

Міністр оборони Валерій Гелетей вирішив оприлюднити трохи інформації широкому загалу, і стало зрозуміло, що у його відомстві все набагато складніше, ніж здавалося на перший погляд. Як виявилося, Гелетей володіє мегатонною інформацією, якою може несподівано поділитись.

 

«Я підкреслюю те, що Росія загрожувала нам застосуванням і тактичної ядерної зброї», — заявив міністр.

Подробиць потенційного кінця світу міністр не деталізував, бо вистачило його одкровення про міністерське бачення того, що відбувалося і відбувається в зоні АТО. За інформацією Гелетея, «іловайській котел» — не найстрашніше, що мало статися, і «завдяки» цій одній невеликій у ґлобальному масштабі трагедії підлеглі міністра здобули перемогу.

 

«Основний напрямок збройних сил РФ, їх основний удар був сконцентрований на місто Луганськ. Про це ви мало чули, тому що не було людей, які в Інтернет кидали інформацію, дзвонили по телефонам і сиділи на ток-шоу», — розтлумачив ситуацію Гелетей.

 

З його слів, керівники АТО знали про становище під Іловайськом, проте воно було далеко не найзагрозливішим. 

«Люди, які знаходилися в Луганську, трималися, коли міномети 240-мм калібру під російською назвою "Тюльпан" розбивали п'ятиповерхові будівлі, пробивали перекриття і вибухали у підвалі, де шансів вижити не було. Але вони вижили, утримали та зупинили Путіна, зупинили танковий наступ на Луганськ», — відзвітував міністр.

 

Очевидно, в цій заплутаній стратегії і тактиці є якийсь сенс, коли аж міністр про таке каже, але як наслідок — вбито і покалічено сотні українців.

 

А на підлеглих Гелетея чакає клопіт у вигляді «детектора брехні». Міністр пообіцяв, що поліграфом вирахує всіх неретельних і нещадно по них вдарить.

 

Задзеркалля у виконанні міністра ледь не затьмарило собою той факт, що на тижні планета знову стояла за крок до дуже великих проблем. Над канадським фреґатом «Торонто», який брав участь у навчаннях «Сі Бриз», літали російські літаки, які участі в заході не брали. Канадці сказали, що мали всі підстави їх збити. Далі — простір для уяви.

 

Можливо, Гелетей і сам не знає, скільки від нього залежить і як треба поводитися з інформацією

 

Переселенці тижня

 

Тимчасово еміґрувати з окупованого росіянами Криму довелося саміту «Ялтинська Європейська стратегія» (YES) і його високоповажним завсідникам. Акція, яку вигадав другий зять другого президента Віктор Пінчук, відбулася в Києві. На саміті, як завжди, послано багато меседжів і відбуто безліч важливих зустрічей. Для прагматиків важливо те, що президент Європейського парламенту Мартін Шульц підтвердив під час заходу готовість Європейського Союзу виділити Україні 8 млрд. євро для здійснення реформ.

 

Завдяки цим трьом буквам зять Леоніда Кучми може називати себе олігархом

 

Списки тижня

 

Оприлюднено списки кандидатів у народні депутати кількох головних політичних гравців. 26 жовтня вибори покажуть, як много важить присутність у списку бійців, які нищили місцевих терористів і російських військовослужбовців на сході України. Хоча, можливо, на вибір електорату більше впливатиме наявність у списках прізвищ журналістів чи голосних громадських діячів.

 

Вибори в темпі бігунки можуть мати такий самий, як від бігунки, результат

 

Демарш тижня

 

12 вересня в Брюсселі ухвалили рішення про відкладення імплементації четвертого розділу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який стосується зони вільної торгівлі, до 31 грудня 2015 року. Причиною такого рішення, як пояснив єврокомісар з торгівлі Карел де Гюхт, є «дуже важкий стан економіки України».

 

З євроінтеґрацією в нас знову вийшло не слава Богу, але, крім невеликого шуму в соціальних мережах на тему «За що стояли на Майдані?», єдиним відгуком на подію став намір піти у відставку, що його озвучив заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський, який бачить проблему по-своєму.

 

Чиновники у відставці — часом це звучить гордо

 

15.09.2014