Найбільша європейська атомна електростанція – в Україні

Найбільша атомна електростанція Європи розміщена на сході України, біля міста Енергодар. Називається вона Запорізька й диспонує 6 блоками потужністю 1 000 мегават. Разом – 6 000 мегават або 6 гігават. Жодна інша атомна станція в Європі не виробляє стільки електроенергії.

 

 

Шість блоків Запорізької АЕС.

 

 

Теплова потужність Запорізької АЕС дорівнює майже 20 гігаватам. Необхідну холодну воду черпають з Дніпра, на його березі й збудована станція. Тут річку дуже розширили, щоби вона виробляла більше енергії й не затопила берег.

 

Побудували АЕС у 1980-х роках. Атомна станція зараз привертає увагу, бо експерти з міжнародної природоохоронної організації «Грінпіс» зауважують: над нею нависла небезпека нещасного випадку. Загострює ситуацію той факт, що за 200 км від неї тривають воєнні дії.

 

Наскільки великою є загроза збитків атомній інфраструктурі України від воєнних дій, важко сказати. Ще в березні Київ просив надати міжнародну допомогу для забезпечення роботи атомних електростанцій. У травні генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмусен запевнив: «На прохання України ми відправили невелику групу цивільних експертів до країни, вони допоможуть владі посилити безпеку цивільних атомних об'єктів».

 

15 атомних реакторів у 4 місцях на території України виробляють струм. Усі збудовані за часів Радянського Союзу. Лише з огляду на їхній вік реактори небезпечні, – вважають науковці з «Грінпіс». 19 березня 2014 року на відкритих слуханнях у німецькому Бундестазі, присвяченому темі загрози від АЕС, російський атомний експерт Владімір Кузнєцов повідомив про масштабні пошкодження українських атомних електростанцій.

 

Шість реакторів запорізької станції – типу ВВЕР-1000/320, тобто, значно модерніші, ніж ті атомні реактори, що в 1960-их роках розробляли в СРСР – типу РБМК (свого часу вони працювали й у Чорнобилі).

 

Беручи до уваги тривалі сутички на Схійдній України, цікавим є факт: необхідні для реакторів стержні поставляли з Росії, а спалені стержні відправляли назад на переробку, а експерти в галузі атомної енергетики отримували освіту в Севастополі в Криму.

 

Майже половину всього струму в Україні виробляють атомні реактори. Найпотужніша атомна електростанція Європи розміщена на території Східної України, адже тут – центр української важкої промисловості. Навколо Донецька – багато шахт. У них видобувають вугілля й сталь, переробляють їх на великих сталеплавильних заводах. Тут виготовляли й локомотиви, машини. Ця частина країни багата на сировину: манган, титан, магній, нікель і ртуть.

 

У період раннього СРСР східна частина України була центром воєнної та космічної індустрії. Сучасний український Південний машинобудівний завод, що в Дніпропетровську, будував перші радянські атомні реактори R-5.

 

Дніпропетровськ у Радянському Союзі був містом, де розвивалася військова промисловість, до 1990-х років. Він залишався закритим, до нього випадковий подорожній потрапити не міг.

 

Досі Росія купувала важливі елементи для реакторів, космічних кораблів і супутників у цьому стратегічно важливому регіоні України. На це варто зважати з огляду на те, що сутички в Україні не припиняються.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.welt.de.

02.09.2014