Галичани воюють головою

Фаховий інженер, боєць батальйону спеціального призначення «Івано-Франківськ» Павло Ненашев розробив військовий пристрій для забезпечення дистанційного відео- та вогневого контролю за місцевістю, не полишаючи укриття. Аналоги вже використовуються арміями США та Ізраїлю. Міркувати над тим, як створити щось подібне у нас, франківський винахідник почав ще під час вишколу на полігоні. Робочу назву своєму пристрою дав таку: ДУСТ. Офіційно вона зветься «дистанційна керована стрілецька  точка».

 

Павло Ненашев

 

Станок для кріплення зброї у ДУСТі оснащується приладами відеоспостереження. За допомогою програмного забезпечення здійснюється узгодження між точкою прицілювання відеокамери і точкою влучення встановленої зброї.

 

Керується прилад дистанційним пультом, що має екран для спостереження, та кнопкою керування, яка під'єднується до станка зі зброєю за допомогою броньованого кабелю або через Wi-Fi. Це дає можливість оператору перебувати в безпечному місці, здійснювати спостереження і в разі потреби вести прицільний вогонь.

 

 «Ідея створення такого приладу виникла під час позиційних боїв на блокпостах. Терористи, як правило, спочатку ведуть артилерійський та мінометний обстріл, після чого здійснюється напад. За цей час наші бійці повинні встигнути зайняти стрілецькі позиції, чим наражають себе на небезпеку повторного обстрілу. Для того, щоб убезпечити солдатів та збільшити ефективність оборони блокпостів, і  запропонований наш ДУСТ. Головним його завданням має бути спостереження за місцевістю. Це ділянка дороги чи житлові квартали», — пояснює Павло Ненашев.

 

Винахідник презентував свій ДУСТ громаді Франківська

 

Це своєрідний польовий  комп'ютер з сучасним програмним забезпеченням і на додачу кулемет, який виготовляють в Україні. Вогонь можна вести на відстань до півтори тисячі метрів. Керуючи цією вогневою точкою, оператор перебуватиме в безпеці (бліндажі чи бункері) в радіусі до 30 метрів. Він матиме при собі відеокамеру для спостереження та спеціальний пульт керування. У нічний час доби ДУСТ не виказує своєї позиції ворогу, навіть коли той оснащений найсучаснішим тепловізором, натомість сам чітко вираховує супротивника в темряві. Ще однією незаперечною перевагою пристрою є його деморалізуючий фактор, адже  ворог ніколи не побачить свого опонента наживо. Цікаво, що цей прилад може служити і журналістам, гарантуючи безпечне дистанційне відеофільмування у гарячих точках.

 

«Я непогано стріляю сам. Але завдяки своєму інтелектуальному вкладові  я можу принести більшу користь своєму бойовому підрозділу», — переконаний інженер-винахідник нової зброї.

 

Для того, щоб запустити цей проект у виробництво, треба ще попрацювати команді програмістів, і це становитиме найбільшу частку вартості ДУСТу, а це $15 тис. Один такий прилад коштуватиме приблизно $ 1,5–2 тис., тобто він у 25 разів дешевший, ніж його західні аналоги.

 

Керівництво Івано-Франківського УМВС уже донесло цю ідею профільному міністерству. Усвідомлюючи всі труднощі фінансування військових витрат та бюрократичні перепони, які завжди існували для українських винахідників, місцева громада взялася втілювати в життя цей проект самотужки. Громадська рада при франківському обласному управлінні міліції та місцеві меценати вже зголосились допомагати  фінансами та організаційно з тим, щоб через два місяці ця зброя з'явилася на бойових позиціях українських силовиків.

 

А випробовувати ДУСТ будуть силами спецбатальйону «Івано-Франківськ», який у цій дні пережив драматичні події оточення під Іловайськом. На сьогодні 35 бійців повернулося до Івано-Франківська, 5 важкопоранених залишилися в госпіталі у Дніпропетровську, щонайменше 10 загинуло, а двоє перебувають у полоні. Прикарпатські бійці після короткого відпочинку знову вирушать на війну, і важливо, щоб їх захищала справжня важка бойова техніка, у сукупності з якою новий винахід нашого земляка Павла Ненашева забезпечить надійний  захист української держави.

 

03.09.2014